۱۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۹
افزایش رشد شاخص به صورت مشروط

در حالی که اقتصاد کشور روزهای خوشی را پشت سر نمی‌گذارد، جهش افسارگسیخته شاخص بورس‌ آبی بر آتش ناکامی‌های اقتصاد بیمار این روزهاست.بورس این روزها همچون آهن‌ربا نقدینگی سرگردانی که دیگر نه راه به بازار سکه دارد و نه سر از بازار دلار درمی‌آورد را ‌از هرسو به سمت خود می‌کشاند.

دیگر خبری از سلطان سکه و دلار نیست، این روزها، روزهای خوش شاخص است. هرروز بر تعداد نوسهامداران افزوده می‌شود و سهم‌های ریز و درشت از هر سو خریده می‌شود،‌ اما نکته قابل تامل اینجاست که فتح قله‌های چند صد هزار تایی شاخص تا کجا ادامه خواهد داشت؟آیا شاخص در ماه‌های پایانی سال همچنان بر مسیر صعودی‌اش می‌تازد؟آیا شاخص بورس سال آینده را نیز با چنین هیجانی آغاز خواهد کرد یا به واسطه رشد بی‌سابقه‌اش دچار اصلاح شدیدی می‌شود؟
شاخص بورس در تاریخ 28دی ماه از کانال 400هزار واحد گذشت و رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند.پس از آن شاخص از پا ننشسته و همچنان به رشد در مسیر400هزار تایی خود ادامه می‌دهد.شاخص بورس درست یک روز پس از شکستن رکورد 400هزار واحدی از مرز410هزار واحد هم گذشت و در دوم بهمن ماه از411هزار واحد نیز عبور کرد.شروع بهمن ماه را می‌توان شروع تازیدن شاخص بر مدار400هزار تایی دانست تا جایی‌که در هفت بهمن ماه شاخص عدد 420هزار واحد را هم پشت سر گذاشت.در هفته‌ای هم که گذشت ارزش بازار از 1530هزار میلیارد تومان گذشت که سقف جدیدی در تاریخ بازار سرمایه و بورس تهران محسوب می شود و ارزش بازارهای فرابورس هم به 568 هزار میلیارد تومان رسیده است.
 سرازیر شدن نقدینگی به سمت بازار سرمایه در ماه‌های پایانی سال باعث شده ارزش کل بازار سهام کشور از مرز 150میلیارد دلار بگذرد. با درنظر گرفتن میزان نقدینگی کل کشور که تا پایان شهریور ماه سال جاری به حدود 2000 هزار میلیارد تومان رسیده، ارزش بازار سهام ایران به این رقم نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود.اما نکته قابل تامل اینجاست که با وجود وارد شدن چنین حجم سنگینی از نقدینگی به بازار سهام هنوز افزایش قیمت در بازارهای رقیب وجود دارد و با توجه به رشد بسیار زیاد نقدینگی در یک سال گذشته، ارزش بازار سهام تقریبا معادل 75درصد نقدینگی کشور شده است، اما منشای نقدینگی وارد شده به بازار سهام کجاست؟ به نظر می‌رسد منشای نقدینگی سرازیر شده کم شدن نقدینگی در بازارهای رقیب نباشد. همچنین برخی کارشناسان معتقدند که دولت با چاپ بی‌رویه پول و سرازیر کردن آن در جامعه نه تنها افزایش تورم را رقم زده بلکه موجبات ورود این حجم عظیم را به بازار سهام فراهم کرده است.

افزایش رشد شاخص به صورت مشروط

رکورد شکنی‌های شاخص تابع عواملی مانند نیاز شرکت‌ها به تجدید ارزیابی و تلاش سرمایه‌گذاران به ارزیابی مجدد دارایی‌ شرکت‌ها است. مطلب مذکور بخشی از دیدگاه یکی از مدیران و تحلیلگران مجرب بازار سهام است . فرصتی فراهم شد در خصوص برخی تحولات پیرامون بازار در گفت‌وگویی کوتاه نظرات داریوش روزبهانه رئیس هیأت مدیره کارگزاری بانک خاورمیانه را جویا شویم.

 علت رکوردشکنی‌های اخیر شاخص را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

گزارش‌ها نشان می‌دهد در ٩ ماهه اخیر در صنایع لیدر بازار تا حدودی رشد وجود داشته و افزایش نسبی قیمت دلار در بخش نیمایی نیز از علل رشد شاخص محسوب می‌شود. از طرف دیگر به دلیل جا ماندن برخی از صنایع استراتژیک از متوسط رشد قیمت‌های بازار مانند بانکی‌ها و به علاوه بیشتر شدن حجم افزایش سرمایه خودرویی‌ها این فشار در روزهای اخیر بیشتر شده و رکوردشکنی را رقم زده است.

 آیا احتمال ریزش بازار وجود دارد؟

به نظر می‌رسد روند رشد شاخص با احتیاط بیشتری ادامه پیدا کند. نکته مهم این است که هم تحلیلگران تکنیکال و هم فاندامنتالیست‌ها در صورت اصلاح شاخص به دلیل تثبیت دلار در حد ارزش کلی ٩٠ میلیارد دلار برای ارزش بازار و ٣٧٠هزار واحد برای شاخص کل، احتمال ریزش بیشتر را به درستی متصور نمی‌شوند.

 اقدامات لازم برای جلوگیری از ضرر احتمالی سهامداران در صورت ریزش بازار چیست؟

برای جلوگیری از ضرر سهامداران ،همواره توصیه کرده ایم که سیاست حفظ سود با سیاست افزایش بازده باید به صورت ترکیبی به کار گرفته شود و سرمایه‌گذاری در آن دسته از صندوق‌ها که با شاخص بیشتر ایندکس شده‌اند، توصیه می‌شود.

 در خصوص روند رشد شاخص چه نظری دارید؟

به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده جریان ورود پول به بازار از بخش مسکن و ارز ادامه دار باشد. در صورت کاهش ریسک‌های سیاسی و تنها در این صورت است که رشد شاخص شدت خواهد گرفت.

  • گلشن بابادی-خبرنگار
  • شماره 341 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 4
کد خبر 411505

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =