مراحل افزایش سرمایه : +14 قدم تا افزایش سرمایه در بورس

پروسه افزایش سرمایه با توجه به مدل و همین طور عملیات اداری سازمان بورس یا شرکت اغلب مراحل متفاوتی دارد و هر یک زمان متفاوتی هم طول می‌کشد. ما در این مطلب به مراحل افزایش سرمایه شرکت‌ها می ‌بپردازیم.

ما قبل ‌از این در خصوص گونه‌های افزایش سرمایه مطالب گوناگونی نوشته‌ایم. افزایش سرمایه از طریق صرف سهام، افزایش سرمایه از راه آورده نقدی، افزایش سرمایه به طریق سود انباشته و افزایش سرمایه به طریق تجدید ارزیابی دارایی‌های شرکت دارای چهار طریق کاربردی برای شرکت‌ها در افزایش سرمایه است. اما آیا از مراحل افزایش سرمایه آگاهی مورد نیاز را دارید ؟ در ادامه برای کسب این آگاهی همراه ما باشید. همچنین اگر از این حوضه اطلاعات کافی را ندارید پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را مطالعه نمایید تا با فرآیند و انواع آن به خوبی آشنا شوید.

مراحل افزایش سرمایه از راه آورده نقدی

مطالبات حل شده یا افزایش سرمایه به طریق آورده نقدی و صرف سهام به عبارتی از یک نوع‌اند و هر دو با آورده نقدی صورت می‌پذیرند. در این مدل از افزایش سرمایه سهام‌داران جدید یا قدیم پول جدیدی را در حقیقت به شرکتشان می‌آورند و برابر با این پول هم تعدادی سهام تازه می‌گیرند. اگر این سرمایه را به عبارتی سهام‌داران کنونی شرکت بیاورند، به آن "افزایش سرمایه به طریق آورده نقدی با حفظ حق تقدم" گفته می‌شود. در حالتی ‌که در این نوع از افزایش سرمایه اگر شرکتی تصمیم بدارد تا آورده نقدی را از سرمایه‌گذاران جدیدش تامین نماید، "افزایش سرمایه به طریق آورده نقدی و سلب حق تقدم سهام‌داران فعلی" می‌گردد.

مراحل افزایش سرمایه شرکت‌ها

مراحل افزایش سرمایه شرکت‌ها

  • پیشنهاد هیئت مدیره

هر نوع از افزایش سرمایه‌ای با تصمیم شخص یا گروه هیئت‌مدیره شرکت صورت می‌پذیرد. به همین جهت در مرحله نخست هیئت‌مدیره پیشنهاد افزایش سرمایه‌اش را به سهام‌داران شرکت بیان می‌دارد. به همین خاطر شرکت اطلاعیه‌ای تحت عنوان "پیشنهاد هیئت‌مدیره به مجمع عمومی فوق‌العاده درباره افزایش سرمایه" را حتماً در سایت کدال انتشار داده و از این راه به سهام‌داران شرکت خود مبنی بر تصمیمی در خصوص افزایش سرمایه اطلاع‌رسانی می‌نماید. این اطلاعیه در بر دارنده مراحل زمانی افزایش سرمایه‌ هم است. همین طور به همراه این اطلاعیه "گزارش توجیهی افزایش سرمایه" انضمام می‌یابد که در آن علل و اهداف این مطالبات حل شده (افزایش سرمایه) بیان شده است.

  • نظر حسابرس قانونی سازمان بورس

در این مراحل افزایش سرمایه حسابرس قانونی در سازمان بورس و اوراق بهادار این گزارش توجیهی را چک می‌نماید. بعد حسابرس قانونی اطلاعیه‌ای تحت عنوان "اظهار نظر بازرس و حسابرس قانونی" در سایت کدال انتشار می‌یابد. سپس سازمان بورس بر اساس نظر این حسابرس قانونی، مجوز افزایش سرمایه را می‌بایستی تا صادر نماید.

در بعضی از موارد در ضمیمه این اطلاعیه "گزارش توجیهی افزایش سرمایه" شرکت هم درج می‌گردد. در همچین مواقعی گزارش توجیهی افزایش سرمایه به همراه اطلاعیه‌ای از سمت هیئت‌مدیره شرکت انتشار نمی‌گردد. بلکه نخست در اختیار حسابرس گذاشته می‌شود و برای نخستین بار در ضمیمه اظهار نظر بازرس و حسابرس قانونی سازمان بورس، انتشار می ‌گردد.

  • مجوز افزایش سرمایه

در این مراحل افزایش سرمایه در هنگامیکه نظر حسابرس قانونی نسبت به افزایش سرمایه به شکلی مساعد باشد، سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز افزایش سرمایه را به راحتی صادر می‌نماید. این مجوز در اطلاعیه‌ای از سوی سازمان تحت عنوان " مستندات و مدارک درخواست افزایش سرمایه" در سایت کدال انتشار می‌یابد. در این اطلاعیه همین طور میزان افزایش سرمایه و همچنین محل آن هم معین می‌شود.

زمانی که این مجوز منتشر گردد شرکت وظیفه دارد تا در 60 روز افزایش سرمایه خود و همین طور کارهای مربوط با آن نظیر برگزاری مجمع فوق‌العاده را هم عملی کند. در حالتی ‌که در این زمان شرکت اقدامات لازم را عملی نکند، این مجوز نیز روشن است که باطل می‌گردد و شرکت جهت دریافت مجوز مجدد بایستی تا دوباره اقدام نماید.

  • دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده

در این مراحل افزایش سرمایه شرکت اطلاعیه‌ای با نام "آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده" در سایت کدال به صورت عمومی منتشر می‌کند. در این دعوت‌نامه از سهام‌داران شرکت می‌خواهند تا در مجمع عمومی فوق‌العاده جهت افزایش سرمایه حضور به عمل ‌آورند. در این اطلاعیه تاریخ و ساعت و همچنین محل برگزاری این مجمع بیان می‌گردد.

افزایش سرمایه در بورس

نماد معاملاتی شرکت در بورس، سه روز پیش از این مجمع بسته می‌گردد که این موضوع هم از راه ناظر سهم در قسمت (پیام‌ها) در سایت کارگزاری قابل رویت خواهد بود. همه افرادی که در زمان بسته گشتن نماد شرکت، سهام را در پورتفوی خود دارا هستند، در واقع سهام‌دار شرکت هستند و می‌توانند در مجمع عمومی فوق‌العاده جهت افزایش سرمایه سهمِ نیز شرکت کنند. این که این مجمع ها چه مزایای دارند را می توانید در مقاله " مزایای افزایش سرمایه + معایب " مطالعه نمایید.

  • تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده افزایش سرمایه

پس از این که مجمع عمومی فوق‌العاده برای مطالبات حل شده یا افزایش سرمایه سهام در تاریخ، ساعت و محل مذکور تشکیل گشت، اطلاعیه‌ای از سوی شرکت تحت عنوان "تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده" در سایت کدال به صورت عمومی منتشر می‌گردد. در این اطلاعیه تمامی تصمیمات و همچنین آرای این مجمع مبنی بر افزایش سرمایه، محل تامین و همچنین میزان آن به صورت روشن بیان می‌شود.

  • تشکیل جلسه هیئت مدیره

مراحل افزایش سرمایه با پیشنهاد هیئت ‌مدیره شروع می‌گردد، با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار و همین طور رای مجمع عمومی فوق‌العاده نیز ادامه پیدا می‌کند؛ ولی خود افزایش سرمایه نیز توسط هیئت‌مدیره صورت می‌پذیرد. در این مرحله نیز هیئت‌مدیره شرکت در طی جلسه‌ای که ساعت و تاریخ آن معین شده است جلسه تشکیل می‌دهند. در این جلسه از مراحل افزایش سرمایه هیئت ‌مدیره درباره اقدام‌های مورد نیاز جهت انجام افزایش سرمایه و همین طور تغییر اساسنامه شرکت تصمیم‌گیری می کنند.

