به گزارش صدای بورس،قبل از اینکه به معرفی بیشتر واکسن گارداسیل بپردازیم، خوب است بدانید hpv چیست. ویروس HPV یا همان پاپیلومای انسانی مجموعهای از ویروس است که انسانها را تحت تاثیر قرار میدهد و به دو دسته پرخطر و کم خطر تقسیم میشود. نوع پرخطر این ویروس در ۹۹ درصد موارد باعث بروز سرطان دهانه رحم در خانمها خواهد شد. سرطان گردن و سایر سرطانهای ناحیه تناسلی بر اثر شعلهور شدن ویروس HPV ایجاد میشوند.
پیشرفت علم و دانش باعث شده تا امروزه بتوان با بسیاری از بیماریهای ویروسی مقابله کرد. واکسن گارداسیل یکی از راههای پیشگیری عفونت HPV بهشمار میآید. اگر شما هم کنجکاو شدهاید بدانید آمپول گارداسیل به درمان بیماری زگیل تناسلی مردان و زنان کمک میکند یا خیر، در این مقاله همراه ما باشید تا انواع، نحوه تزریق و عوارض آن را بررسی کنیم.
برای درک اینکه واکسن گارداسیل چیست، باید با کاربرد این واکسن آشنا شوید. آمپول گارداسیل بدن انسان را در برابر بیماریهای مقاربتی که حتی کاندوم جلودار آنها نیست، حفظ میکند. ویروس پاپیلومای انسانی در مواقع پرخطر باعث سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان سر و گردن یا سرطان ناحیه تناسلی میشود. اما زگیل دهانی چیست؟ افراد زیادی این سوال را میپرسند. در جواب آنها باید بگوییم انواع دیگر ویروس اچ پی وی میتوانند منجر به زگیل پوستی، زگیل تناسلی و زگیل دهانی شوند.
همچنین، برخی افراد نگران انتقال زگیل تناسلی از استخر هستند و دائما میپرسند آیا زگیل تناسلی بدون رابطه ایجاد میشود؟ بهترین جواب برای رفع دغدغه و نگرانیهای مذکور این است که تزریق به موقع واکسن گارداسیل (HPV) به پیشگیری از بروز زگیل تناسلی همراه با رابطه جنسی یا بدون آن کمک میکند.
در واقع، تشخیص زگیل تناسلی دشوار است و اکثر افراد آلوده به ویروس HPV بهدلیل نداشتن هیچ علائمی از بیماری خود مطلع نمیشوند. سازمان غذا و داروی ایالت متحده آمریکا توصیه میکند دختران و پسران در سنین مدرسه با دریافت این واکسن باید در برابر ویروس ایمن شوند.
خوب است بدانید که واکسن گارداسیل در سنین نوجوانی اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.
انواع واکسن گارداسیل
بسیاری از افراد تصور میکنند واکسن گارداسیل برای درمان زگیل تناسلی زنان و مردان تجویز میشود. این واکسن تاثیری در روند درمان بیماری ندارد، ولی میتواند از ابتلای بدن به سرطان دهانه رحم، واژن، آلت تناسلی، سر، گردن، مقعد و گلو جلوگیری کند. در حال حاضر سازمان غذا و داروی ایالت متحده امریکا (FDA) سه نوع واکسن HPV را به تایید رسانده است. آنها عبارتند از:
-
گارداسیل (Gardasil)
-
گارداسیل ۹ (Gardasil ۹)
-
سرواریکس (Cervarix)
واکسن گارداسیل خارجی با نام گارداسیل ۹ یکی از جدیدترین انواع واکسن بیماریهای پاپیلومای انسانی است که میتواند بدن را در برابر ۹ مدل ویروس مختلف HPV همچون ۶، ۱۱، ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲، ۵۸ محافظت کند. در مورد اینکه چه نوع زگیل تناسلی خطرناک است میتوان گفت، در بین انواع ویروسهای معرفی شده، نوع ۱۶ و ۱۸ بسیار پرخطر هستند و منجر به سرطان دهانه رحم و واژن میشوند. دو نوع ویروس ۶ و ۱۱ از ویروسهای رایج HPV بهشمار میآیند که به صورت زگیل تناسلی بروز پیدا میکنند.
افراد مبتلا به ویروس HPV از ابتلای خود به بیماری مطلع نخواهند بود، واکسن گارداسیل از انتقال بیماری فرد به فرد جلوگیری میکند.
بهترین زمان برای تزریق واکسن گارداسیل
آمپول گارداسیل پس از ابتلای فرد به بیماری تاثیری چندانی نخواهد داشت. از طرفی فوق تخصص زگیل تناسلی بر این باورند که بدن در سنین پایین پاسخ مناسبتری به این واکسن نشان میدهد. بنابراین میتوان گفت بهترین زمان برای تزریق واکسن HPV قبل از شروع فعالیت جنسی و بازه سنی ۱۱ تا ۱۲ (دختران و پسران) سالگی است.
این محدوده سنی توسط CDC (سازمان کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا) تایید شده و حتی بعضی کشورها سن ۹ سالگی را برای تزریق واکسن در نظر میگیرند. متاسفانه این دستورالعمل به درستی در ایران رعایت نمیشود. دلیل اصلی آن نگرانی مسئولین از شروع زودهنگام فعالیت جنسی در نوجوانان خواهد بود. این در حالی است که تحقیقات ثابت کرده تزریق واکسن گارداسیل در سنین پایین ارتباط مستقیمی با شروع فعالیت جنسی ندارد.
نحوه تزریق واکسن گارداسیل
این واکسن مثل سایر واکسنها در عضله بازو تزریق میشود. بر اساس نظریه سازمان کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) نوجوانان دختر و پسر در بازه سنی ۱۱ تا ۱۲ سالگی باید با فاصله شش ماه، ۲ دوز واکسن HPV بزنند. نوجوانان کمتر از ۱۱ سال و بیشتر از ۱۲ سال هم بر اساس همین برنامه ۲ دوز واکسن دریافت میکنند.
دانشمندان معتقدند دریافت ۲ دوز واکسن گارداسیل برای نوجوانان زیر ۱۵ سال اثرات مثبت و کاملی خواهد داشت. اما اگر نوجوان شما بعد از سن ۱۵ سالگی تا ۲۶ برای تزریق آمپول گارداسیل اقدام کرد، باید سه دوز واکسن دریافت کند. بدین شکل که دوز دوم با فاصله یک ماه از دوز اول و دوز سوم با فاصله سه ماه از دوز دوم تزریق میشود. سازمان FDA برای مردان و زنانی که تا قبل از ۲۶ سالگی واکسن گارداسیل ۹ دریافت نکردهاند، این آمپول را تا سن ۴۵ سالگی تایید میکند.
نکته مهم در تزریق واکسن HPV این است که به هیچ عنوان نباید در دوران بارداری و شیردهی و یا افراد داری نقص سیستم ایمنی مورد استفاده قرار گیرد.
چه افرادی میتوانند واکسن گارداسیل بزنند؟
جدول زیر نشاندهنده دو گروه از افراد است:
افراد واجد شرایط |
افراد غیرواجد شرایط |
مبتلایان به زگیل تناسلی |
بروز واکنش حساسیتی به دوز اول واکسن گارداسیل |
رابطه جنسی پرخطر |
زنان باردار |
وجود بیش از یک شریک جنسی |
افراد دارای آلرژی نسبت به مخمر |
ارتباط مردان و زنان با همجنس خود |
|
ابتلای شریک جنسی به زگیل تناسلی |
|
افرادی که به واسطه شغل خود در معرض ویروس HPV هستند |
اثرات واکسن گارداسیل
برخی افراد تصور میکنند این واکسن میتواند از انتقال انواع مختلف بیماریهای مقاربتی همچون تبخال تناسلی جلوگیری کند. شما با آگاهی از فرق تبخال و زگیل تناسلی متوجه میشوید که گارداسیل تنها به پیشگیری از زگیل تناسلی کمک میکند. همچنین، دانستن فرق زگیل تناسلی با جوش به شما کمک میکند تا ویروس اچ پی وی و تزریق این واکسن را دست کم نگیرید.
ویروس HPV (پاپیلومای انسانی) دلیل اصلی بیشتر سرطانهای دهانه رحم بهشمار میآید. از همینرو توصیه میشود برای پیشگیری از زگیل تناسلی بدن را با واکسن Gardasil ایمن کنید. در ادامه بیشتر با اثرات این واکسن آشنا میشوید:
واکسن گارداسیل و زگیل تناسلی
ویروس های HPV نوع ۶ و ۱۱ در ایجاد زگیل تناسلی نقش مهمی دارند. تحقیقات نشان داده که تزریق این واکسن تا ۹۰ درصد احتمال ابتلا به ویروس های مذکور را کاهش میدهد. اما باید بگوییم که آمپول گارداسیل با افزایش مقاومت بدن تنها موجب پیشگیری از بیماری زگیل تناسلی میشود و هیچ نقش درمانی ندارد.
