۳ موردی که در سال‌های اخیر فقیرترین شدند / بودجه‌ای که آب پاکی را ریخت

رویکرد و نگاه دولت به مسائل اقتصادی را فعالان بازار به طور مشهود در تنظیم بودجه سال ۱۴۰۱ حس کردند و در زمانی که بازار پس از تجربه افت‌های سنگین ۱۶ ماهه می‌توانست به نقاط امید بخشی بازگردد، اعداد و ارقام بودجه نشان داد که دولت کمترین ارزش را برای امنیت سرمایه‌گذاری و در درجه بالاتر به علم اقتصاد داشته است.

صدای بورس - مژده ابراهیمی؛ اگرچه بازارسرمایه به عنوان پرچمدار ایجاد اصلاحات نظام اقتصادی و سیاستگذاری‌ها، بهای سنگینی را بابت افت شدید قیمت سهام بنگاه‌های اقتصادی متحمل شده و از نظر جامعه اعتبار زیادی از دست داده است؛ همچنین نتوانسته در برابر تضییع حقوق سرمایه‌گذاران دفاع موثری داشته باشد.

حمید میرمعینی، استاد دانشگاه و فعال بازارسرمایه در گفت و گو با صدای بورس گفت: فارغ از اثرگذاری چالش‌های بین‌المللی ناشی از تحریم، نقص در اجرای ریزساختارهای بازار، مقررات گاه و بی‌گاه سازمان بورس، سیاست‌های پولی و مالی دولت و بازارهای جهانی در سال ۱۴۰۰ شاید پر بی‌راه نباشد که از رویکرد و نگاه تیم دولت به علم اقتصاد و امنیت سرمایه‌گذاری به عنوان اصلی‌ترین و تاثیرگذارترین عامل بر روند بازار در روزهای پس از روی کار آمدن دولت جدید، نام ببریم؛ عاملی که نه تنها موجب ایجاد اختلال اساسی در بازار تولید و مصرف شده است بلکه اصل و بنیان بازارسرمایه که همانا امنیت سرمایه‌گذاری است را مورد تهدید جدی قرار داده است.

وی افزود: رویکرد و نگاه دولت به مسائل اقتصادی را فعالان بازار به طور مشهود در تنظیم بودجه سال ۱۴۰۱ حس کردند و در زمانی که بازار پس از تجربه افت‌های سنگین ۱۶ ماهه می‌توانست به نقاط امید بخشی بازگردد، اعداد و ارقام بودجه نشان داد که دولت کمترین ارزش را برای امنیت سرمایه‌گذاری و در درجه بالاتر به علم اقتصاد داشته است و همین امر باعث شد بازار دچار سرخوردگی و ناامیدی شود و همگی شاهد افت مداوم بیش از یک ماهه در بازارسرمایه بودیم.

میرمعینی عنوان کرد: داستان باور به علم اقتصاد، حکایت بیش از ۴۰ ساله دارد و در هیچ یک از دولت‌های قبلی هم، به منطق اقتصاد و بازار باوری وجود نداشته است؛ باوجود این که منطق بازار واقعیتی کتمان ناپذیر است.


  • بیشتر بخوانید:

رونمایی ار نسخه جدید سامانه نظارت و پایش بورس


این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: ناعلم دانستن اقتصاد، آن را ناعلم نمی‌کند؛ همچنین اختراع و ابداع روش‌های غیرعلمی در اقتصاد هیچگاه پاسخ نداده، محکوم به شکست بوده و پارادوکس‌های غیرقابل حلی را ایجاد کرده است که هر روز شاهد آن هستیم.

به گفته این استاد دانشگاه؛ اقتصاد مبتنی بر نظام بازار، نعمتی است در همه تاریخ اقتصاد و بازارسرمایه نماد و عصاره این نظام است. همچنین تولید، صنعت، خدمات و بنگاه‌داری حرفه‌ای از دستاوردهای اصلی اقتصاد مبتنی بر نظام بازار است که نیازمند سرمایه‌گذاری مستمر و حرفه‌ای هستند.

وی بیان کرد: سرمایه‌گذاری حرفه‌ای مستلزم ایجاد بستری امن است. دهه گذشته برای تشکیل سرمایه ثابت در ایران فاجعه بود به نحوی که حتی در سال‌های اخیر نرخ رشد اقتصادی نتوانست استهلاک را خنثی کند.

این کارشناس بازارسرمایه بیان داشت: صنایع در این دوره در جا زد و ماشین‌آلات فرسوده، قدیمی با راندمان پایین، میراث دوره بی‌توجهی به اصل "توجیه و امنیت سرمایه‌گذاری" است. در حقیقت آنچه در این دهه فقیر و فقیرتر شد صنایع، تولیدات و تجارت کشور بود که اصول اقتصاد آزاد و سرمایه‌گذاری در آن اجرا نشد و در عوض اقتصاد دلالی و رانتی و ثروت‌های باد آورده بدون کمترین دست آوردی برای عموم جامعه، رشد باور نکردنی را تجربه کرد.

میرمعینی گفت: تعارض اساسی بین بازارسرمایه و نظام اقتصاد دستوری به نقاط تعیین کننده‌ای رسیده است و به نظر می‌رسد در این تقابل بازار سرمایه برنده خواهد شد؛ چراکه نسخه‌های اقتصاد دستوری در سال‌های گذشته منجر به ناکارآمدی، تخریب زیرساخت‌ها، فساد، سوءاستفاده و در نتیجه فشار بر جامعه شده است؛ اگرچه بازارسرمایه به عنوان پرچمدار ایجاد اصلاحات نظام اقتصادی و سیاستگذاری‌ها، هم بهای سنگینی را از بابت افت شدید قیمت سهام بنگاه‌های اقتصادی متحمل شده است و هم از نظر جامعه اعتبار زیادی از دست داده است که نتوانسته در برابر تضییع حقوق سرمایه‌گذاران دفاع موثری داشته باشد، ولی پیشروی‌هایی هم داشته است.

وی افزود: خروج صنعت سیمان از قیمت‌گذاری دستوری و تبعیت از قیمت‌های بورس کالا، زمینه سازی برای ورود خودرو به بورس کالا، تسعیر منابع ارزی شرکت‌ها با نرخ‌های نزدیک به بازار و همچنین الزام بانک مرکزی به تعیین نرخ سود بر اساس مکانیزم بازار و... از جمله دست‌ آوردهای بازارسرمایه در اقتصاد بوده‌اند و انتظار می‌رود باتوجه به ضریب نفوذ گسترده‌ای که در بین اقشار مختلف جامعه داشته است و همچنین ورود نخبگان و فعالان حرفه‌ای و نهادهای مالی پیش رو، در آینده نزدیک شاهد اثرگذاری‌های تعیین کننده از جانب بازار سرمایه بر سیاست‌گذاری‌های کلان باشیم.

کد خبر 448700

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =