به گزارش صدای بورس،،از امروز اول بهمن ماه، بازار سامانه ارز نیما رسما به تاریخ می پیوندد و بازار ارز تجاری جایگزین آن میشود؛ بازاری که قرار است مرجع جدید ارزی ایران شود و همه معاملات ارز رسمی در آن صورتگیرد. بدین ترتیب، همه صادرکنندگان و واردکنندگانی که پیش از این در بازار نیما فعال بودند، الزاما به بازار ارز تجاری مهاجرت خواهند کرد.
همچنین مردم و متقاضیان خرد ارز، مثل ارز مسافری و زیارتی و ...، هم باید نیازهای خود را در بازار ارز تجاری تامین کنند.با جایگزینی بازار ارز تجاری به جای سامانه نیما، درواقع از این پس به جای نرخ ارز نیمایی، نرخ ارز توافقی خواهیم داشت که هر روز قیمت آن در بازار ارز تجاری بر اساس میانگین قیمت معاملات آن روز محاسبه و اعلام میشود.
طبق سیاست جدید ارزی، رفع تعهد ارزی برای صادرکنندگان فقط درصورت عرضه در بازار ارز تجاری اتفاق خواهد افتاد و محل تامین ثبت سفارشها نیز بهطور کامل از طریق مرکز مبادله است.پیش از این و در هفتههای گذشته، پتروشیمیها بهعنوان بزرگترین عرضهکنندههای نیما به بازار ارز تجاری وارد شده بودند، اما طبق سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، مقرر شده علاوه بر پتروشیمیها و شرکتهای پالایشی، سایر صادرکنندگان مثل شرکتهای صادرکننده فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی، نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام و رفع تعهد صادراتی کنند.
همچنین برنامهریزی شده تا نیازهای ارزی بهصورت اسکناس و در چارچوب مصارف ارزی خدماتی از طریق سامانه ارز خدماتی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با نرخ ارز بازار ارز تجاری تامین شود و با نزدیک شدن به پایان سال شمسی و تعطیلات سال نو، عرضه ارز بهمنظور گردشگری افزایش یابد.بازار ارز تجاری با شاخص نرخ توافقی یکی از جدیدترین ابزارها و مکانیسمهای بانک مرکزی ایران برای کنترل و ساماندهی بازار ارز است. با توجه به شرایط اقتصادی و نوسانات شدید نرخ ارز در سالهای اخیر، بانک مرکزی تصمیم به راهاندازی سامانهای جدید برای تعیین نرخ ارز گرفت که در آن نرخ ارز براساس مکانیسم عرضه و تقاضا و بهصورت شناور تعیین میشود.