واکسن HPV و تست پاپ اسمیر
برخی زنان تصور میکنند با دریافت واکسن گارداسیل دیگر نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نیست. این تفکر کاملا اشتباه است، زیرا تزریق این واکسن با وجود محافظت بدن از عفونت HPV به مدت ۱۰ سال نمیتواند جایگزین مناسبی برای تست پاپ اسمیر یا غربالگری سرطان دهانه رحم باشد. از همینرو توصیه میشود زنان در صورت داشتن رابطه جنسی فعال پس از ۲۵ سالگی بهطور منظم غربالگری دهانه رحم را توسط تست پاپ اسمیر انجام دهند.
واکسن گارداسیل و ناباروری
تحقیقات در مورد وجود ارتباط بین ناباروری زنان و دریافت واکسن HPV در حال انجام است. اما تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر اینکه آمپول گارداسیل میتواند موجب نازایی در زنان یا نارسایی تخمدان آنها شود، وجود ندارد. با این حال متخصصان معتقدند بهتر است قبل از تزریق واکسن، آزمایشات لازم در خصوص سابقه بیماری افراد انجام گیرد.
تداخل دارویی واکسن گارداسیل
داروهایی که ممکن است با این واکسن تداخل داشته باشند عبارتند از:
-
داروهای استروئیدی
-
داروهای شیمی درمانی
-
داروهای اختلالات خودایمنی، درمان روماتوئید و آرتریت
-
داروهای تجویز شده برای پیوند اعضا
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تداخل دارویی واکسن گارداسیل همچنین نحوه تزریق آن میتوانید با بهترین پزشکان متخصص درمانکده به صورت تلفنی، متنی یا تصویری در ارتباط باشید.
تزریق واکسن Gardasil برای آقایان
هر چند در بسیاری از منابع، استفاده از این واکسن به خانمها توصیه شده است، اما آقایان نیز میتوانند بنا به صلاحدید پزشک در بازه سنی ۹ الی ۴۵ سال نسبت به دریافت این واکسن اقدام کنند. آمپول گارداسیل بدن آقایان را در برابر ویروس پاپیلومای انسانی، سرطان مقعد و آلت تناسلی حفظ میکند. همچنین افرادی که با همجنس خود ارتباط دارند باید حتما از این واکسن استفاده کنند.
در واقع، میتوان واکسن گارداسیل را یک روش پیشگیری از ابتلا به سویههای مختلف ویروس اچ پی وی دانست. بنابراین، اگر روی آلت تناسلی، کیسه بیضه و اطراف آن زائدههای گوشتی غیر طبیعی میبینید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. در چنین وضعیتی، پزشک علاوه بر دارو درمانی از پماد برای درمان زگیل تناسلی مردان استفاده میکند. همچنین، در مواقعی که زائده گوشتی بسیار درشت باشد، از روش لیزر برای زگیل تناسلی کمک میگیرند.
تزریق این واکسن برای آقایان میتواند آنها را در برابر ویروس HPV و بیماریهای دستگاه تناسلی مردانه حفظ کند.
عوارض واکسن گارداسیل (Gardasil)
این واکسن هم ممکن است همچون سایر واکسنها عوارضی به همراه داشته باشد. شایعترین آنها عبارتند از:
-
تب
-
اسهال
-
درد شکمی
-
سردرد و خستگی
-
حالت تهوع و استفراغ
-
سرگیجه و افت فشار بلافاصله پس از تزریق واکسن
-
قرمزی، احساس درد و ورم ملایم در محل تزریق واکسن
-
احساس درد و گرفتگی در ماهیچه تا چند روز پس از تزریق واکسن
واکسن Gardasil در مواقع بسیار نادر میتواند با عوارض مرسوم سایر واکسنها همراه باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اثرات واکسن بر بدن افراد به صورت متفاوت نمایان میشود. در برخی موارد گزارش شده که این واکسن با بروز حساسیت همراه بوده است. در صورت مشاهده علائم زیر در اسرع وقت با پزشک متخصص زنان، دکتر اورولوژی یا پزشک متخصص پوست مشورت کنید:
-
اضطراب
-
عرق سرد
-
مشکل تنفسی
-
احساس ضعف
-
خسخس سینه
-
افزایش ضربان قلب
-
از دست دادن هوشیاری