به گزارش صدای بورس،چند روزی است که با انتشار ویدئویی از جوان ۳۵ ساله سیستان و بلوچستانی همه بدنبال شناختن بیماری «مرد درختی» هستند.
درواقع نام اصلی این بیماری اپیدرمودیسپلازی وِروسیفورمیس(Epidermodysplasia verruciformis) است که برگرفته از نام دو پزشک آلمانی است که برای نخستین بار این بیماری را کشف کردند.
اگرچه بروز آن در جمعیت نسبتاً کم است، اما موارد معروفی از این بیماری وجود دارد، وقتی دد کوسوارا ۳۵ ساله شد، متوجه شد که بافتهایی شبیه به ریشه درختان از دستها و پاهایش بیرون میآید.
پس از آزمایشهای متعدد، پزشکان متوجه شدند که این جوان اندونزیایی از بیماری عجیبی به نام اپیدرمودیسپلازی وروسیفورمیس رنج میبرد که منشأ ژنتیکی دارد.
مشخصه این بیماران آن است که بهشدت در معرض ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی پوستی هستند که در نتیجهٔ رشد بیرویهٔ ویروس، لکههای پوستی و سفتدانههای پوستهدهنده و فلسمانند بسیاری در پوست بدن و به ویژه در ناحیه دستها و پاها ایجاد میشود.
شایعترین انواع ویروس پاپیلوم انسانی در این بیماری، نوع ۵ و ۸ آن است که در ۸۰ درصد جمعیت عادی و سالم بشری وجود دارد بدون آنکه علامتی ایجاد کند، البته انواع دیگر ویروس پاپیلوم انسانی هم میتوانند همین بیماری را ایجاد کنند.
علائم بیماری معمولاً خود را مابین سن ۲۰–۱ سالگی نشان میدهد، اما گاهی ممکن است افراد در سنین میانسالی نیز به این بیماری مبتلا شوند.
گفته شده از زمان کشف این بیماری تا کنون تنها ۲۰۰ نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدند.
دلیل بروز بیماری «مرد درختی» چیست؟
دلیل بروز این بیماری، جهشِ غیرفعالسازندهٔ حوزهٔ پروتئینی PH در ژنهای «TMC۶» یا «TMC۸» است که در کنار یکدیگر و بر روی کروموزوم شماره ۱۷ قرار دارد.
با آنکه عملکرد دقیق این ژنها هنوز مشخص نشدهاست، اما یکی از کارهای آنها، تنظیم نحوهٔ توزیع عنصر «روی» در هستهٔ سلول است.
عنصر «روی» یک کوفاکتور مهم برای پروتئینهای ویروسهاست و فعالیت طبیعی ژنهای «TMC۶» یا «TMC۸» باعث میشود که ویروسها به این عنصر حیاتی خود در درون سلول، دسترسی کافی نداشته باشند و رشدشان متوقف شود.
بهندرت، چند ژن دیگر هم در بروز این بیماری دخیل بودهاند که از آن میان میتوان به ژن «RhoH» اشاره کرد.