به گزارش صدای بورس، ریسکهایی که یک سرمایهگذار در خرید و فروش سهام با آن مواجه میشود انواع مختلف دارد، که در یک طبقهبندی کلی، به دو دسته تقسیم میشود:
1- ریسک قابل اجتناب (غیر سیستماتیک)
2- ریسک غیرقابل اجتناب (سیستماتیک)
1- ریسک قابل اجتناب (غیر سیستماتیک):
همان طور که از اسمش پیداست، با دقت و بررسی در فرصت سرمایهگذاری پیش رو میتوانیم این نوع ریسک را برای سرمایه خود به حداقل برسانیم و سرمایه خود را جای مطمئنتری قرار دهیم. برای مثال فرض کنید شما سهام شرکتی را خریداری کردهاید که مدیریت آن ضعیف است، سهامداران آن شرکت درست عمل نمیکنند، شرکت در رقابت با سایر رقبا موفقیت چندانی به دست نیاورده است، محصولاتش قدیمی شده است، مشتریانش به تدریج کم میشوند و....
به نظر میرسد میتوانیم پیش از خرید سهام در مورد بسیاری از موارد فوق آگاه شویم و در دام چنین ریسکی نیفتیم.
2- ریسک غیر قابل اجتناب (سیستماتیک):
کنترل چنین ریسکهایی به طور کلی از اختیار سرمایهگذار خارج است، هرچند تا اندازهای قابل پیشبینی هستند. به عنوان مثال: تغییر نرخ تورم، افزایش یا کاهش نرخ ارز، جریانهای سیاسی، تصمیمات دولت، و... که این موارد به شیوه مستقیم و غیر مستقیم بر عملکرد شرکتها و میزان درآمد و سودآوری آنها تاثیر گذار است و طبیعتا ارزش سهام آنها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
مهمترین راهکار برای کاهش دادن ریسک غیرقابل اجتناب توجه به ضربالمثل: همه تخم مرغها را در یک سبد قرار ندهید، میباشد. با متنوعسازی درست و حسابشده سبد سرمایهگذاری میتوان از ریسک غیر قابل اجتناب نیز تا حد قابل توجهی اجتناب کرد.
بخش دوم: ریسک نرخ سود
فرض کنید دو گزینه سرمایهگذاری پیش روی شماست:
خرید اوراق مشارکت با نرخ سود ۲۰ درصد
خرید سهام با بازده مورد انتظار ۳۰ درصد
گزینه اول، سرمایهگذاری کاملا بدون ریسک با سود پایینتر و گزینه دوم سرمایهگذاری دارای ریسک همراه با انتظار برای تحقق سود بالاتر میباشد. اگر شما فرد ریسکپذیری باشید، به سراغ گزینه دوم خواهید رفت، زیرا انتظار دارید بازده بیشتری نصیبتان شود.
در این بین بانک مرکزی تصمیمات جدیدی اتخاذ میکند و نرخ سود اوراق مشارکت از ۲۰ به ۳۰ درصد افزایش مییابد! حال فرد دیگری با خرید اوراق مشارکت بدون متحمل شدن حتی کوچکترین ریسکی بازدهی را به دست خواهد آورد که شما با قبول ریسک نسبتا زیادی انتظار دارید (!) محقق شود.
در این حالت شما در واقع با ریسک جدیدی مواجه خواهید شد، که "ریسک نرخ سود" نامیده میشود.
بخش سوم: ریسک تورم
فرض کنید نرخ تورم سالیانه ۱۵ درصد است و شما سهامی را خریداری کردهاید که انتظار دارید در پایان سال حداقل ۴۰ درصد بازدهی داشته باشد. با توجه به این میزان نرخ تورم، بازدهی ۴۰ درصدی، مطلوبیت دارد، چون حداقل ۲۵ درصد بیشتر از نرخ تورم است.
حال اگر به هر دلیلی، نرخ تورم سالیانه از ۱۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش یابد، طبیعتا ممکن است دیگر بازدهی ۴۰ درصدی، آن هم برای یک سرمایهگذاری با ریسک مثل خرید سهام، مطلوب نباشد. چون حتی به فرض تحقق ۴۰ درصد بازدهی مورد انتظار، قیمتها آنقدر افزایش یافته است که دیگر این میزان بازدهی، آن هم برای یک سرمایهگذاری دارای ریسک جذاب نیست.به ریسک ناشی از افزایش نرخ تورم، ریسک تورم گفته میشود.
انواع ریسک
بخش چهارم: ریسک مالی
فرض کنید شما سهام شرکتی را خریداری کردهاید که مبلغ زیادی وام از بانک دریافت کرده است و باید اصل و سود وام دریافتی را در یک دوره مشخص بازگرداند. این بدان معناست که با تعهدات زیادی مواجه خواهد بود.
از آنجایی که خرید سهام یک شرکت به معنای این است که شما مالک بخشی از آن شرکت شدهاید، در نتیجه نسبت به زمانی که سهام یک شرکت غیر مقروض را خریداری کرده باشید، در ریسک بالاتری قرار خواهید داشت.
ریسک مالی گونهای از ریسک است، که در اثر افزایش بدهی در شرکت، به سهامداران تحمیل میشود.
بخش پنجم: ریسک نقدشوندگی
همان طور که میدانید، یکی از ویژگیهای مهم یک دارایی خوب این است که به سرعت به پول نقد تبدیل شود.
فرض کنید در گذشته، سهام شرکتی را به امید کسب منفعت خریداری کردهاید اما در حال حاضر به پول نقد نیاز دارید. در این زمان به علت عملکرد نا مناسب شرکت، برای این سهام در بازار سرمایه خریداری _که به سرعت آن را بخرد_ وجود ندارد. در این صورت شما با ریسکی به نام ریسک نقد شوندگی مواجه خواهید شد.
البته به دلیل ویژگی ذاتی بازار سرمایه و اوراقی از جمله سهام، شما در اغلب اوقات میتوانید با قیمت اندکی پایینتر سهام خود را بفروشید ولی ممکن است این موضوع مطلوب شما نباشد. میتوان گفت ریسک نقد شوندگی در بازار سرمایه از بسیاری از شیوههای سرمایهگذاری پایینتر است.
نظر شما