سبد سهام (پرتفوی) چیست؟ بهترین سبد سهام پیشنهادی کارشناسان

ممکن است برای شما این سؤال پیش آمده باشد که منظور از سبد سهام چیست ؟ برای پاسخ به این سؤال و دانستن نکات تشکیل یک سبد سهام قدرتمند، توصیه می‌شود تا این مطلب را مطالعه نمایید.

برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران یا هر بازار مالی دیگری مانند ارز دیجیتال، در ابتدا لازم است تا یک سبد سهام بسیار قدرتمند تشکیل دهید. توجه کنید که بدون دانستن نکات چینش پرتفوی یا سبد سهام، شما هرگز نخواهید توانست تا یک سرمایه گذاری موفق را انجام دهید.

سبد سهام چیست؟

در ابتدا لازم است تا تعریف مشخصی از سبد سهام داشته باشیم. سبد سهام یا به اصطلاح دیگر پرتفوی، مجموعه‌ای از دارایی‌های مالی است که در چند سهم پخش شده است. حتماً این اصطلاح را در بازارهای مالی زیاد شنیده‌اید که می‌گویند: " تمام تخم مرغ‌های خود را در یک سبد نچین ". حالا به نظر شما منظور از این اصطلاح در بازارهای مالی چیست؟ برای پاسخ به این سؤال ادامه مطالب را از دست ندهید.

برای پاسخ به این سؤال می‌توان گفت که، اگر هر چقدر هم از آینده یک سهم مطمئن هستید، تمامی دارایی خود را به آن اختصاص ندهید و سعی کنید دارایی خود را در میان سهام‌های مختلف بازار، تقسیم کنید. زیرا ممکن است عوامل بسیار زیادی موجب شود تا دارایی خود را از دست بدهید. همین تقسیم دارایی‌ها بین سهام شرکت‌های مختلف، تعریف مناسبی برای سبد سهام است.

سبد سهام چیست

ارزش پرتفوی یا سبد سهام چیست؟

در ابتدا لازم بود تا تعریف کلی از سبد سهام را بدانید. حالا نوبت به آن می‌رسد که با اصطلاح ارزش پرتفوی نیز آشنا شوید. در واقع ارزش پرتفوی، همان طور که از اسمش نیز پیدا است، ارزش مالی کل سبد شماست. این بدان معناست که اگر شما 100 میلیون تومان از دارایی نقد خود را به خرید 4 سهم اختصاص داده‌اید، در هر روز معاملاتی حالا این ارزش به چه عددی رسیده است.

نکات مهم در تشکیل سبد سهام

پس از آن که به سؤال پرتفوی چیست ؟ پاسخ دادیم و تعریف آن را متوجه شدیم، وقت آن رسیده است که نکات مهم در تشکیل سبد سهام را بدانیم. همیشه این نکته را مدنظر قرار دهید که دارایی‌های نقدی و غیر نقدی شما راحت به دست نیامده‌اند و زحمت زیادی برای آن کشیده‌اید.

پس بدون دانش و آموزش، هرگز اقدام به خرید و تشکیل سبد سهام نکنید، زیرا به راحتی دارایی‌های خود را از دست می‌دهید و علاوه بر جاماندن از تورم، دیگر دارایی برای سرمایه‌گذاری نیز نخواهید داشت. پس به ادامه نکات توجه ویژه کنید تا ارزش دارایی‌های خود را روزبه‌روز افزایش دهید. مطالعه مقاله "افزایش سرمایه" را پیشنهاد می کنیم.

• توجه به ریسک پذیری در تشکیل سبد سهام

همواره ریسک خود را در هنگام تشکیل سبد سهام در نظر بگیرید. دو اصطلاح ریسک و ریوارد در هنگام خرید سهام و تشکیل سبد وجود دارد که منجر به تصمیم درست در این زمینه می‌شود. در واقع باید این نکته را مدنظر قرار دهید که اگر قیمت کنونی یک سهام الان 1000 تومان است، شما با چه هدف یا ریواردی و با قبول چه مقدار ریسک، این سهم را خواهید خرید.

اگر نسبت هدف یا ریوارد به ریسک شما بیش از 2 است، شما در واقع ریسک پایینی را قبول کرده‌اید و می‌توانید به خرید سهام و تشکیل سبد اقدام کنید.

• تک سهم نشدن در تشکیل سبد سهام

همان طور که در قسمت قبلی گفته شد، همواره سعی کنید تا تمامی دارایی خود را به سهام یک شرکت اختصاص ندهید و تنوع در آن را رعایت کنید. قبل از تشکیل پرتفوی، سعی کنید همواره این سؤال را از خود بپرسید که آدم ریسک‌پذیری هستید یا خیر؟ بر همین اساس شما سعی کنید تا پرتفوی خود را تشکیل دهید.

با تک سهم شدن، ممکن است در کوتاه مدت یا حتی میان مدت سود سهام خوبی را کسب کنید اما احتمال اینکه به یکباره بخش زیادی از دارایی خود را از دست بدهید، نیز بسیار زیاد است.

به طور مثال شما 100 میلیون تومان پول نقد دارید. با بررسی پالایشگاه بندر عباس، اقدام به خرید سهام این شرکت می‌کنید. با انجام این کار، شما تمامی تخم‌های خود را در یک سبد قرار داده‌اید و باید همواره ریسک آن را نیز در نظر بگیرید. خطراتی مانند تحریم، آتش‌سوزی بخشی از پالایشگاه، تغییر سیاست شرکت در میزان فروش و ... از جمله ریسک‌هایی هستند که همواره دارایی شما را تهدید می‌کند.

علاوه بر این، در سال 92، این سهام بسته شد و برای مدت حدود 6 ماه قابل معامله نبود. همچنین پس از آنکه سهام باز شد و قابل معامله شد، ارزش هر سهم پالایشگاه بندر عباس بیش از 30 درصد افت کرد. حالا با کنار هم قرار دادن این تعاریف، به این نتیجه می‌رسیم که در هیچ زمانی تک سهم شدن درست نیست و منجر به قبول ریسک بالایی خواهد شد.

• توجه به سرمایه‌ گذاری در چند صنعت مختلف

حتماً سعی کنید که در گام اول، به میزان ریسک و ریوارد خود توجه داشته باشید. سپس گفته شد که تک سهم شدن را فراموش کنید. حالا در گام سوم، به شما خواهیم گفت که سعی کنید، در چند صنعت سرمایه‌گذاری کنید تا با مفهوم تشکیل سبد سهام قدرتمند بیشتر آشنا شوید.

پرتفوی چیست


اگر شما آدم کم ریسکی هستید و قصد دارید بین 3-5 سهم را خریداری کنید، توجه داشته باشید که نباید از یک صنعت به خصوص، این کار را انجام دهید. برای مثال سهام فولاد، فملی و فخوز بسیار کم ریسک بوده اما این سه سهم جزو گروه فلزات اساسی هستند و با کاهش دلار یا قیمت جهانی فلزات، شما ریسک بالایی را قبول خواهید کرد و هر سه سهم شما افت می‌کنند.

توصیه ما به شما این است که 3 الی 5 سهم خود را بین صنایع مختلف مانند: بیمه‌ای‌ها، فلزات اساسی، سیمانی‌ها، پتروشیمی‌ها و چند رشته‌ای‌ها انتخاب کنید.

• توزیع وزن مناسب به هر سهم در تشکیل سبد سهام

نکته بسیار مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که توزیع وزن مناسب به هر سهم را رعایت کنید. این بدان معنا است که بیش از 30 درصد را به صورت حداکثری به یک سهم اختصاص ندهید، زیرا انجام این کار نیز مانند تک سهم شدن است و باز ریسک شما را به شدت بالا خواهد برد.

بهترین سبد سهام پیشنهادی کارشناسان

پس از ریزش بورس که در مرداد سال 99 اتفاق افتاد، حالا بیشتر سهام‌ها بیش از 50 درصد از ارزش بازاری خود را از دست داده‌اند و دوباره مناسب سرمایه‌گذاری در بلند مدت شده‌اند. معمولاً بر اساس سودآوری شرکت‌های صنایع پتروشیمی و فلزات اساسی، اکثر کارشناسان بر این عقیده استوارند که حتماً این سهام‌ها را در سبد خود داشته باشند. در صورتی که قصد سرمایه گذاری بلندمدت در بورس را دارید حتما مقاله "اصول سرمایه گذاری بلند مدت در بورس" را مطالعه نمایید.

همچنین پیشنهاد کارشناسان، این است که اگر دانش و وقت کافی جهت سرمایه گذاری در بازار را ندارید، حتماً دیدگاه بلند مدت (بیش از 2 سال) به بازار سهام داشته باشید و سبدی را متشکل از سهام‌های با نقدینگی بالا مانند سهام‌های 30 شرکت بزرگ بورس را داشته باشید. برای اطلاع از سهام شرکت‌های 30 شرکت بزرگ بورس تهران، می‌توانید به سایت tsetmc.com مراجعه کنید.

و در آخر ...

در ابتدا سعی شد تا تعریفی از سبد سهام یا پرتفوی را برای شما داشته باشیم. پس از آن که با این مقوله آشنا شدید، نکات مهم تشکیل سبد را برای شما علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری کوتاه مدت و بلند مدت را بیان کردیم. توصیه می‌شود اگر قصد تشکیل سبد مناسب جهت سرمایه‌گذاری در بورس را دارید، نکات بالا را از دست ندهید. همچنین اگر سؤالی در زمینه تشکیل سبد سهام دارید، می‌توانید در بخش نظرات ما را مطلع کنید.

کد خبر 434568

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =