شکست حمایت

بازار سرمایه همچنان درگیر چهارشنبه های بی قرار بوده و این بی قراری به روزهای هفته نیز منتقل شده است. در حالی که دسترسی حقوقی ها برای فروش در بورس تهران محدودیت به وجود آمد و در بسیاری از موارد فروش های صورت گرفته ابطال شد ، معاون شرکت بورس در خبری اعلام کرد این محدودیت ها لغو شده است.

به گزارش صدای بورس، البته  این محدودیت بدون هیچ گونه ابلاغیه و اطلاعیه ای صورت گرفته و هیچ کس مسئولیت و دلیل این اقدام را اعلام نکرد.

احتمال برگشت پیش بینی سود 

در رخدادی بی سابقه تر و در حرکت به عقب، شرکت بورس در ابتدای ساعت معاملاتی شنبه معاملات روزانه را ممنوع کرد تا ریسک بازار را بیش از پیش افزایش دهد. در این شرایط اخباری مبنی بر ممنوعیت یا محدودیت فروش حقیقی ها نیز منتشر شد که البته تکذیب شد.باید در نظرداشت مصوبات خلق الساعه به نگرانی سهامداران و سرمایه گذاران دامن زده و موجب بی اعتمادی فعالان اقتصادی به بازار سرمایه می شود. در اواسط هفته رئیس کمیسیون اقتصادی در یک برنامه تلویزیونی به شدت از تصمیمات بورس در این شرایط انتقاد کرد و در عین حال معاون سازمان بورس خبر از برگشت پیش بینی سود داد.

نوسان شدید شاخص و حجم معاملات

اما شاخص کل از بیش از 1.6 میلیون واحد به کمتر از 1.5 میلیون واحد کاهش یافت و در پایان معاملات روز چهارشنبه به سطح 1.5 میلیون واحد برگشت. حجم معاملات که با کاهش شدید به سطح 2 تا 3 هزار میلیارد تومان در اوایل هفته رسیده بود، در اواخر هفته به سطح 10 هزار میلیارد تومان برگشت.

توجه گسترده  به سهام های دلاری

بازار دلار همچنان سراسیمه بالا می رود. قیمت های جهانی روند خنثی داشته و البته در فولاد و متانول شاهد رشد قیمت هستیم. این موضوع سبب توجه گسترده بازار به سهام های دلاری از جمله فولادی و پتروشیمی شده است. قیمت شمش فولاد به بیش از 11 میلیون تومان رسیده است و شرکت هایی مانند هرمز، فخوز ، ارفع و کاوه مورد توجه بازار قرار دارند. در این گروه کاوه با راه اندازی واحد 2 فولاد سازی و پس از بازگشایی منفی 15 درصدی با صف خرید روبرو شد و تا پایان هفته به صف ادامه داد.

در گروه پتروشیمی پلیمر آریا ساسول و پتروشیمی زاگرس به لیدرها تبدیل شده اند. این شرکت ها نسبت قیمت به سود به مراتب کمتر از میانگین بازار دارند. در شرایطی که نسبت قیمت به سود متوسط بازار همچنان در سطح 30 است، این نمادها نسبت قیمت به سود کمتر از 10 دارند. در مجموع سهام های دلاری به پوشش امن سرمایه گذاران در مقابل نوسانات دلاری تبدیل شده است.

شیب تند در تالار نقره ای

دلار معادل قیمت معاملاتی برخی از محصولات پتروشیمی در بورس کالا به اعداد عجیب و غریب 40 هزار تومان رسید و دلار بقیه کالاها در سطح 27 هزار تومان و بیشتر است. این بار بازار رسمی کالایی در حال تعدیل سریع خود با وضعیت بازار ارز است. اما قیمت سکه به رقم بیش از 14 میلیون تومان افزایش یافت و این رشد در شرایط کاهش 5 درصدی قیمت جهانی طلا رخ داده است.  دلار سکه رقم بیش از 31 هزار تومان را شاهد است.قیمت روی در بورس کالا به بیش از 50 میلیون تومان رسید که البته با محاسبه دلار آزاد و قیمت جهانی تا بیش از 70 میلیون تومان بایستی رشد کند.

