به گزارش صدای بورس،متن کامل یادداشت سیدمحمد ذریه زهرایی، تحلیلگر بازارسرمایه، به شرح زیر است:
قیمت سنگآهن در دو سال گذشته دستخوش تغییرات بسیاری شده است. در سال ۲۰۲۳ شاهد شکلگیری کف قیمت بالای ۱۰۰ دلار بودیم و در اوایل سال ۲۰۲۴، سقف قیمتی ۱۴۴ دلار به ثبت رسید و بعد هم افت سنگینی روی سنگآهن رخ داد.
رشد تقاضای جهانی فولاد، جنگ روسیه و اوکراین اختلال در زنجیره ارزش، کاهش عرضه و افزایش تقاضای باعث روند صعودی قیمت سنگآهن تا ۱۴۴ دلار شد.
بعد از به وجود آمدن بحران شدید مسکن در چین و جنگ تجاری شکل گرفته بعد از روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، قیمت سنگآهن و محصول نهایی آن که فولاد است؛ تحت تاثیر قرار گرفت و افتهایی را تجربه کرد.
در سپتامبر و اکتبر ۲۰۲۴(تقریبا در اواخر پاییز گذشته) اقدامات حمایتی دولت چین، از جمله کاهش ذخایر قانونی بانکها، که به آزاد شدن منابع مالی در بانکها منجر شد، در قیمت سنگآهن جهش ایجاد کرد.
قیمت سنگآهن تحت تاثیر این عاملرشد ۲۰ درصدی را تجربه کرد و از سطح ۹۱ دلار به سقف قیمت ۱۱۲ دلار نیز رسید.
اما این رشد در ادامه تا حدودی خنثی شد و در حال حاضر میتوان انتظار داشت که قیمت این ماده معدنی در کوتاهمدت بین ۹۰ دلار تا ۱۱۰ دلار را در نوسان باشد، هر چند که به نظر میرسد قیمت بالای ۱۰۰ دلار برای این کامودیتی دوام چندانی نخواهد داشت.
عوامل موثر بر بهای سنگآهن
۱- افت تقاضا از سمت چین به دلیل بحران مسکن: در حالی که چین بزرگترین تولیدکننده و بزرگترین مصرفکننده فولاد جهان به شمار میآید، با کاهش تقاضا مواجه است، اما براساس پیشبینیها، ممکن است میزان تولید فولاد این کشور، متناسب با کاهش تقاضا کاهش پیدا نکند. به همین دلیل در بازارهای جهانی شاهد افت تقاضای فولاد (عمدتا تقاضای داخلی چین) و افزایش عرضهها از سوی تولیدکنندگان چینی هستیم و عملا دامپینگ چین در حال شکلگیری است.
۲- تقاضا از سمت هند به عنوان سکاندار رشد اقتصاد جهانی در سالهای پیش روی: روند تولید فولاد هند که عمده تقاضا را به سمت سنگآهن سوق میدهد بهشدت بهبود پیدا کرده و ظرف ۵ سال گذشته بیش از ۳ برابر شده است و از حدود ۴ میلیون تن در ماه به بالای ۱۳.۵ میلیون تن رسیده است. با وجود آن که مقیاس چین نسبت به هند بسیار بزرگتر است، تغییر در بازار چین تاثیر بیشتری نسبت به هند خواهد داشت.
براساس پیشبینیها تولید فولاد ظرف ۱۰ سال آینده به ۲ هزار میلیون تن میرسد. پیشبینیها دال بر این است که در سالهای آینده بیشترین تقاضای فولاد از سمت هند خواهد بود. ظرف ۱۰ سال آینده یک سوم رشد تقاضای فولاد جهانی از سوی هند خواهد بود و پیشبینی میشود بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تن فولاد به تقاضای هند افزوده شود. به همین دلیل هند نقش موثر و کلیدی در بازارهای جهانی بازی خواهد کرد.
۳- بحران املاک و مستغلات در چین: افت تقاضا از سمت املاک چین رخ داده که و ۴ شرکت بزرگ و تولیدکننده یعنی سازندگان و تولیدکنندگان املاک و مستقلات در شرف ورشکستگی قرار دارند. میانگین فروش متراژی ملک در این کشور، حدود ۲۳ تا ۲۴ درصد کاهش پیدا کرده است. با این افت طبیعتا، رشد تقاضای زیادی برای فولاد و سنگآهن وجود نخواهد داشت. در مقابل افت تقاضای درچین، تقاضا در هند رو به افزایش است و بهنظر میرسد که بازار سنگآهن در دوره گذاری است که با حرکت تقاضا به سمت هند و افت تقاضا در چین قرار شکل گرفته است. این احتمال وجود دارد که بعد از گذر از این دوران، قیمت سنگآهن به ثبات برسد و به دور از نوسانات کاهش و افزایشی شدیدی باشد.
۴- تقاضای فولاد و حاشیه سود فولادسازان سراسر دنیا: اخیرا حاشیه سود فولاد در کشور چین تحت فشار و افت شدید قرار گرفته است. بهطوری کلی میانگین تاریخی حاشیه سود فولاد که از سال ۲۰۰۷ تا کنون حدود ۷ درصد بوده، در سال ۲۰۲۴ در مقاطعی این رقم به صفررسیده است و یکی از عوامل موثر بر قیمت سنگآهن به شمار میآید.
۵- ذخایر و موجودی انبار فولاد و سنگ آهن در چین: موجودی انبار بنادر چین در محدوده ۱۴۰ میلیون تن سنگآهن است. در هفتههای گذشته شاهد کاهش ۱۰ میلیون تنی موجودی سنگآهن بنادر چین بودهایم که البته از نظر تاریخی این روند ممکن است با شتاب بیشتری نیز ادامه داشته باشد.