ورود و خروج نقدینگی در بورس یکی از مهم ترین مؤلفه‌های بازار سرمایه است زیرا ورود نقدینگی به بازار سهام به آن رونق بخشیده و خروج آن نیز همواره با دوره‌های رکودی همزمان و نشان از وضعیت بد اقتصادی است.

به گزارش صدای بورس، ورود و خروج نقدینگی در بورس یکی از مهم ترین مؤلفه‌های بازار سرمایه است زیرا ورود نقدینگی به بازار سهام به آن رونق بخشیده و خروج آن نیز همواره با دوره‌های رکودی همزمان و نشان از وضعیت بد اقتصادی است. همانطور که می‌دانیم بورس دماسنج و آینه تمام نمای اقتصاد کشور است.

ورود و خروج حقیقی‌ها
آمار ورود و خروج حقیقی از ابتدای سال تا انتهای دی‌ماه نشان از خروج نزدیک به ۱۷ همت پول حقیقی از بازار سرمایه دارد. چنانچه روند ورود و خروج پول حقیقی را از ابتدای ۱۴۰۳ بررسی کنیم می‌بینیم به غیر از ماه‌های شهریور، آّبان و آذرماه که ۷ هزار و ۳۸۲ میلیارد تومان ورود پول داشتیم، در بقیه ماه‌ها در مجموع معادل ۲۴ هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان خروج پول و در ماه‌های فروردین، خرداد، مرداد و مهر، هرماه به طور میانگین ۵ همت خروج پول داشته‌ایم.

صندوق های درآمد ثابت
ورود و خروج حقیقی در صندوق‌های درآمد ثابت اما نشان از ورود ۲۶ هزار و ۳۷۱ میلیارد تومان پول دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در این ۱۰ ماه تنها در آذرماه خروج پول و به میزان ۶.۵ همت داشته و در بقیه ماه‌ها ورود پول را شاهد بوده‌ایم یعنی در ۹ ماه دیگر نزدیک به ۳۳ همت ورود پول به این صندوق‌ها وارد شده است.

ورود و خروج حقیقی و حقوقی
بررسی روند ورود و خروج نقدینگی (حقیقی و حقوقی) صندوق‌ها نشان می‌دهد در مجموع بیش از ۳۱۵ همت ورود پول در ۱۰ ماه سال جاری داشته‌ایم. صندوق‌ درآمد ثابت به تنهایی حدود ۲۱۵ همت و باقی صندوق‌ها نیز نزدیک به ۱۰۰ همت ورود پول داشته‌اند که میزان قابل توجهی‌ است. همچنین ورود پول به صندوق‌های طلا حدود ۳۷ همت و در صندوق‌های اهرمی نیز حدود ۲۵ همت بوده است که نشان از اقبال و رشد قابل توجه ورود پول به این صندوق‌ها دارد.

رشد اهرمی‌ها معیاری برای رشد بازار
علی بهشتی‌روی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با وضعیت ورود و خروج نقدینگی در بازار سهام گفت: در بازه ۱۰ ماهه گذشته رشد بازار سرمایه از آبان‌ماه آغاز شد و در آذرماه به اوج خود رسید، در دی ماه نیز کماکان رشد بازار ادامه‌دار شد. اما اواخر دی‌ با توجه به بحث ریاست جمهوری دونالد ترامپ، هرچه به آن سمت نزدیکتر می‌شدیم پیش‌بینی‌ها این بود که احتمال زیادی وجود دارد که اتفاقاتی رخ دهد و تهدیدهای مجدد علیه کشور شکل گیرد به همین دلیل سهامداران اندکی دچار ترس‌ و نگرانی شدند و احساس کردند که شاید ریسک‌های سیستماتیک زیادتر شود و به نوعی سرعت رشد بازار سهام اندکی کاهش پیدا کرد.
بهشتی‌روی افزود: معمولا اگر حقیقی‌ها ورود نقدینگی به بازار سرمایه داشته باشند، سرمایه گذاران و سهامداران این را به عنوان پالسی مثبت در نظر می‌گیرند چرا که این اتفاق به آن معناست که اعتماد عمومی به بازار برگشته است بنابراین به نوعی از این موضوع استقبال می‌شود و این اتفاق نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه می‌تواند جذاب و سودآور باشد. وی ادامه داد: اگر ۱۰ ماه گذشته را در نظر بگیریم، خروج نقدینگی در بازار اتفاق افتاده ولی مشخصاً در آبان و آذرماه روند برعکس شده و ورود نقدینگی به بازار داشتیم که در آذرماه بیشترین میزان ورود ثبت شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه صندوق درآمد ثابت را نمی‌توان چندان به عنوان معیار و ملاکی برای پالس مثبت در نظر گرفت، گفت: زمانی می‌توان روند معاملات را پالس مثبت در نظر گرفت که از صندوق درآمد ثابت خروج و در سهام عادی بازار ورود داشته باشیم یعنی مردم به این امید که بازار سرمایه قرار است رشد و رونق داشته باشد پول‌ها را از پارکینگ خارج ‌کنند.
بهشتی روی به موضوع صندوق‌های طلا هم اشاره کرد و گفت: سال ۲۰۲۴ سالی فوق العاده جذاب و سودآور برای صندوق‌های طلا بود تا جایی که حتی در حوزه صندوق‌های طلا چندین پذیره‌نویسی هم داشتیم و همانطور که مشخص است در بحث صندوق‌های طلا نیز در آذرماه ورود نقدینگی داشتیم یعنی در ۳ ماه پاییز شاهد ورود پول به این صندوق‌ها بودیم که نشان از جذابیت این صندوق‌ها دارد. وی ادامه داد: به نظر می‌رسد اشخاصی که بیشتر سرمایه گذاری‌های بلند مدت می‌کنند سراغ صندوق‌های طلا می‌روند به همین دلیل نمی‌توان چندان ورود و خروج آن را به بازار سرمایه ربط داد. معمولا سرمایه‌گذاران برای تکمیل بودن پروتفویشان و رعایت کردن قواعد که همه تخم مرغ‌ها را در یک سبد نگذارند، بخشی از پول خود را در صندوق‌های سهامی و بخشی را به صندوق‌های طلا می برند.
این کارشناس بازار سرمایه در انتها گفت: باید توجه داشت که موارد دیگری نیز وجود دارد؛ برای مثال در صندوق‌های اهرمی قاعدتاً هرچه ریسک پذیری اشخاص بالاتر باشد، احتمالا سمت صندوق‌های اهرمی می‌روند و اگر این صندوق‌ها افزایشی باشند می‌توان گفت باتوجه به اینکه وضعیت بازار سرمایه خوب است، پس افق مثبتی دارد که حتی حاضرند صندوق اهرمی بخرند که ریسک بیشتری را به آنها تحمیل می‌کند.

  • محمدرضا شاهوردیلو - خبرنگار

  • شماره ۵۷۷ هفته نامه اطلاعات بورس