کارشناس بازار سرمایه ضمن بررسی تأثیرات منفی اقتصاد دستوری در بازار سرمایه،اثر حذف قیمت گذاری دستوری بر شرکت های بورسی را تشریح کرد.

آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با صدای‌بورس اقتصاد دستوری را یکی از چالش‌های مهم بازار سرمایه دانست و گفت: اقتصاد دستوری یکی از پارامترهای مهم در بازار سرمایه است که ریشه در مسائل متعددی دارد. برای مثال، فاصله دلار نیما و دلار آزاد یکی از مشکلاتی بود که سال‌ها گریبانگیر بازار سرمایه بود. این فاصله باعث خواهد شد که سودآوری و فروش شرکت‌ها تحت تأثیر قرار گیرد و حتی بعضی از شرکت‌ها از این مابه‌التفاوت زیان کنند.

وی در ادامه گفت: با روی کار آمدن دولت جدید، موضوع دلار نیما و آزاد تا حدودی برطرف شده و نرخ دلار به‌صورت رقابتی تعیین شود. این تغییرات در نرخ دلار تأثیر مثبتی بر بازار سرمایه گذاشت و به رشد شرکت‌ها کمک کرد.

پورکار به یکی دیگر از چالش‌های بزرگ اقتصاد دستوری در ایران، یعنی قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودروسازی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، قیمت فروش محصولات شرکت‌هایی مانند ایران خودرو و سایپا به‌صورت دستوری تعیین می‌شود، در حالی که بهای تمام‌شده این محصولات با توجه به قیمت مواد اولیه و حقوق دستمزد به روز است.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: در صورتی که قیمت‌گذاری در صنعت خودرو آزاد شود و نرخ فروش به‌صورت رقابتی تعیین شود، شرکت‌ها می‌توانند بهای تمام‌شده خود را پوشش دهند و حتی سودده شوند. به‌عنوان مثال، اگر نرخ فروش خودروها ۳۰ درصد افزایش یابد، درآمدهای عملیاتی این شرکت‌ها نیز ۳۰ درصد رشد خواهد داشت و آن‌ها به‌صورت اهرمی سودده خواهند شد. این امر نه‌تنها به رشد این شرکت‌ها کمک خواهد کرد، بلکه می‌تواند محرک خوبی برای بازار سرمایه باشد.

پورکار در ادامه با تاکید بر اینکه آزادسازی قیمت‌ها نه‌تنها برای خودروسازی بلکه برای سایر صنایع نیز می‌تواند مفید باشد گفت: حذف اقتصاد دستوری در بازار خودرو باعث افزایش عرضه و حذف حاشیه سودهای غیرواقعی می‌شود و نقدینگی به سمت بازارهایی با پتانسیل‌های بیشتر هدایت می‌شود. حذف قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند به کاهش زیان‌های مستمر شرکت‌ها کمک کند و باعث رشد بازارسرمایه شود.