به گزارش صدای بورس، در سه هفته ابتدایی سال ۱۴۰۳ شاخص کل بورس رشد ۶۰ هزار واحدی را تجربه کــرد و به بیــش از ۲.۲ میلیون واحد رســید. در مدت مذکور شــاخص هم وزن رشد یک درصدی را تجربه کــرد و به محدوده ۷۵۰ هزار واحدی رســید؛ در مــدت مذکور ارزش معامــات خرد کمتــر از ۴۵۰۰ میلیارد تومان بود.
در ابتدای ســال ۱۴۰۳ به ســنت هر ســاله بازار با رشــد کم حجم، کار خود را آغاز و انتظــار تداوم روند را تا انتهای فروردین ماه به فعالان بازار تلقین کرد. افزایش هزینه اعتبار کارگزاریهــا از چالشهــای پیش روی بازار در ابتدای ســال بود که از طریق بانکها به شــرکتهای کارگزاری ابلاغ شــد. در حالی که بازار روند رو به رشــد خود را دنبال میکرد ناگهان حمله رژیم صهیونیســتی به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه در روز دوشــنبه ۱۳ فروردین ماه روند معادلات را به عوض کرد به نحوی که در روز شنبه ۱۸ فروردین ماه شاهد خروج بیش از ۱۲۵۰ میلیارد تومانی پول اشخاص حقیقی از بازار سهام بودیم. اما تنها بعد از یک هفته شاخص کل با افت ۶۰ هــزار واحدی و معادل ۲.۵ درصدی به محدوده ۲ میلیون واحدی رســید و شاخص هم وزن هم افــت ۳.۷ درصــدی را تجربه کــرد. بعد از این تحولات سیاســی، ســازمان بورس و اوراق بهادار به کاهش دامنه نوســان ســهام به یک درصد و صندوقهای سرمایهگذاری به دو درصد اقــدام کرد که همین امر باعث کم شــدن تغییرات قیمتها در طول هفته شد.
آغازی شیرین با پایانی تلخ!
اردیبهشت ماه اما با شیبی تند رشد بازار آغاز شد هرچند چندان طول نکشید و یکشنبهای که سیاه نامگذاری شد گریبان سهامداران بازار را گرفت و آن روند صعودی که معلوم نبود چرا اصلا وجود داشت با شکست مواجه شد و کام سهامداران را زهر کرد. البته که «یکشنبه سیاه» بدترین روز این ماه نبود و در ۳۰ ام اردیبهشتماه هم خبر سقوط بالگرد رئیس جمهور همه بازاریان را شوکه کرد تا جایی که شاید بتوان این ماه را یکی از بدترین ماهها در تاریخ بازار سرمایه دانست.
انتظار میرفت بهتر شود اما...
پس از این حادثه، بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار حدس میزدند که برگزاری یک انتخابات زود هنگام میتواند شوک مثبت و خوبی را به بازار وارد کند اما آنچه در عمل دیده شد چیز دیگری بود؛ نه تنها برگزاری انتخابات به بورس سیگنال مثبتی نداد که حتی کاندید شدن فرد اصلاح طلب و میانهرویی مثل مسعود پزشکیان نیز مرهمی بر حال خراب بازار نشد. دست روزگار خروج ۶ میلیارد دلاری از بازار را در یک ماه به دنبال داشت.
روندی ریزشی متعادلی که در خرداد وجود داشت تا اواخر شهریور هم تغییر زیادی نکرد اما در پایان این ماه بازار روند سرعتی نزولی در پیش گرفت و حجم زیادی از نقدینگی روانه صندوقهای درآمد ثابت شد تا جایی که دیگر رمقی برای فعالان بازار نماند. درست در این مقطع همه چیز تغییر کرد و ورق بازار برگشت و دقیقا مصداق «پایان شب سیه، سفید است»، رخ داد.
ارزش بازار تا ۱۰۴ میلیارد دلار بالارفت، هرچند همه فکر میکردند مقاومت ۱۰۰ میلیارد دلاری نیز شکسته میشود و خود را در ۲ رقم خلاصه میکند اما آنطور که توقع میرفت پیش نرفت. انتخابات آمریکا در ۱۵ آبان ماه سال جاری روند را تغییر داد و با مشخص شدن نتیجه آن بازار تنها یک روز منفی را سپری کرد و همای سعادت چنان بر سر بازار نشست که ارزش بازار ۱۴۵ میلیارد دلاری شد؛ نقدینگی زیادی به صندوقهای اهرمی راه یافت و به نظر اعتماد نیز تا حدود زیادی به بازار برگشت که بخش زیادی از آن منشعب از دامنه نوسان ۳ درصدی بود که حداقل ضرر را برای مردم عادی به ارمغان میآورد.
رخ نقرهای طلا
در ۳۰۰ روزی که گذشت طلای ۱۸ عیار توانست سودی بیش از ۶۰ درصد به خریداران خود برساند که در مقابل صندوقهای طلا عملکرد بهتری را نشان میدهد. این موضوع نشان میدهد که لزوما سرمایهگذاری در صندوقهای طلا از خرید خود آن بهتر نیست هرچند که پیشبینی این مورد نیز نیازمند درک فضای این بازار است وگرنه ممکن بود با خرید ربع سکه تنها ۲۰ درصد سود در جیب خریداری برود که میتوانست با خرید صندوق ۲ و نیم برابر آن را کسب کند.
سرمایهگذاری غیرمستقیم، معمولیهای بازار
در روزهایی که اصرار متولیان همچنان بر سرمایهگذاری غیر مستقیم است؛ صندوقهای اهرمی توانستند عملکرد بسیار عالی را کسب کنند ضمن اینکه «صندوق موج» با ۸۰ درصد و «صندوق بیدار» با ۴۰ درصد عملکرد مناسبی ثبت کردند. صندوقهای سهامی هم عملکرد متوسط و رو به پایینی داشتند که از جدول بازده میتوان آن را مشاهده کرد. در میدان رقابت رمزارزها اما «ریپل» با فاصله بسیار و بازدهی ۳۳۳ درصدی در ۳۰۰ روز از همه حوزههای سرمایهگذاری جلوتر است و توانسته سود بسیار مناسبی را نصیب فعالان این بازار کند.
سود ۸۰ درصدی با سرمایهگذاری مستقیم
شاید برای هر فعال بازاری سوال باشد که اگر سهمهای شاخص سازی مانند «فولاد» و یا «شستا» میخریدند چه میزان سود نصیبشان میشد؛ جدول با ۵ نماد شاخص ساز با بازده آن به خوبی نشان میدهد که با وجود استقبال از تمامی ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم، زمانی که بازار روند و حال خوبی دارد، خرید نمادهای شاخص ساز سود بهتری از این روشها را نصیب سرمایهگذاران میکند، به این صورت که «شفارس» و «وبملت» از عمده صندوقها و محلهای سرمایهگذاری عایدی بیشتری نصیب سهامداران خود کردند.
-
آرمان هنرکار - خبرنگار
-
شماره ۵۷۶ هفته نامه اطلاعات بورس