صدای بورس - مژده ابراهیمی؛ با وجود رشد بازارهای موازی در ۱۵ ماه اخیر، بازارسرمایه در این مدت عمدتا درگیر اصلاح قیمتی بوده، ولی در صورت تداوم سطح فعلی متغیرهای اقتصادی، ظرف چند ماه آتی با اتخاذ تصمیمات عملیاتی دولت و یا رفع تحریمها، روند نزولی به پایان خواهد رسید و زیانهای سرمایهگذاران جبران میشود.
محسن صادقی – کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با صدای بورس گفت: با دلار ۲۳ هزار تومانی در سامانه نیما، دلار ۲۸ هزار تومانی در بازار آزاد، سطح فعلی قیمتهای جهانی کامودیتیها، نرخ تورم ۴۵ درصدی در مهرماه و ادامه انتظارات تورمی در ماههای آتی، بهبود قابل توجه سودآوری صنایع مختلف، افت قابل توجه قیمتهای سهام در ۱۵ ماه گذشته، فعالان بازار سرمایه بیش از هر زمان دیگری در مورد ارزندگی قیمتهای سهام بنیادی اتفاقنظر دارند. با اینحال، وضعیت کوتاهمدت بازار سرمایه نابسامان، پرتلاطم و غیرقابل پیش بینی است.
وی افزود: لغو افزایش قیمت خودرو در تعطیلات آخر هفته و همچنین رد فوریت لایحه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در مجلس در روز یکشنبه، بازار سرمایه را نسبت به سیاستهای دولت بیاعتماد کرده و این وضعیت در روزهای آتی همچنان ادامه خواهد داشت؛ مگر اینکه تصمیمات لازم در جهت جبران آنها اتخاذ شود.
صادقی عنوان کرد: از خرداد ماه سال جاری تا اوایل شهریورماه، به دلیل مطرحشدن سیاستها و شعارهای تحول آفرین در مورد محیط کسب و کار، تولید و بازارهای مالی، انتظارات جدیدی در بازار شکل گرفت و شاخص کل با تاثیرگذاری بالای سهام بزرگ و بنیادی، حدود ۴۴ درصد رشد کرد، ولی به تدریج و با گذشت زمان، تاثیرگذاری سخنرانیها و توئیتها کمتر شد و تعلل در اجرای تصمیمات و مشاهده تشتت آرای بخشهای مختلف، خوش بینیها را کاهش داد و شاخص کل حدود ۸ درصد افت کرد. بنابراین منطقی است که تا زمان مشاهده تصمیمات عملی در بخش های مختلف نمیتوان انتظار بهبود شرایط بورس را داشت.
بیشتر بخوانید:
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با وجود رشد بازارهای موازی در ۱۵ ماه اخیر، بازار سرمایه در این مدت عمدتا درگیر اصلاح قیمتی بوده ولی در صورت تداوم سطح فعلی متغیرهای اقتصادی، ظرف چند ماه آتی با اتخاذ تصمیمات عملیاتی دولت و یا رفع تحریمها، روند نزولی به پایان خواهد رسید و زیانهای سرمایهگذاران جبران میشود.
به گفته وی مذاکرات جدی برجامی از دو هفته دیگر آغاز میشود و با توجه به روند موجود و تحلیل محتوای اخبار و جهتگیریهای طرفین، احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات و رفع تحریمها زیاد است.
وی ادامه داد: انتشار اخبار مثبت از مذاکرات میتواند موجب ایجاد نشاط و امید بیشتر در بازار سرمایه، بویژه در سهام ریالی و متاثر از تحریمها شود. باید گفت آزادسازی منابع ارزی بلوکهشده یکی از آثار توافق خواهد بود که برای بانک مرکزی و همچنین برخی صنایع و شرکتها بسیار مطلوب است. همچنین رفع محدودیتهای فروش نفت، تسهیل صادرات شرکتها و جذب منابع تامین مالی خارجی نیز به کاهش کسری بودجه دولت، کاهش نیاز به انتشار اوراق بدهی دولتی کمک میکند و زمینه رونق سرمایهگذاری و افزایش رشد اقتصادی (مشابه سال ۱۳۹۵) را فراهم میکند.
صادقی اظهار داشت: تصمیم جدی و عملیاتی دولت برای آزادسازی قیمتهای دستوری در صنایع مختلف میتواند جذابیت سرمایهگذاری در بازار سرمایه را افزایش دهد.
این فعال بازار سرمایه افزود: در روزهای پایانی هفته گذشته شاهد وقوع چنین اتفاقی در بازار سرمایه بودیم که متاسفانه با لغو آزادسازی قیمت خودرو، این جو مثبت به سرعت از بین رفت. باید گفت حل چالشهای صنعت بانکداری، مناسبسازی نرخ تسعیر ارز و حل مشکل مالیاتی در مورد تسعیر اقلام پولی بانکها نیز یکی از انتظارات بازار سرمایه است که میتواند به این صنعت کمک قابل توجهی کند.
این کارشناس بازارسرمایه بیان کرد: آغاز فرآیند واگذاری سهام دولت به ویژه در صنایع خودرویی، فلزی و بانکی میتواند نویددهنده رشد بازار و صنایع ذکر شده باشد. به احتمال زیاد دولت با وجود نیاز جدی به فروش باقیمانده سهام خود در ماههای پایانی سال جاری، با قیمتهای فعلی حاضر به این کار نمیشود. بنابراین دولت به عنوان یکی از ذینفعان اصلی وضعیت بازارسرمایه، ترغیب خواهد شد با اقدامات حمایتی زمینه بهبود قیمتها را فراهم کند. همچنین دولت برای فروش موفق بخش بیشتری از سهام خود، ناچار است منابع خرد جامعه را به بازار سرمایه جذب کند.
وی افزود: در شرایط فعلی دولت میتواند با حمایت از رشد و ثبات منطقی بازارسرمایه زمینه آزادسازی فروش سهام عدالت که از سال پیش متوقف شده را فراهم کند تا بخش زیادی از مردم که به هر دلیلی نیاز به منابع مالی دارند با فروش بخشی از سهام عدالت خود بتوانند نیاز خود را تامین کنند. در وضعیت فعلی و باتوجه به فشارهای تورمی و مشکلات ناشی از کرونا بر کسب و کارهای بخشی از جامعه، آزادسازی فروش سهام عدالت، انگیزه خوبی برای دولت جهت حمایت از رشد و ثبات بازارسرمایه خواهد بود.
نظر شما