به گزارش صدایبورس، مهرداد بذرپاش گفت: نرخ ارز بازار غیررسمی با گذشت ۲۱۵ روز از زمان آغاز به فعالیت دولت چهاردهم، ۵۷.۱درصد افزایش را به ثبت رسانده است. این یادداشت در بستر مرور روند نرخ ارز بازار غیررسمی در سال جاری، قصد دارد مشخصا ً به دو سؤال پاسخ دهد.
یکم، با توجه به سیاستگذاری نامتناسب ارزی و تجاری دولت مستقر با واقعیتهای تراز پرداختهای اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳، چه نتایجی در خصوص تأمین بازار داخلی کالاهای حیاتی و مهم، مشخصا ً در زمینه کالاهای گروه خوراکیها مورد انتظار است؟
دوم، پیش نیازهای اجرای سیاست تک نرخی شدن نرخ ارز که سیاست هدفگذاری شده دولت چهاردهم است، کدام است و پیش نیازهای مذکور در شرایط فعلی تا چه حد فراهم است؟
در نهایت از این رهگذر، تصویری در خصوص چشم انداز تولید و صنعت کشور در سال آتی در نتیجه سیاست ارزی فعلی دولت مستقر ارائه خواهد شد.
* چشم انداز تأمین بازار داخلی کالاهای حیاتی در نتیجه جهش نرخ ارز
با توجه به تأثیرات متقابل سیاستهای ارزی، تجاری و پولی در اقتصاد ایران، بررسی جداگانه نرخ ارز و تورم یا نرخ ارز و سیاستهای تجاری در اقتصاد ایران ممکن نیست. تأثیرات همزمان این متغیرها بر یکدیگر و پاسخهای سیاستگذار به هر یک، بر روی روند سایر متغیرها تأثیرگذار است.
مرور روند تورم در دهه ۹۰ و پس از آن نشان میدهد در دوره هایی که اقتصاد ایران دچار بحران ارزی شده، تورم گروه خوراکی ها و آشامیدنی ها به صورت فزاینده ای بیشتر از سایر کالاها و خدمات بوده است (سال ۱۳۹۱ بحران ارزی اول، سال ۱۳۹۷ بحران ارزی دوم، سال۱۳۹۹ بحران ارزی سوم و سال ۱۴۰۱ بحران ارزی چهارم).
از منظر تراز پرداختها، سیاست افزایش نرخ ارز به صورت اجتناب ناپذیری بحران تأمین بازارهای داخلی برای بسیاری از کالاهای مهم و حیاتی در اثر صرفه صادراتی کالاهای مذکور را در پی خواهد داشت. همچنانکه طی روزهای اخیر، بخشنامه ممنوعیت دوماهه صادرات کالاهایی نظیر خرما، سیب و پرتقال به سازمان توسعه تجارت و گمرک جمهوری اسلامی ایران، ابلاغ شده است.
