در روزهای گذشته قیمت طلای جهانی رکوردهای جدیدی را ثبت کرد. قیمت جهانی این فلز گرانبها در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ به بیش از ۲۸۶۰ دلار در هر اونس رسید. این افزایش قیمت جهانی طلا در کنار سایر عوامل موثر بر قیمت طلا در داخل ایران باعث رشد چشمگیر قیمت این فلز زرد در روزهای گذشته شد. به همین دلیل سرمایهگذاران زیادی برای حفظ ارزش پول و قدرت خرید خود به فکر شروع سرمایهگذاری در این بازار پر بازده افتادهاند.
اما این سرمایهگذاران عمدتا برای سرمایهگذاری در طلا، طلای فیزیکی خریداری میکنند. این در حالی است که صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا توانستهاند در یک سال گذشته سود بسیار بالایی را به سرمایهگذاران خود ارائه دهند. در ادامه به بررسی رشد بیش از ۱۰۰ درصدی ارزش صندوقهای سرمایه گذاری با پشتوانه طلا در یک سال گذشته میپردازیم.
رشد بیش از ۱۳۰ درصدی صندوقهای طلا در یکسال گذشته!
در یک سال گذشته صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانهی طلا توانستهاند بازدهی بسیار خوبی را کسب کنند. در بازه زمانی یک ساله منتهی به ۴ اسفند ۱۴۰۳ صندوق طلای کیان که با نماد گوهر در بازار شناخته میشود توانسته است رشد حدودی ۱۴۳.۶۱ درصدی کسب کند. صندوق طلای مثقال هم که یکی از بهترین صندوق های طلاست توانسته با بازدهی کم تر از گوهر ، و حدود ۱۳۴ درصد را در بین سایر صندوق های طلا کسب کند. این در حالی است که سکهی طلا و طلای ۱۸ عیار در این بازه زمانی مشابه به ترتیب ۱۳۳.۷۳ درصد و ۱۳۹ درصد رشد قیمت را تجربه کردهاند. از سوی دیگر قیمت دلار در بازار آزاد ۶۳.۸۱ درصد رشد را ثبت کرده است. باز هم در این مقایسه صندوق طلای گوهر بیشتر از بازار فیزکی طلا توانسته به سرمایه گذاران خود سود بدهد.
با توجه به بررسی انجام شده در بازه زمانی یک ساله، صندوق طلای گوهر توانسته است بازدهی بالاتری از سکه، طلای ۱۸ عیار و دلار داشته باشد. از سوی دیگر صندوق طلای گوهر علاوه بر بازدهی بالاتر نسبت به دلار و طلای فیزیکی مزایایی دیگری نیز دارد که باعث میشود بسیاری از چالشهای سرمایهگذاری در طلا به نحو احسن بر طرف شوند. این دیتاها از سایت tsetmc.com گرفته شده است.
چرا صندوقهای طلا چنین رشدی را کسب کردهاند؟
برای سرمایهگذاران و فعالان بازار طلا ممکن است این سوال وجود داشته باشد که چرا صندوقهای سرمایهگذاری در طلا توانستهاند چنین سود زیادی کسب کنند؟ برای پاسخ به این سوال مهم باید به بررسی محرکهای اصلی رشد قیمت طلا در داخل ایران پرداخت. اولین و مهمترین محرک رشد قیمت طلا در بازار ایران، رشد قیمت دلار در بازار آزاد است. در یک سال گذشته قیمت دلار در بازار آزاد توانسته است به بالاترین حد خود برسد، بهنحوی که قیمت دلار در پایان معاملات روز ۴ اسفند ۱۴۰۳ به ۹۳ هزار و ۷۰۰ تومان رسید که بالاترین رقم برای این ارز خارجی است. از سوی دیگر دومین محرک رشد قیمت طلا، یعنی قیمت طلای جهانی (اونس) در روزهای گذشته رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است. قیمت اونس در بازار جهانی در پایان معاملات روز ۴ اسفند ۱۴۰۳ به بیش از ۲۹۰۰ دلار رسید. باتوجه به اینکه قیمت طلای جهانی و قیمت دلار روند روبه رشدی را ثبت کردهاند، اگر این رشدهای قیمتی در روزها و ماههای آینده نیز ادامه پیدا کند، دور از انتظار نیست که قیمت واحدهای صندوق طلا رشدهای خوبی را تجربه کنند.
چرا صندوق طلا بخریم؟
سوال دیگری که ممکن است در ذهن سرمایهگذاران طلا وجود داشته باشد، این است که چرا صندوق طلا بخریم؟ این صندوق چه برتریهایی نسبت به طلای فیزیکی دارد؟ برای جواب به این سوال باید به ویژگیهای صندوق طلا از جمله سبد دارایی صندوق طلا، امنیت صندوق طلا، بهصرفه بودن صندوق طلا، سرمایهگذاری با پول کم و نقد شوندگی مناسب صندوق طلا اشاره کرد.
داراییهای صندوق طلا
صندوق طلا از یک سبد دارایی تشکیل شده است. طبق اساس نامه صندوقهای سرمایهگذاری در طلا باید حداقل ۷۰ درصد از سبد سرمایهگذاری خود را به اوراق گواهی سکه طلا و اوراق گواهی شمش طلا اختصاص دهند. همچنین مدیر صندوق میتواند تا حداکثر ۲۰ درصد از سبد دارایی صندوق را به اوراق مشتقات طلا اختصاص دهد. به همین دلیل است که سرمایهگذاری در صندوق طلا همانند سرمایهگذاری در سکه و شمش طلا است.