بازار سرمایه با تراکم آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌های زیادی مواجه است که گاهی برآیندشان به صفر هم می‌رسد، یعنی همدیگر را خنثی می‌کنند.

به گزارش صدای بورس،بازار سرمایه با تراکم آیین نامهها و دستورالعملهای زیادی مواجه است که گاهی برآیندشان به صفر هم میرسد، یعنی همدیگر را خنثی میکنند، اجرای دستورالعملهای بدون پشتوانه در حقیقت آفت جدی این بازار است و کارشناسان بارها در این خصوص هشدارهایی را دادهاند. آییننامهها و دستورالعملهای مبهم بار مشکلات بازار سرمایه را سنگینتر میکنند و چالشهای بسیاری را برای فعالان و سهامداران به همراه دارند.

بورس اوراق بهادار در کشور ما با وجود این که از یک پیشینه بیش از ۳۰ سال برخوردار است، ولی هنوز جایگاه اصلی خود را در اقتصاد ایران پیدا نکرده است و دلیل اصلیش هم، نفوذ و دخالت مستقیم دولت و سازمان‌های دولتی، ضعف و عدم پویایی در مقررات سازمان بورس است که بازنگری در قوانین و مقررات را به امری کاملا ضروری تبدیل کرده است.

شرکت‌های رتبه‌بندی و اعتباری حمایت‌های لازم سازمان را ندارند

حمید میرمعینی - نایب رئیس هئیت مدیره رتبه‌بندی و اعتباری برهان:

در بخش رتبه‌بندی قوانین دست و پا گیر زیادی وجود ندارد. اما حمایت‌هایی که لازم است تا از طریق سازمان برای این صنعت به لحاظ ترویج و تقویت صنعت رتبه‌بندی و نقش و جایگاه آن در شفاف سازی و بررسی ریسک شرکت‌ها، اعطای رتبه به شخصیت‌های حقیقی و حقوقی، سالم سازی فضاهای کسب و کار و جاری سازی اصول حاکمیت شرکتی صورت بگیرد، وجود ندارد. شرکت‌های رتبه‌بندی و اعتباری تحت نظارت سازمان بورس هستند.

محدودیت‌هایی خارج از معیارهای بازار رقابتی

علی بخشنده - کارشناس بازارهای کالایی:

بورس کالا هم مثل بازار سرمایه با مشکلاتی که قانون، آیین نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها ایجاد کرده اند، دست و پنجه نرم می‌کند. در بورس کالای ایران، محدودیت اعطای اعتبار به مشتریان تالار فیزیکی، ۵ درصد حقوق صاحبان سهام ذکر شده است، در حالی که ارزش واقعی این مبلغ با توجه به رشد نامتناسب حقوق صاحبان سهام کارگزاری‌ها با قیمت کالاهای معامله شده در بورس کالای ایران در گذر زمان، با کاهش شدید مواجه شده است.

بخشنامه‌ها بیشتر از قانون کار را سخت می‌کنند

احمد اشتیاقی - عضو هئیت مدیره گروه مالی دانایان:

بخشنامه‌ها و آیین نامه‌های بازار سرمایه بیشتر از خود قانون اجرای کار را سخت می‌کنند. بنابر شوک‌هایی که در هر حوزه از بازار ایجاد می‌شوند بخشنامه‌ها به طور مستمر تغییرات زیادی می‌کنند. در حوزه صندوق‌های سرمایه‌گذاری با حدنصاب‌هایی که گذاشته می‌شود، باید وجوه نزد بانک برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت در ۳ بانک باشد.

سیاست‌های سخت‌گیرانه برای شرکت‌های OMS

امید موسوی - مدیرعامل شرکت تحلیلگر امید:

در حوزه ابزارها چند معضل جدی وجود دارد. سیاست‌هایی که سازمان بورس در قبال شرکت‌های OMS برای زیرساخت‌ها دارد خیلی سخت‌گیرانه است. در همه جای دنیا از سرویس‌های ابری، استفاده می‌شود ولی در ایران این امکان وجود ندارد و به عنوان یک شرکت IT باید سرور و تجهیزات خریداری کرد و همه کارهایی که یک شرکت حرفه ای انجام می‌دهد برای ارائه این خدمات در شرکت‌ها انجام داد تا بتوان مجوز از بورس اخذ کرد که این کارها بسیار هزینه نوآوری و توسعه ابزارهای جدید را افزایش می‌دهد و دیگر فردی راحت نمی‌تواند ابزار جدید در بازار راه‌اندازی کند.

قانون باید توان تطبیق خود با آینده را داشته باشد

ابوالفضل شهرآبادی - مدیرعامل شرکت سبدگردان داریک پارس:

اگر قرار باشد بازار مالی خوب کار کند و وظایف خود را به درستی انجام دهد باید ۳ مولفه را به شکل مناسب داشته باشد. ۱- مولفه قانون و مقررات بازار ۲-مولفه نهادهای مالی بازار ۳-مولفه ابزارهای مالی بازار. در هر سه زمینه اگر بازاری ناقص و ضعیف باشد، قطعا نمی‌تواند به یک بازار خوب تبدیل شود و نمی‌تواند انتظارات سرمایه‌گذاران و فعالان بازار را برآورده کند.

مینا هرمزی - خبرنگار

شماره ۵۷۵ هفته نامه اطلاعات بورس