هشدار فرابورس به دستکاری قیمت‌ها/ معرفی یک گروه خصوصی تلگرامی

شرکت فرابورس ایران در خصوص دستکاری قیمت ها توسط افراد در شبکه های اجتماعی به صورت گروهی هشدار و از توقف یک گروه خصوصی تلگرامی خبر داد.

به گزارش صدای بورس، شرکت فرابورس ایران در خصوص دستکاری قیمت ها توسط افراد در شبکه های اجتماعی به صورت گروهی هشدار داد و گفت: برخی اعضا اقدام به تشکیل گروهی دیگر و اقداماتی مشابه جهت دستکاری در قیمت ها کرده‌اند  لذا به سهامداران توصیه می‌شود در صورت عدم امکان تحلیل شخصی از ساز و کارهای ورود غیر مستقیم به بازار سرمایه استفاده کنند.

سروش خواجه حق وردی مدیر نظارت بازار و بازرسی شرکت فرابورس در اطلاعیه ای با عنوان «دستکاری قیمت توسط برخی افراد در شبکه های اجتماعی بصورت گروهی» خطاب به سرمایه‌گذاران، فعالان و کارگزاران اعلام کرد: پیرو اقدامات، مصاحبه ها و هشدارهای متعدد در خصوص سوء استفاده برخی اشخاص از بستر فراهم شده در فضای مجازی بطور خاص کانال ها و گروه های تلگرامی و صفحات اینستاگرامی ضمن ارائه هشدار جدی نسبت به خطر اعتماد به اشخاص، کانال ها و گروه هایی که عموماً فاقد صلاحیت حرفه ای و قانونی لازم جهت ارائه خدمات مشاوره سرمایه گذاری و سبدگردانی به سرمایه گذاران هستند، فرابورس در راستای انجام تعهدات و وظایف نظارتی و با توجه به رسالت سنگین صیانت از حقوق سهامداران و در مسیر اطلاع‌رسانی اقدامات صورت پذیرفته در حوزه نظارت بر فعالیت های مشکوک و غیر مجاز در خلال بررسی های نظارتی به اقدامات شبکه‌ ای از کانال ها و گروه های تلگرامی که با مقاصد مشترک و بصورت کاملاً هماهنگ مبادرت به تبلیغ برخی از سهام قابل معامله در بازار سرمایه می‌کردند، پی برد که با تلاش فراوان اطلاعات شبکه های مذکور در دسترس فرابورس قرار گرفت.

شبکه رسانه‌ای مورد نظر در قالب یک گروه خصوصی تلگرامی به نام لوکوموتیو بورس فعالیت می‌کرد که اعضای آن عموماً مدیران بالغ بر ۱۵ گروه عمومی و بیش از ۶۲ کانال تلگرامی پرمخاطب و برخی از سرمایه‌گذاران بودند. این شبکه غالباً در پایان هر جلسه معاملاتی اقدام به حذف تمامی پیام های ارسالی در گروه می کرد.

اما محتوای گروه مورد اشاره خوانده و مستند سازی شده است. مدیران کانال های تلگرامی عضو در گروه مذکور با استفاده از تکنیک های متعددی از جمله جدا کردن owner از admin کانال تلاش بی نتیجه ای در مخفی کردن هویت واقعی کردند. اقدامات این گروه در بیشتر موارد مستقیماً مظنون به دستکاری قیمت بوده و در سایر موارد اقداماتی به بهانه تصاحب کنترلی شرکت صورت گرفته است.

استفاده از ابزار رسانه ای ایجاد شده در فضای مجازی و بطور خاص گروه ها و کانال های عمومی پر مخاطب تلگرامی، ذینفعان اصلی گروه مذکور را در به نتیجه رساندن این اقدامات یاری داده است. فشار تبلیغی ایجاد شده جهت خرید سهم( با استفاده از ابزار رسانه منفرداً و یا با ترکیب اقدامات مظنون به دستکاری معاملاتی و رسانه‌ای تواماً) باعث بالا رفتن قیمت سهم و ایجاد سود معاملاتی برای آنها شده و از سوی دیگر تشویق سرمایه‌گذاران به توکیل حق رای خود به اشخاص مذکور، امکان تملک کنترلی شرکت را به واسطه آرای وکالتی ماخوذه بسیار تسهیل کرده و احتمال نیل به هدف مذکور در مجامع شرکت ها را برای آنها افزایش داده است.

ضمن اعلام اینکه عملکرد این گروه پس از تصاحب کنترل شرکتها از نکات بسیار مهمی است که با قاطعیت توسط نهاد ناظر رسیدگی خواهد شد، توکیل حق رای در مجامع هرچند برای یک سرمایه گذار ممکن است به دلیل سرمایه کم یا عدم امکان حضور در مجمع بدون مخاطره باشد اما وکالت نامه اعطایی در صورت تجمیع با سایر وکالتنامه ها می تواند آثار قابل توجهی در کسب کنترل و راهبری شرکت و گاهاً سوء استفاده های احتمالی از اموال، اعتبارات و جایگاه شرکت داشته باشد. لذا سرمایه گذاران باید آثار و عواقب احتمالی حقوقی و کسب و کاری اعطای این حق خود به دیگران را در تصمیم گیری ها مد نظر قرار دهند.

در برخی موارد گروه‌های عمومی خاصی نیز جهت انجام دستکاری بازار نمادهای مورد نظر گروه تشکیل شده و رسالت آن گروه‌ها تبلیغ سهام مشخص و تشویق سرمایه گذاران و خریداران سهام بوده از این دست می توان به گروه مربع طلایی( زیر گروهی از گروه لوکوموتیو بورس مربوط به چهار سهم فرابورسی) و دو گروه دیگر( مربوط به چندین سهم در بورس تهران) اشاره کرد.

جمع بندی
در نهایت فعالیت گروه موصوف متوقف شد تا برخی اعضا با شناسه یکسان یا هویتی جدید اقدام به تشکیل گروه دیگری کرده و اقداماتی مشابه با فعالیت های پیشین در گروه لوکوموتیو بوس می کنند. با توجه به سطح محرمانگی پرونده، فرابورس از ارائه اطلاعات تکمیلی تا زمان تعیین تکلیف در مراجع ذیصلاح معذور بوده و این اطلاعیه نیز جهت ارائه هشدار موءکد به سرمایه‌گذاران و جلوگیری از بسط تخلف توسط عاملین و تحمل زیان توسط سرمایه‌گذاران منتشر شده است.

اکیداً توصیه می شود اگر سرمایه‌گذاران امکان انجام تحلیل شخصی برای خرید و فروش سهام ندارند از سازوکارهای ورود غیر مستقیم به بازار سرمایه نظیر صندوق‌های سرمایه‌گذاری استفاده کرده و از خرید و فروش سهام بر مبنای پیام های گروه ها و کانال های تلگرامی یا سایر بسترهای بدون مجوز سازمان بورس پرهیز کنند.

کد خبر 423498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =