هیجان و نقدینگی که به وجود آمده، همانند باران بهاری است و با اینکه باران شدت داشته ولی موجب آفت شده است. در حال حاضر جنبههای خطرناک بازار بیشتر شده و ممکن است به برخی از سهامداران هم آسیب بزند. همچنین باید بحث سخت افزاری و نرم افزاری بهبود یابد و اگر با این روال پیش رود، قطعا هسته معاملات با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد.
حجم مبنا و دامنه نوسان به رفتار تودهای و هیجانی در بورس دامن زده است. قبل از اینکه مردم را به بورس دعوت میکردیم باید دامنه نوسان تعدیل میشد. شاید برداشتن آن در مدت کوتاهی خالی از لطف نبود و میتوانست باعث تعادل بازار شود. مورد بعدی عمق بازار هست، به نظر میرسد آمادگی جذب این میزان حجم نقدینگی را از طرف بازارسرمایه نداشتیم و نداریم که منجر شده عرضه از تقاضا کم تر شود و تقاضا همچنان از عرضهها سبقت بگیرد.
بنابراین به نظر میرسد اگر بناست دعوتی برای مشارکت مردم برای ورود بازارسرمایه انجام دهیم، در ابتدا باید جنبههای موثر بر این تصمیم در نظر گرفته شود. برای اینکه مردم در بورس آسیب نبینند، باید به سرعت مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری و دستورالعملهای مقرراتی رفع شود و از طرفی هم اعتمادسازی شود تا با اطمینان خاطر در بازار سهام سرمایهگذاری کنند. قطعا هماهنگی بین نهاد ناظر و دولت لازم است تا جذابیت بازار ماندگار شود.
همچنین اتفاقات چند وقت اخیر به خصوص، دستور مقام رهبری مبنی بر واگذاری سهام عدالت به خود مردم وحمایت تمام قد رئیس دولت از روند رو به رشد بازار و تصمیماتی که گرفته میشود جملگی حکایت از برجستهتر شدن نقش بازار سرمایه در نگاه مردم و مسئولان دارد. به نظر میرسد این نگاه را بتوان نقطه عطف در آینده بازار سرمایه و جایگاه آن در اقتصاد کشور و سیاستگذاریهای کلان دانست. نگاهی که متولی بازار سرمایه(سازمان بورس و اوراق بهادار) باید از آن نهایت استفاده را ببرد و با تدوین برنامهای جامع، پاسخی درخور به اعتماد مردم و مسئولان بدهد. البته باید در نظر داشت که حال این روزهای بورس کمنظیر است و روزهای بهتر و تاثیرگذارتر بازار سرمایه به عنوان پیشرانه توسعه اقتصادی همچنان در راه است.
- هفته نامه ۳۵۱ اطلاعات بورس- صفحه ۱۵
نظر شما