به گزارش صدای بورس، دولت اعلام کرده که دارندگان سهام عدالت، معادل نیمی از ارزش کل سهام خود را میتوانند به صورت وام از شعب بانکهای عامل دریافت نمایند؛ موضوعی که منجر به خوشحالی سهامداران عدالت شد اما ابهامات زیادی دارد که در ادامه نگرانیهایی را ایجاد خواهد کرد.
دولت میگوید که شیوه پرداخت این وام بسیار سهل در نظر گرفته شده تا همه دارندگان سهام عدالت بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن، به پشتوانه سهام عدالت خود، وام دریافت کنند. دلیل این امر را هم عدم نیاز به معرفی ضامن از سوی وامگیرندگان عنوان کرده و میگوید که دارندگان سهام عدالت صرفاً با ارائه مدارک هویتی خود و بدون ارائه هیچگونه تضمینی، میتوانند وام خود را از بانکها دریافت کنند.
اما بررسیها حاکی از آن است که برای پرداخت این وام آنگونه که باید، تدابیر لازم اندیشیده نشده است؛ گام اول، سامانههایی است که از سوی بانکهای عامل تعیین شده و افراد برای ثبت تقاضای خود باید حتماً به این سامانهها مراجعه کرده و فرآیند ارسال درخواست و دریافت وام خود را صرفاً از این طریق پیگیری نمایند؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که وقتی متقاضی به سامانههای تعیین شده مراجعه میکند، با صفحهای روبرو میشود که الزام وی به نصب اپلیکیشن مربوطه را گوشزد میکند؛ بنابراین افراد برای دریافت این وام در گام اول، باید گوشی هوشمند در اختیار داشته باشند یا به افرادی مراجعه کنند که این فرآیند را برای آنها از طریق نصب اپلیکیشن پیش ببرد. بنابراین، علاوه بر اینکه احتمال سوءاستفاده از مدارک هویتی افراد متقاضی وجود دارد، این افراد باید مبالغی را هم بابت ثبت نام بپردازند که به نظر میرسد.
براین اساس لازم بود بانکها شرایط بهتر و سهل تری را برای متقاضیان فراهم میکردند. یکی از متقاضیان دریافت وام سهام عدالت میگوید: مجدد بساط ثبت نام وام سهام عدالت از سوی برخی کافی نتها به راه افتاده و هم اکنون امکان برخی سوءاستفادهها مثل گرفتن شماره کارت بانکی و رمز دوم و مواردی از این دست برای افرادی که اطلاعات کافی از مکانیزمهای امنیتی کارتهای بانکی ندارند، بسیار بالا است.
او میافزاید: وقتی که به اپلیکیشن بابت ثبت نام مراجعه میشود، از افراد برای بارگذاری مدارک هویتی تقاضاهایی مطرح میشود؛ در حالیکه به نظر میرسد اگر دارندگان سهام عدالت که مشتری همان بانک عامل هم هستند مراجعه میکنند، دیگر ضروری نباشد که مدارک هویتی ارائه دهند؛ چراکه این موضوع نیز به خصوص برای افرادی که از اطلاعات و سوادکافی در این حوزه برخوردار نیستند، ممکن است دردسرساز شده و منجر به سوءاستفاده گردد.
در این میان، ابهامات دیگری نیز به چشم میخورد که یکی از مهمترین آنها، تعیین ارزش روز سهام عدالت است؛ به خصوص در روزهایی که شاخص با نوسانات بسیار دست و پنجه نرم کرده و از سوی دیگر، وضعیت نرخ سهام بسیاری از مجموعهها به دلیل نوسانات بسیار، کاهشی است؛ بنابراین تعیین نرخ روز سهام عدالت که ۵۰ درصد آن را بتوان به متقاضیان وام ارائه کرد، نکته مهمی است.
از سوی دیگر، دولت اعلام کرده که متقاضیان دریافت وام بر مبنای سهام عدالت، اگر ظرف مدت یکماه کل مبلغ را به شبکه بانکی بازگشت دهند، از نرخ سود صفر درصدی برخوردار خواهند بود؛ در حالیکه مشخص نیست که آیا بانکها کارمزد خود را هم برای این وامها کنار میبخشند یا خیر؛ چراکه تجربه نشان داده که بانک، کارمزد خود را در ابتدا کنار گذاشته و پیش از پرداخت وام به حساب مشتری، آن را کسر میکند؛ ضمن اینکه اگر مدت زمان بازپرداخت بالاتر از یک ماه باشد، مشتری باید ۱۸ درصد سود را هم بپردازد.
نکته حائز اهمیت آن است که اکنون پرداخت نرخ سود ۱۸ درصدی برای وام سهام عدالت آن هم از سوی ضعیفترین اقشار جامعه که دارنده سهام عدالت هستند، نکتهای در خور توجه است.
به هرحال به نظر میرسد که دولت باید در این حوزه تعامل بیشتری با دارندگان سهام عدالت نموده و مسیرهای سهل تری را پیش روی آنها قرار دهد.
منبع: مهر
نظر شما