دولت چند روز پس از ارائه بودجه و در پی سقوط بورس یک مصوبه ۱۰ بندی ارائه کرد، پیشتر در میانههای بهار امسال نیز با یک مصوبه با ۱۰ بند در قالب ۳+۷ ارائه شد که اثر بخشی قابل توجهی نداشت با این حال این مصوبه شامل مواردی بود که بخشی از ریسکهای بازار را مرتفع کرد از جمله تعیین سقف برای نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین سقف برای نرخ سوخت پتروشیمیها و فولادیها و کاهش ضریب قیمت سوخت پتروشیمیها از ۱۰۰ به ۴۰، با این حال همین عدد ۴۰ درصد نیز ۱.۳ برابر نرخ پارسال است از سوی دیگر قیمت گاز به دلیل ایراد اساسی در فرمول قیمتگذاری گاز پتروشیمیها که مبتنی بر هابهای اروپایی است (هابهایی که مبتنی بر مصارف خانگی و غیر صنعتی هستند) نرخهای غیررقابتی است و برای کشوری که دارای غنیترین ذخایر گازهای جهان و روی مخزن گاز قرار دارد غیرمعقول است. در عین حال ریسک قطعیها و عدم پاسخگویی دولت وجود دارد. با وجود رشد ۴ برابری حقوق دولتی در بودجه که به لحاظ ریالی، اما اعلام شد که فرمول تغییر نمیکند البته بررسیها پیشتر نشان داده بود که تحقق ۴۰ هزار میلیاردی تومان برای سال ۱۴۰۱ منطقی است.
از سوی دیگر در خصوص نرخ تسعیر ارز بانکها تصمیم اساسی اخذ شد از جمله تعیین ضریب ۹۰ درصد نرخ نیما دوره منتهی به گزارش دهی که میتواند علاوه بر قابلیت تحلیل نمودن سود بانکها را به واقعیت نزدیک کند با این حال بانکها ملزم هستند با قیمت نیما مالیات سود تسعیر ارز بپردازند. معافیت ۵ واحدی مالیاتی میتواند بین ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان از مالیات شرکتها در بورس بکاهد. تخصیص منابع به صندوق تثبیت و صندوق توسعه نیز از طریق محل مالیاتی میتواند به بهبود وضعیت بازار کمک کرده و بازارگردانی شرکتهای دولتی نیز از محل عرضه اولیه آنها وضعیت بهتری را برای این سهمها میتواند فراهم کند. سیاستهای بانک مرکزی در خصوص ارز نیما در حال تغییر است و سیاست سرکوب و تثبیت آن جای خود را به افزایش آن و نزدیک کردن به دلار آزاد کرده ۹ است که خود میتواند به کاهش ارز آزاد به دلیل افزایش عرضه در سامانه نیما منجر شود. ارز ۴۲۰۰ از گروههای مختلف از روز اول دی ماه حذف شد برای دارو بهنظر میرسد صرفا باقی مانده است البته هنوز اطلاعات دقیقتری هنوز منتشر نشده است بهنظر میرسد که طی ماههای آینده هم ارز گروه دارو حذف خواهد شد، این موضوع باعث میشود در بخش اول صنایع غذایی و روغن خوراکی در کنار زراعت و دامپروری مورد توجه قرار گیرد. در گام بعدی شرکتهای دارویی میتوانند مورد توجه بازار قرار بگیرند. P/E بازار در بورس به متوسط ۷ واحد رسیده که کمتر از میانگین تاریخی است. در بازار کامودیتیها قیمت مس در بالای ۹۵۰۰ دلار تثبیت شده، طلا اندکی کاهش داشت اما رشد دلار آزاد سبب صعودی شدن قیمت سکه شد، در عین حال قیمت روی به محدوده ۳۴۰۰ و سرب ۲۳۰۰ دلار رسید.
عدم برآورد انتظارات بازار
در روز شنبه بازار با رشد ۳۳۰۰ واحدی به رقم یک میلیون و ۳۰۵ هزار واحد رسید. ارزش معاملات خرد حدود ۲۶۰۰ میلیارد تومان بود و خروج نقدینگی حقیقی ۱۰۱ میلیارد تومان ثبت شده بود. خودرو و خساپا بیشترین حجم معاملات را داشتند. نمادهای شپدیس و بورس بیشترین ورود نقدینگی حقیقی و نمادهای بپاس و شپاکسا بیشترین خروج را داشتند. گروههای فراکابیها، سرمایهگذاریها و بانکیها بیشتر مورد توجه بازار بود.
نرخ سود بین بانکی برای سومین هفته پیاپی کاهش یافت، میتوان انتظار داشت که بازار سهام دوباره و به آهستگی رونق بگیرد و روند رو به بالا را داشته باشیم. با پیشنهاد ۱۰ بندی وزیر اقتصاد به ستاد اقتصادی دولت و احتمال پذیرش این پیشنهادات بازار روند بهتری به خود گرفت و توانست در یک میلیون و ۳۰۰ تثبیت شود ولی همچنان کمبود نقدینگی مشکل اصلی بازار است.