اعتراض فعالان بازار

قیمت سهام پالایشی ها نصف و خودرویی ها یک سوم شدند. نیمی از بازار همچنان منفی و در صف فروش است. در اوج خود بیش از 80 درصد نمادها با ارزشی بیش از 16 هزار میلیارد تومان صف فروش داشتند. در یک موضوع جنجالی، وبصادر پس از برگشت افشا عرضه اولیه وسپهر در بازگشایی خود در شرایطی که بازار تماما قرمز بود با انتقال از کد حقیقی به کد حقوقی و مثبت بازگشایی شد که با اعتراض فعالان بازار ابطال شد. در بازگشایی بعدی منفی معامله شد.

خود نمایی فروش دولت

پول صندوق توسعه نیز در مسیر بازار است. انتظار تزریق ده هزار میلیارد تومان می رود اما انتقادات شدیدی از آثار تورمی آن وجود دارد. در عین حال بزرگترین برنده رونق بورس مشخص شد و آن کسی جز دولت نیست. فروش دولت در نیمه اول سال در بورس از 35 هزار میلیارد تومان عبور کرده است و این رقم سه برابر کل بودجه 1399 است. این رقم در کنار مالیات اخذ شده و فروش حدود 70 هزار میلیارد تومان اوراق با درآمد ثابت خودنمایی می کند.

انحراف مسیر پول از تولید

صندوق های بازارگردانی اجباری فعالیت خود را از شنبه آغاز خواهند نمود. ایران خودرو که به شدت در بحران نقدینگی است یک صندوق بازارگردانی هزار میلیارد تومانی تاسیس کرده است و گفته می شود که سایپا نیز در حال تاسیس است. اجبار به بازارگردانی شرکت ها توسط خود شرکت ها اساسا با روح تامین مالی بنگاه ها در بورس و جهش تولید در تضاد و تناقض آشکار است.  حقوقی های مجموعه ایمیدرو نیز در تکاپوی تاسیس صندوق 30 هزار میلیارد تومانی هستند، این پول در صورت تزریق به پروژه ها و طرح های توسعه می تواند جهش قابل توجهی در سودآوری سال های آتی این شرکت ها داشته باشد، اما مسیر پول از تولید منحرف شده است.

ناکارآمدی سیاست های پولی و مالی

رویای بر باد رفته اقتصاد ایران، آمار تورم 6 ماهه بود. بانک مرکزی در نگاهی جدید از اوایل امسال هدف گذاری تورمی را برای سال 1399 رقم 22 درصد اعلام کرد که تنها در 6 ماه محقق شد و ناکارایی و ناکارآمدی سیاست های پولی و مالی این نهاد را در کنترل و مدیریت تورم بیش از پیش نمایان ساخت.

اتفاقات جالب توجه

در شرکت ها نیز اتفاقات جالب توجهی رخ داد. بکهنوج افزایش سرمایه تجدید ارزیابی بیش از 2400 درصدی را در مجمع تصویب نمود. وپست از رشد سودآوری و تحقق 150% کل سود سال 1398 فقط در نیمه اول سال 1399 خبر داد. همچنین تراز سود سپرده و تسهیلات بانک ها همچنان روند مثبت دارد و بانک ملت در نیمه اول سال تراز مثبت حدود 70 هزار میلیارد ریالی رسیده است. اقتصاد نوین نیز تراز خود را در این دوره مثبت نموده و پاسارگاد و تجارت شاهد رشد چند برابری بودند. در گزارش های ماهانه شرکت ها، قیمت اوره داخلی به حدود نصف قیمت صادراتی رسیده است. البته در قیمت صادراتی نیز تخفیف 30 تا 60 دلاری در قیمت ها از سوی شرکت های ایرانی ارائه می شود. لاستیکی ها اما همچنان در حال رشد قیمت فروش تایر بایاس و تایر رادیال هستند. در شهریور ماه قیمت بین 20% تا 40% نسبت به مرداد ماه رشد کرد. شوینده ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

حسام بصیری  ، کارشناس بازار

منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره 370

کد خبر 417815

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =