به گزارش صدای بورس رهبر انقلاب اسلامی در شرایط مختلف کشور و در مواقع لازم، برای مسئولین اولویتهای کشور و مردم را مشخص میکنند. ایشان اخیرا در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید قربان (۹۹/۵/۱۰) فرمودند «کشور از لحاظ معیشت عمومی دچار مشکل است؛ واقعاً معیشت خانوارها دچار مشکل جدّی است و مردم مشکل دارند؛ گرانیها و مانند اینها هست، اینها بایست علاج بشود. ما در جلسات خصوصی به مسئولین گفتهایم یا پیغام دادهایم؛ باز هم میگویم، دستگاههای مسئول توجّه کنند که در زمینهی مشکل اقتصادی، از مسائل فوری، مسئلهی مهار قیمتها است ... این یک مسئله است که بازار یک ثباتی پیدا بکند. این حالت که هر روز اجناس یک قیمتی پیدا کند، برای کشور مضر است.»
ایشان در ارتباط تصویری با جلسه هیئت دولت (۹۹/۶/۲) یکی از اصلاحات اولویتدار اقتصاد را اصلاح ساختار بودجه کشور ذکر کردهاند.
بر این اساس، برای بررسی بیشتر این موارد پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR گفت و گویی با محمدباقر نوبخت، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامهوبودجه انجام داده که مشروح آن در ادامه آمده است:
- اشکالاتی طی سالیان متمادی به ساختار بودجهنویسی کشور مطرح شده و میشود. نظر شما در این باره چیست؟ شما ساختار بودجهنویسی کشور را چگونه میبینید؟
در خصوص نظام بودجهریزی کشور صاحبنظران مطالبی را همواره بیان کردهاند. از سال ۱۲۸۹ که نخستین قانون بودجه به تصویب مجلس رسید و ابلاغ شد تا الان، در چند مرحله تغییرات متعددی به تناسب شرایط در نظام بودجهریزی کشور اعمال شد. در دو سال اخیر بهویژه با ابلاغیهی رهبر انقلاب به سران سه قوه در خصوص ضرورت اصلاح ساختار بودجه، این موضوع مورد توجه قرار گرفت. مأموریت تهیهی برنامهی اصلاح ساختار بودجه با سازمان برنامهوبودجه بود. ما با توجه به برنامهی زمانبندیای که در ابلاغیهی رهبرانقلاب بود، برنامهای را برای اصلاح ساختار بودجه تهیه کردیم. هم از کارشناسان سازمان برنامهوبودجه و هم از صاحبنظران دانشگاهی، افراد نخبه و خبرهای که میتوانستند در این خصوص نظر بدهند استفاده کردیم. نظر به اینکه عالیترین مقام رسمی کشور بیان فرمودند که این ساختار باید اصلاح شود، تلاش کردیم با استفاده از همهی ظرفیت علمی کشور این برنامه را تهیه کنیم.
یکی از مطالبات پرتکراری که از سوی رهبر انقلاب مطرح شده است، حمایت از اقشار آسیبدیده پس از شرایط کروناست. سازمان برنامهوبودجه چه پیشنهاداتی برای این منظور دارد و چه اقداماتی انجام شده است؟ از اسفندماه که یکماه از بروز این پاندمی در دنیا و ایران میگذشت احساس کردیم که باید متناسب با محدودیتهایی که ایجاد میکنیم، به مردم کمک هم کنیم. بهخصوص اینکه به شب عید نزدیک میشدیم و تعدادی از مشاغل خرد که کاسبیشان شب عید بود آسیب میدیدند. از این رو به حدود سه میلیون خانواری که درآمد ثابتی نداشته و حقوق نمیگیرند، در مرحلهی اوّل که تا ابتدای تابستان بود یارانهی ویژهی کرونا دادیم. یک وام ویژه هم برایشان در نظر گرفتیم. بعد برای کارگاهها متناسب با تعداد کارکنانی که داشتند، مشروط بر اینکه کارگرهایشان را اخراج نکنند، به تعداد هر نفر رقمی تعیین کردیم و تسهیلاتی دادیم. برای موضوع مسکن آنها هم اقدام کردیم. همچنین برای بیمهی بیکاری کسانی که بهخاطر کرونا شغلشان را از دست میدادند، از آن رقم یک میلیارد یورویی که رهبر انقلاب اجازه دادند، ما از صندوق توسعهی ملی هم برای وزارت بهداشت و هم برای صندوق بیمهی بیکاری استفاده کردیم. برای ده رسته از مشاغل که بعداً به سیزده چهارده رسته رسید هم تسهیلات مالیاتی قائل شدیم و بدهیهای بیمهی تأمین اجتماعی آنها را عقب انداختیم. مجموعهای از این نوع تصمیمات اتخاذ شد و آخرینش هم که راجع به مسکن و ودیعهی مسکن بود صورت گرفت.
در یک سال آخر دولت چه برنامههایی دارید؟
این دولت همچنان که رهبر انقلاب فرمودند مثل هفت سال قبل، کماکان و با همان شدت و حدت به کار خود ادامه میدهد. کمااینکه از همان اوّل تا روز سیزدهم فروردین جلساتی داشتیم که برای «جهش تولید» اعلامی از سوی رهبر انقلاب چه برنامهریزیای باید کنیم. هر یک از وزاتخانهها طرحها و پروژههایشان را دادند. سازمان برنامهوبودجه هم برنامهها، منابع و بودجهی آنها را بررسی و نتیجه را مصوب کرد. علاوه بر این همه دستگاهها باید روی طرحهای عمرانی خود تا پایان این دولت نظارت دقیق داشته باشند. طبق این برنامهها حدود ۱۸۰۰ کیلومتر در این سال راهآهن جدید احداث خواهیم کرد.
سازمان برنامه بهعنوان مسئول برنامهریزی و پشتیبانی بودجهای که درگیر نظارت و پیگیری است، بهدنبال این امر است و یک سال زمان زیادی است که در آن میتوان کارهای بزرگی کرد. در شرایط تحریم هم نمیتوانیم فرمان را رها کنیم و انشاءالله این هواپیما را با ناوبری درستی فرود بیاوریم و به خلبانهای جدید بدهیم.
- نظر شما درباره حمایتهای رهبر انقلاب از این دولت چیست؟
اگر اهداف دولت را راهبردی و در راستای نظام بدانیم، این حمایتها هم در همان راستا خواهد بود. کسی که مسئولیت همهی این نظام را بر عهده دارد؛ رهبر انقلاب است که هم رئیسجمهور بودهاند و هم تجارب و نبوغ فراوانی دارند. اگر نخواهیم این کشتی را خوب هدایت کنیم ممکن است به سرنشینان صدمه بزنیم. این دولت پیش دشمن زانو خم نکرده و سر فرود نیاورده است؛ امّا اگر یارانهها را به موقع نپردازیم و طرحهای عمرانی را نتوانیم به موقع انجام دهیم، صدماتی به مردم وارد خواهد آمد.
ایشان میدانند که جایگاه دولت تعیینکننده است و برای کمک به نظام به دولت کمک میکنند. ما همه فرزندان ایشان و سربازان نظام هستیم. ایشان همیشه از همهی دولتها حمایت کردهاند و بهعنوان یکی از اعضای این دولت قدردان زحمات ایشان هستیم.
- در انتها اگر نکتهای باقی مانده بفرمایید.
تأکید میکنم در کنار کارهای زیربنایی و اساسی که مورد توجه هست تلاش ما برای توجه خاص به اقشار محروم و نیازمندان جامعه به فراموشی سپرده نشده است. در سفرهای استانی علاوه بر طرحهای زیربنایی برای محرومین و کسانی که تأمین مسکن و خانه برایشان شاید هیچگاه مقدور و ممکن نباشد، با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و کمیتهی حضرت امام مسکن میسازیم. بدون اینکه آن فرد نیازمند پولی بپردازد، نیمی از آن پول را سازمان برنامهوبودجه میدهد.
آن نیمهی دیگر را هم بهصورت تسهیلات ارزان قیمت چهار درصدی به ایشان میدهیم که مابهالتفاوت سود آنها را هم دولت تقبّل میکند و بنیاد مسکن هم این خانهها را میسازد و مددجویان کمیتهی امداد و بهزیستی از آن استفاده میکنند. تاکنون ساخت بیش از هشتاد هزار واحد مسکن محرومین را شروع کردهایم؛ حدود ۲۴ یا ۲۵ هزارتایش را هم به اتمام رسانده و کلیدش را به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی دادهایم. همواره هم اعلام کردیم که این «هدیهی نظام» هست. در کنار فعالیتهای توسعهای، همواره بر اساس تأکید حضرت امام و رهبر انقلاب مبنی بر اینکه «از محرومین و مستضعفین غفلت نکنید» به این عزیزان هم توجه داشتهایم و اینگونه نبوده که بگوییم چرخ توسعه بگردد تا منابعی حاصل شود و آنها نهایتاً خودشان بتوانند خانه درست کنند!
البته ساخت مسکن محرومین، به غیر از آن اقدامات این دولت در تکمیل مسکن مهر، مسکن ملی، مسکن روستایی و ... است. این مسکنها خاص محرومین است. تلاشمان ظرف چند سال گذشته بر این بوده که مستمریهایی را که به خانوادههای تحت پوشش سازمانهای حمایتی میدهیم بیشتر شود که خوشبختانه محقق و حدود شش برابر شد. در حالی که درآمد هیچ یک از کارمندان دولت شش برابر اضافه نشده است. همه این اقدامات را در راستای کمک به آرمانهایمان تلقی میکنیم و امیدواریم که مورد رضایت مردم و خداوند باشد.
منبع: ایسنا
نظر شما