در روز یکشنبه شاخص کل با کاهش ۱۳ هزار واحدی به رقم یک میلیون و ۲۹۱ هزار واحد رسید و ارزش معاملات خرد ۲۷۰۰ میلیارد تومان و خروج ۳۳۷ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار داشتیم. بیشترین ورود پول حقیقی در نمادهای شپدیس و انرژی ۳ و نمادهای بپاس و فسبزوار بیشترین خروج را داشتند. بازار به شدت از کمبود نقدینگی به دلایلی مانند عدم اعتماد سرمایهگذاران، نگرانی بابت ارز ترجیحی، بلاتکلیفی مذاکرات، سرنوشت قیمتگذاری دستوری، مبهم بودن نرخ گاز و مباحث لایحه بودجه و… رنج میبرد و حجم معاملات بازار به شدت پایین است. بازار روز یکشنبه با عرضه در اکثر گروهها همراه بود. صف فروش خودرو باعث جو منفی در گروههای دیگر شد. انتظارات بازار محقق نشد و تشدید عرضهها باعث شد که شاخص با منفی به کار خود پایان دهد. شایعات در مورد استیضاح وزیر اقتصاد به گوش میخورد.
مصوبه ۱۰ بندی وزارت اقتصاد
در روز دوشنبه شاخص کل با رشد ۹۸۰۰ واحدی توانست مجدد وارد کانال یک میلیون و ۳۰۱ هزار واحد شود. حجم معاملات خرد حدود ۲۸۰۰ و خروج نقدینگی حقیقی ۲۶۵ میلیارد تومان ثبت شد. بیشترین حجم معاملات را خودرو و تجارت به خود اختصاص دادند. بازار سهام در ابتدا با تقاضا شروع شد و تقاضا در بانکیها، فلزیها، پالایشیها و معدنیها بیشتر بود. نرخ تسعیر ارز برای محصولات پتروشیمی ۳۷۱۲ ریال افزایش پیدا کرد. در مورد تصویب ۱۰ بند خاندوزی که میتوان ایجاد سقف ۲۰ درصدی برای نرخ سود بین بانکی و ایجاد سقف برای نرخ خوراک پتروشیمیها و سوخت صنایع بزرگ و تزریق پول به صندوق توسعه بازار اشاره کرد.
بازار سهام در محاصره اتفاقات مثبت
در روز سه شنبه شاخص کل با ۱۶ هزار واحد رشد به کانال یک میلیون و ۳۱۸ هزار واحد رسید. حجم معاملات خرد حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی حدود ۱۶۹ میلیارد تومان بود که نسبت به چند روز گذشته کاهش محسوسی داشت. بازار پرتقاضا داشتیم و اکثریت سهام مثبت و روبه بالا معامله میشدند. در این میان گروه زراعی و غذایی با موج تقاضا بدلیل حذف ارز ۴۲۰۰ روبهرو شدند. گروه بانکی مورد تقاضا قرارگرفتند و معاملات بهتری نسبت به گذشته داشتند در این میان وبملت با بیشترین منابع ارزی با افزایش نرخ تسعیر ارز تاثیر مثبت بیشتری گرفت.
صحبتهای محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس دولت درمورد تقویت بورس و حرکت به سمت شاخص یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد بسیار حائز اهمیت است. احتمال مجدد عرضه خودرو در بورس کالا و توقف پذیره نویسیهای فرابورس تا پایان سال ۱۴۰۰ و پیشنهاد وزیر اقتصاد معافیتی نرخ ارز صادرات و برطرف شدن ابهامات نرخ سوخت صنایع بزرگ بخصوص فولادیها و تعیین سقف نرخ خوراک پتروشیمیها و افزایش نرخ تسعیر ارز بانک به محدوده نزدیک نرخ نیما و افزایش نرخ نیمایی برای کاهش اختلاف با نرخ ارز آزاد و روند صعودی دلار تاثیر بسزایی یرای رشد بازار داشت. در آخرین روز هفته شاخص کل با رشد ۴۰ هزار واحدی توانست در کانال یک میلیون و ۳۵۹ هزار واحد قرار بگیرد و ارزش معاملات خرد به ۳۷۰۰ میلیارد تومان رسید و بعد از چند روز بالاخره ۱۱۰ میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی به بازار شاهد بودیم. بیشترین ورود پول حقیقی در نمادهای ثشاهد و فولاد بود و بیشترین خروج را نمادهای وبصادر و شیراز داشتند.
بازار روز چهارشنبه در ادامه بازار مثبت روز گذشته با حجم تقاضای خوبی شروع شد و در اکثر نمادها با تشکیل صف خرید شاهد بودیم و نماد شبندر با ۳۰۰ میلیون صف خرید بازگشایی شد. این حجم از تقاضا در چند وقت اخیر بیسابقه بود و نشانههایی از تغییر روند بازار را شاهد بودیم.
نظر شما