به گزارش صدای بورس، رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده است نرخ تورم در سال جاری به کمتر از ۳۵ درصد کاهش خواهد یافت . وی در تازهترین اظهارات اعلام کره است: نرخ تورم سالانه طی دو سال اخیر کاهش یافته است و از حد بالای ۵۵.۷ درصد در ابتدای سال ۱۴۰۲ به ۳۵.۴ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۳ کاهش یافته است. البته با سیاست های جدیدی که در سال آینده اتخاذ می کنیم شاهد کاهش بیشتر نرخ تورم باشیم.
این در حالی است که نوسانات ارزی از یک سو و همچنین تهدید تشدید تحریم از سوی دیگر سبب شده انتظارات تورمی روندی افزایشی را تجربه کند.
ولیالله سیف، رییس کل اسبق بانک مرکزی در گفتوگویی مبسوط به سئوالاتی در خصوص پیشبینی نرخ تورم، قیمت ارز و آینده اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ پاسخ داد . وی در جواب این پرسش که چه پیشبینی از نرخ تورم در سال جاری دارید؟ گفت: تورم تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله سیاستهای اقتصادی داخلی، تحریمهای بینالمللی، نرخ ارز، قیمت نفت و شرایط جهانی قرار دارد. بر این اساس پیشبینی دقیق تورم برای سال آینده دشوار است، با این حال، بر اساس روند های اخیر و گزارشهای اقتصادی، انتظار میرود تورم در ایران همچنان در سطوح بالایی باقی بماند.
وی ادامه داد: البته دولت دستیابی به تورم تک رقمی را هدف گذاری کرده است، که مسلما" بدون تغییرات اساسی در سیاستهای اقتصادی یا کاهش تحریمها، تحقق این هدف بعید به نظر میرسد.
وی در توصیح این مطلب ادامه داد: در مجموع شواهد و قرائن نشاندهنده روند افزایشی تورم است. ساختار بودجه، ناترازی های نظام بانکی پیشبینی در مورد درآمدهای ارزی و از همه مهمتر عدم برخورداری از روابط اقتصادی مناسب بین المللی عواملی هستند که کنترل و کاهش تورم را با مشکل جدی روبرو می کنند.
نرخ ارز به کدام سو میرود؟
وی در جواب این پرسش که تحولات نرخ ارز در سال پیش رو از نظر شما چگونه خواهد بود؟ نیز گفت: حرکت نرخ ارز تحت تأثیر تفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی یک امر کاملا" بدیهی است. چند روز پیش مطلبی در یکی از سایتهای اقتصادی در مورد ارزش ذاتی دلار بود. به صورت خیلی ساده بر اساس تئوری برابری قدرت خرید، ارزش ذاتی دلار را محاسبه کرده بود. نتیجهای که از این محاسبه حاصل شد این بود که در حال حاضر ارزش ذاتی دلار بین ۷۰ تا ۹۶ هزار تومان است. تفاوت هم در این است که سال مبنا چه سالی باشد. این نشان میدهد که درست است در کوتاه مدت نرخ ارز در بازار تحت تأثیر عوامل غیر اقتصادی قرار میگیرد و دچار نوساناتی میشود ولی در بلند مدت فقط عوامل اصلی و بنیادی اقتصادی هستند که ارزش ذاتی را تعیین میکنند.
وی در توضیح راهکاری برای حل این بحران و تقویت پول ملی نیز گفت: برای تقویت پول ملی تنها راه افزایش ارزش و اعتبار پول ملی، تقویت واقعی اقتصاد، افزایش رشد اقتصادی و بهره وری در اقتصاد است. همانطور که ملاحظه میشود و تجربه هم نشان داده است همه تلاشها برای پایین نگه داشتن نرخ ارز در بلند مدت بیتأثیر است. از پاسخ به سؤالتان دور شدم. به نظر من نرخ ارز با توجه به نرخ تورمِ پیش بینی شده حتما" افزایش خواهد داشت البته بخشی هم تحت تأثیر تحولات، اخبار سیاسی و انتظارات جامعه خواهد بود.