کارشناس بازار سرمایه، ضمن تشریح اثر مصوبه رفع محدودیت خرید گواهی سپرده شمش نقره، گفت: این مصوبه سفته‌بازی در بازار گواهی سپرده نقره را از بین می برد.

حمیده صادقی، کارشناس بازار سرمایه و مشتقه در گفت وگو با «صدای بورس» اعلام کرد: بازار سرمایه با ورود ابزار نوینی همچون گواهی سپرده شمش نقره تحولات شگرفی را تجربه می‌کند. این ابزار مالی، با هدف تسهیل معاملات نقره و جذب سرمایه‌گذاران بیشتر به بازار فلزات گران‌بها، در بورس کالا راه‌اندازی شده است.

وی افزود: با توجه به اهمیت نقره در صنایع مختلف و روند رو به رشد استفاده از آن در زمینه‌های سرمایه‌گذاری، گواهی سپرده نقره می‌تواند به عنوان یک فرصت جدید سودآوری و کسب بازدهی موثر، برای سرمایه‌گذاران بورسی محسوب شود.

کارشناس بازار سرمایه با اینکه از زمان راه‌اندازی بازار معاملات گواهی سپرده شمش نقره در کنار همه مزیت‌های عرضه این گواهی کالایی ارزشمند در بورس کالا، یک نکته نقد برانگیز متوجه این بازار بود، خاطرنشان کرد: این نکته مربوط به حباب مثبت گواهی‌های شمش نقره و قراردادهای آتی این محصول بود که گاها تا ۲۵ درصد حباب مثبت تجربه کرد و ایجاد فرصت آربیتراژ برای دارندگان آن، با توجه به محدود بودن خرید شمش نقره برای شرکت های بیمه ای باعث ایجاد رانت فرصت آربیتراژی بود.

وی با بیان اینکه کم بودن حجم معاملات گواهی سپرده شمش نقره به دلیل وجود محدودیت خرید، فضای سفته بازی را فراهم می‌کرد، گفت: براساس اطلاعیه جدید بورس کالا، از امروز، این محدودیت خرید برداشته شد و کلیه اشخاص حقوقی و صندوق های سرمایه گذاری مجاز به خرید هستند.

صادقی خاطرنشان کرد:با این مصوبه، سقف خرید اشخاص حقیقی هم به ۱۰۰ کیلو به ازای هر نفر رسید که این موضوع باعث افزایش تقاضا و افزایش قیمت در ادامه و در نهایت تنظیم شدن بخش عرضه و تقاضا و به دنبال آن تنظیم قیمت براساس سازوکار بازار و نه بر مبنای سفته‌بازی خواهد شد.

علت استقبال از معاملات نقره بورس کالا

این تحلیلگر بازار سرمایه همچنین مهم‌ترین دلیل استقبال قابل توجه معامله‌گران بورسی از گواهی سپرده شمش نقره بورس کالای ایران را تشریح کرد.

به گفته صادقی بازدهی بالا و ‌خوش نوسان بودن نقره به عنوان یک فلز گرانبها و جذاب برای سرمایه‌گذاران در بازار جهانی از مهم‌ترین دلایل استقبال قابل توجه معامله‌گران بورسی از گواهی سپرده شمش نقره در بستر بورس کالا است.

وی توضیح داد: نقره در بازار جهانی و داخلی، در سال گذشته بیشتر از طلا بازدهی داشته است. آمارها نشان می‌دهد، در یکسال گذشته بازدهی نقره ۱۲۰ درصد بوده در صورتی که بازدهی تمام سکه امامی(طرح جدید)، ۷۳ درصد بوده است.همچنین در سه سال گذشته بازدهی نقره ۳۰۰ درصد بوده در صورتیکه طلای آب شده ۲۵۰ درصد بازدهی داشته است.

گفتنی است مدیریت بازار مشتقه و ابزارهای نوین تامین مالی بورس کالای ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: از روز یکشنبه، ۲۳ دی ماه ۱۴۰۳(امروز)، محدودیت سقف دارایی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی در بازار گواهی سپرده شمش نقره برای کلیه اشخاص حقوقی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری به میزان ۵۰۰ کیلوگرم و کلیه اشخاص حقیقی معادل ۱۰۰ کیلوگرم تغییر خواهد کرد.