  • تمدید مهلت افزایش سرمایه

بعضی از مواقع احتمال دارد که شرکت بعد از انجام تمامی مراحل افزایش سرمایه جهت انجام پروسه افزایش سرمایه دچار ایراد می‌شوند؛ به طور مثال اگر افزایش سرمایه (مطالبات حل شده) به روش تجدید ارزیابی باشد، احتمال دارد نوسان‌های قیمت املاک و دلار منجر شوند این تجدید ارزیابی، به طور مجدد نیازمند برخی از ارزیابی‌های جدید باشد.

  • استفاده از حق تقدم خرید سهام

اگر افزایش سرمایه به طریق آورده نقدی سهام‌داران تعیین گردد، شرکت اطلاعیه‌ای با عنوان «مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام» را به صورت عمومی در سایت کدال انتشار می‌دهد. در این اطلاعیه بیان می‌گردد که نماد دارای حق تقدم تا 60 روز در پورتفوی تمامی سهام‌داران پیشین شرکت قابل معامله است.

در این زمان داده شده سهام‌داران بایستی تا می‌توانند مقدار سهم حق تقدم خود را بفروشند و همین طور از وارد کردن سرمایه جدید هم به شرکت اجتناب کنند. در این حالت سهام‌داران کنونی در پروسه افزایش سرمایه شرکت ندارند و افزایش سرمایه با آورده نقدی سهام‌دارانی صورت می‌پذیرد که این حق تقدم را خریداری نموده‌اند.

افزایش سرمایه و رشد سهام

حالت دیگر مراحل افزایش سرمایه این است که سهامدارانی که هنگام تشکیل مجمع فوق‌العاده سهام‌ حضور داشتند و اکنون حق تقدم را نیز خریداری کرده‌اند یا این که این حق تقدم خرید را از فرد دیگری خریداری کرده‌اند، در این فورژه 60 روز به بهای هر حق تقدم خریداری کرده خود 100 تومان (معادل ارزش اسمی سهام شرکت) به ‌حساب شرکت واریز می‌نمایند.

  • ثبت افزایش سرمایه

برای افزایش سرمایه به روش آورده نقدی در این مرحله زمان بهره‌برداری از حق تقدم خرید تمام گشته و همچنین این نماد به همراه نماد اصلی شرکت بسته می‌شود. سهام‌دارانی که در پروسه مراحل افزایش سرمایه از محل آورده نقدی یا صرف سهام حضور نداشته بودند (حق تقدم خودشان را در واقع فروخته‌اند یا به عبارتی مبلغ مورد درخواست شرکت را به طریقی واریز نکرده‌اند) مشخص است که دیگر کاری با این که شرکت افزایش سرمایه بدهد یا خیر ندارند.

سهام‌دارانی هم که از حق تقدم خرید خودشان درواقع استفاده نموده‌اند و همچنین مبلغ درخواستی شرکت را نیز به طور دقیق به‌حساب آن واریز کرده‌اند، در این مرحله در اصل بایستی تا منتظر «اطلاعیه ثبت افزایش سرمایه» به صورت عمومی در سایت کدال باشند. در این مراحل افزایش سرمایه سهام‌دارانی که از حق تقدم خرید خود به هیچ وجه استفاده نکرده‌اند، می‌توانند تا مبلغ فروش حق تقدم خودشان را دریافت نمایند. اگر علاقمند هستید با شرکت های که دارای افزایش سرمایه می باشند آشنا شوید مقاله " کدام شرکتها افزایش سرمایه دارند " را مطالعه نمایید.

و در آخر

همان طور که پیش‌تر گفته شد، در واقع هر نوع از افزایش سرمایه‌ای با تصمیم شخص یا گروه هیئت‌مدیره شرکت برای شرکت مد نظر صورت می‌پذیرد. به همین جهت می‌توان گفت به طور کلی نخست هیئت‌مدیره پیشنهاد افزایش سرمایه‌اش را به سهام‌داران شرکت بیان می‌دارد.

کد خبر 431662

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =