به عنوان مثال برای مدیریت ریسک نوسانات نرخ ارز، قراردادهای مشتق ارزی در تقریبا تمامی بازارهای سرمایه پیشرفته تعریف شده و معامله میشوند. در اقتصاد ایران نیز تاثیر نامطلوب ریسک نوسانات نرخ ارز بر حوزههای مختلف اقتصاد را شاهدیم. همچنین یکی از مشکلات اصلی جذب سرمایهگذار خارجی در اقتصاد ایران نبود ابزارهای پوشش ریسک نوسان نرخ ارز است. به هر حال با توجه به حساسیتهای مربوط به نرخ ارز، تا کنون شاهد راهاندازی ابزارهای مشتق ارزی نبودهایم. بازار آتی سکه از سالهای گذشته با موفقیت راهاندازی شده و معاملات آن در بورسکالا رونق گرفته بود. این امر به شفافیت معاملاتی بالایی در حوزه سکه طلا انجامید. همچنین تعداد قابل ملاحظهای از معاملهگران با اهداف گوناگون از سرمایهگذاری گرفته تا پوشش ریسک را به خود جذب کرد .
به دلیل حساسیت نسبت به قیمت سکه و دخیل دانستن معاملات آتی سکه در رشد قیمت نقد آن، بازار آتی سکه در بورسکالا بسته شد، اما روند رو به رشد قیمت سکه ادامه یافت. این امر در مورد معاملات گواهی سپرده سکه نیز مصداق دارد . معاملات این گواهی هم فضای امنی برای معاملهگران سکه به وجود آورده و آنان را از اصالت سکه، نگهداری و حفاظت از آن مطمئن میکند که ابزار مناسبی برای بررسی و نظارت در اختیار مقام ناظر نیز قرار میدهد.
از سوی دیگر صندوقهای طلا نیز به معاملات این گواهی میپردازند و خرید واحدهای سرمایهگذاری این صندوقها ابزاری برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در طلا را در اختیار مردم قرار داده است. به این نکته توجه کنیم که این بازارها نشانگر شرایط ، نه بهوجود آورنده آن هستند .
اگر قیمت سکه در حال افزایش است و این افزایش خود را در بازار گواهی سکه یا معاملات آتی آن نشان میدهد، شرایط بازار مسبب آن بوده نه نشانگرهای بازار، از بین بردن نشانگرهای یادشده کمکی به حل مشکل نمیکند. بنابراین در صورت مشاهده برخی کاستیها و مشکلات بهتر است به جای محروم کردن اقتصاد از ابزارهای نوین سرمایهگذاری، به درک شرایط ،یافتن نقایص ،مشکلات ،همکاری مؤثر برای بهبود شرایط و رفع نواقص بیاندیشیم و در این راستا بکوشیم.
- هفته نامه ۳۵۴ اطلاعات بورس، صفحه ۱۵
نظر شما