مدیر تحلیل کارگزاری اقتصاد بیدار در خصوص تاثیر افزایش نرخ بنزین در اقتصاد گفت: به نظر میرسد، تاثیر افزایش قیمت بنزین را با تاخیری چند ماهه در اقتصاد ببینیم. البته در حال حاضر نیز افزایش ۱۵ تا ۳۰ درصدی کرایه تاکسیرانی اتفاق افتاده است.
حمید کوشکی ادامه داد: با این حال در ابتدا با اثر روانی افزایش نرخ بنزین روبهرو شدهایم که انتظار میرود کوتاه مدت باشد، با این حال نکته مهم این است که مسیری که بابت صرف منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین در نظر گرفته شده، از افزایش نرخ این محصول، تورمزاتر است. وی افزود: در حقیقت دولت برنامه دارد که درآمد ناشی از افزایش نرخ بنزین را مبلغی حدود ۴۰ الی ۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده، بین ۱۸ میلیون خانوار یعنی حدود ۵۰ ۶۰ میلیون نفر تقسیم کند. باتوجه به اینکه این سرمایه غیرمولد بوده و در خرید روزمره خانوادهها هزینه میشود، در روند صعودی تورم تاثیر بالایی خواهد داشت.
مدیر تحلیل کارگزاری اقتصاد بیدار با اشاره به تحریمهای بینالمللی و به صفر رسیدن درآمد فروش نفت در بودجه سال ۹۹، تاکید کرد: دولت کسری بودجه دارد و انتظار میرفت که بخشی از کسری خود را از طریق درآمد ناشی از مابهالتفاوت افزایش نرخ بنزین تأمین کند، اما پس از اعلام برنامه برای ارائه یارانه به خانوارها، میتوان نتیجه گرفت که کسری بودجه دولت پابرجاست و دولت محلی برای تأمین این کسری ندارد.
کوشکی در خصوص تاثیر این مهم بر بازار سرمایه گفت: این مسئله به سه طریق میتواند بر بازار اثرگذار باشد؛ در وهله نخست اثر روانی که به نظر میرسد در روز نخست اعلام این خبر بالا بود و جو منفی فروش را در بازار ایجاد کرد، اما رفته رفته این جو منفی کمتر شده و در نهایت بازار روند مثبت پیدا کرد. علاوه بر این چنین تصمیمات ناگهانی سران سه قوه نشان میدهد که دولت در مقابل فشارهایی که برای تأمین درآمد خود دارد، راهحل دیگری پیدا نکرده و به اصطلاح آچمز شده است، و همین مهم میتواند به جو منفی بازار سرمایه دامن بزند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تزریق ۵۰ هزار میلیارد تومان (درآمد ناشی از مابهالتفاوت نرخ بنزین) به اقتصاد جامعه، تورمزاست و تورم بالا بر روند بورس تاثیر مثبت میگذارد.
این در حالی است که از نگاهی دیگر کسری بودجه دولت بر قیمت دلار نیز اثرگذار بوده و نرخ این ارز را از ۱۱.۵۰۰ تومان به ۱۲.۵۰۰ تومان رسانده که این مسئله هم میتواند تاثیرات مثبتی بر بازار داشته باشد.
چرا که افزایش تورم میتواند با افزایش سود همراه شود. البته نکته مهم این است که افزایش نرخ بنزین به خودی خود تاثیری در بازار سرمایه ندارد، اما استفاده نابجا از این منابع در یک مسیر غیرمولد میتواند زمینه ایجاد تورم را از یک سود و بیم از کسری بودجه دولت را در پی داشته باشد.
کوشکی مهمترین حامل انرژی تاثیرگذار بر بازار سرمایه را گازوئیل دانست و ادامه داد: دولت تاکنون در خصوص افزایش نرخ گازوئیل سکوت کرده، این در حالی است که نرخ این محصول به دلیل تاثیری که بر حملونقل بین شهری میگذارد، تاثیر بالایی بر تورم و در پی آن بازار سرمایه میگذارد.
- شماره۳۳۱ هفته نامه اطلاعات بورس-صفحه۶
نظر شما