کدام سهامداران  DPS بیشتری گرفتند

در این گزارش به بررسی تعدادی از شرکت‌های بورسی و فرابورسی که مجمع عمومی عادی سالانه برگزار کردند، می‌پردازیم. سال ۱۴۰۰ با توجه به اتفاقاتی که برای اقتصاد ایران و بازار سرمایه افتاد، بعضی صنایع بورسی سود خوبی به دست آوردند و...

صدای بورس در این گزارش به بررسی تعدادی از شرکت‌های بورسی و فرابورسی که مجمع عمومی عادی سالانه برگزار کردند، می‌پردازیم. سال ۱۴۰۰ با توجه به اتفاقاتی که برای اقتصاد ایران و بازار سرمایه افتاد، بعضی صنایع بورسی سود خوبی به دست آوردند و تعدادی هم ضرر کردند. عملکرد بیشتر شرکت‌های بورس تهران بعد از برگزاری مجمع سالانه منتهی به سال ۱۴۰۰ مشخص شد. در مقایسه صورت‌های مالی سال گذشته با سال ۹۹ به نکاتی مثل کاهش و افزایش سودآوری شرکت‌ها پی می‌بریم. در ادامه گزارش به بررسی تعدادی از صنایع منتخب و شرکت‌های بازار سرمایه می‌پردازیم.

حذف ارز ترجیحی سودده بود
با حذف ارز ترجیحی بسیاری از تحلیلگران به این موضوع اشاره کردند که صنعت غذایی می‌تواند در سال جدید سود خوبی به دست آورد و عقب‌ماندگی سال گذشته خود را جبران کند. صورت عملکرد سال ۹۹ شرکت‌های حاضر در این صنعت رشد سودآوری را نشان می‌دهد برای مثال در نمادهای "غپینو"، "غشوکو"، "غگل"، "غشصفا"، "غشاذر"، "غشان"، "غگلستا"، "غمینو"، "غپاذر" و "غگلپا" شاهد رشد سود هر سهم بودیم اما نمادهای "بهپاک" و "غگیلا" نتوانستند انتظار سهامداران خود را برآورده کنند و با کاهش ای پی اس همراه شدند.

دارویی‌ها در هاله‌ای از ابهام
داروسازها از گذشته اسیر نرخ‌گذاری دستوری بودند؛ سال جدید مشکل دیگری هم پیدا کردند. ابهام در حذف شدن یا نشدن ارز ۴۲۰۰ تومانی از سبد محصولات این صنعت نقش ترمزی را بازی کرد که تا امروز جلوی حرکت نمادهای دارویی را گرفته است.
اخبار مجامع این صنعت نیز رشد سودسازی را نشان می‌دهد اما فعالان دارویی پتانسیل ای‌پی‌اس‌های بزرگتری را دارند. نهادهایی مانند "ددام"، "دجابر"، "دکیمی" و "دبالک"، "دکپسول" رشدی نزدیک به ۱۰ درصدی را تجربه کردند ولی شرکت‌هایی هم بودند که کاهش سود داشتند برای مثال "دقاضی"، "دالبر"، "دیران" و "دسانکو" به سهامداران خود ضرر رساندند. در میان تولیدکنندگان دارو شرکت‌هایی هم بودند که سود خوبی شناسایی کردند و کمی از زیان صنعت کم کردند؛ در این گروه از نمادهایی مثل "داسوه"، "دعبید"، "دارو" و "ددانا" می‌توان نام برد که بازدهی قابل قبولی را ثبت کردند.

از خودرویی‌ها چه خبر؟
خودروسازان همیشه پیشانی بازار بوده‌اند؛ این گروه پرنوسان مدت‌هاست که سودسازی را فراموش کرده‌ و کام سهامداران خود را تلخ کرده‌ است. مجمع جاده مخصوص‌نشین‌ها هنوز شروع نشده ولی تعداد محدودی از این شرکت‌ها مانند "خدیزل" و "خبازرس" جلسه پایان سال مالی خود را برگزار کردند که هر دو گزارشی جز کاهش شدید سود نداشتند. فعلا نباید انتظار خاصی از این گروه داشت زیرا سرنوشت صنعت خودروسازی به آینده برجام و تحولات سیاسی گره خورده است.

کاهش سود در موتور محرک رشد اقتصادی
موتور محرک رشد اقتصادی اکثر کشورهای جهان ساختمان‌سازی است اما در ایران این صنعت اشتغال‌زا به رکود عمیقی فرو رفته است، کاهش سودآوری شرکت‌های بورسی این حوزه را می‌توان شاهد مثال گرفت. "ثمسکن"، "ثفارس"، "ثنوسا"، "ثاخت"، "ثجوان"، "ثتران"، "ثزاگرس"، "ثنظام" سود آخر سال خود را بیش از ۱۰۰ درصد کاهش دادند تا سهامداران خود را شوکه کنند، در این گروه تنها "ثامان" تغییری در عملکرد خود گزارش نکرد اما بقیه فعالان ساختمان مانند "ثشاهد"، "ثرود"، "ثپردیش"، "ثشرق"، "ثجنوب"، "ثباغ"، "ثغرب"، "ثنور"، "ثبهساز" و "ثامید" با تعدیل مثبت درآمدی بالای ۵۰ درصد صورت‌های مالی خوبی بیرون دادند و سال جدید شرکای خود را امیدوار نگه داشتند.

افزایش نرخ نیما اثرگذار بود
بخش بزرگی از ارزش بازار متعلق به پتروپالایشی‌هاست؛ شرکت‌های حاضر در صنعت پتروشیمی و پالایشی با افزایش قیمت‌های جهانی و بالا رفتن نرخ دلار نیمایی سود خوبی شناسایی کردند. از نمادهایی مثل "شلعاب"، "شدوص"، "شاملا"، "شکلر"، "شلیا"، "شتوکا"، "شپدیس"، "شجم" و "جم‌پیلن" می‌توان نام برد که تعدیل سنواتی بیش از ۱۰۰ درصد در سود پایان سال مالی خود تجربه کرده‌اند و همچنین تعداد محدودی از نمادها مانند "شپارس"، "شپاکسا"، "شنفت" و "شیران" با کاهش سودآوری مواجه شدند.

پتروشیمی‌های مظلوم
شرکت‌های پتروشیمی در سال جدید با چالش‌های زیادی مثل کاهش قیمت‌های جهانی، افزایش قیمت خوراک ورودی، قطعی برق و گاز روبه‌رو هستند در نتیجه نباید منتظر ادامه رشد قیمت در این نمادها باشیم. پالایشی‌ها هنوز صورت‌های مالی حسابرسی شده ۱۴۰۰ را منتشر نکرده‌اند؛ با مشخص شدن وضعیت سودسازی سال گذشته در این گروه و همچنین منتشر شدن گزارش سه ماهه شرکت‌های پالایشی می‌توانیم شاهد رشد قیمتی خوبی در این نمادها باشیم.

نوسان در صنایع کامودیتی محور
کاهش محدودیت‌های کرونایی بازارهای جهانی را امیدوار کرده بود که دوره رونق جدیدی در صنایع فلزی و معدنی آغاز شده است اما با بالا رفتن نرخ بهره توسط فدرال رزرو و سپس سایر بانک‌های مرکزی در جهان، قیمت کامودیتی‌ها کاهشی شد و تمام شرکت‌های فعال این حوزه با زیان روبه‌رو شدند. سال گذشته شرکت‌های ایرانی کامودیتی محور فروش‌های خوبی داشتند تا جایی که "فنورد"، "فسبزوا" و "فزر" رشد درآمدی چند صد درصدی را به ثبت رساندند اما فولاد ارفع، آلومراد، فولاد امیرکبیر کاشان و مس شهید باهنر نتوانستند گزارش خوبی به بازار بدهند.

نوبت سیمانی‌هاست!
با آزادسازی قیمت سیمان و شروع معاملات این کالای استراتژیک در بورس کالا، نقدینگی زیادی به جیب شرکت‌های سیمانی واریز شد تا سهامداران این صنعت بی‌صبرانه منتظر شروع فصل مجامع بمانند. تعداد زیادی از نمادهای سیمانی به بهانه تشکیل مجمع بسته شدند تا عملکرد سال گذشته خود را ارائه دهند برای مثال "سفارس"، "سخاش"، "سهرمز"، "سشرق"، "سصوفی" و سایر حاضران این گروه همه از تعدیل‌های بالای ۱۰۰ درصدی گفتند و سود نقدی خوبی تقسیم کردند.
لاستیکی‌ها تا اینجای کار عملکرد خوبی نداشتند و باید منتظر افزایش نرخ بیشتری باشند، صنعت برق همچنان درگیر استهلاک انباشته است پس سود نمی‌سازد، یوتیلیتی‌ها با بالا رفتن قیمت‌های جهانی سود خوبی ساختند که باید منتظر مجمع این گروه باشیم. تورم حاشیه سود قند و شکری‌ها را بالا برده برای مثال "قسیتو"، "قمرو"، "قنیشا" و " قلرست" سود چند برابری به دست آوردند. در شرکت‌های پخش "قاسم" عملکرد خیره‌کننده‌ای داشت و سود تقسیمی خود را ۴۰۰ درصد بالا برد. در گروه‌های خودرویی، بانکی، پالایشی و سایر صنایع باید منتظر تشکیل مجمع عمومی عادی سالانه باشیم تا تکلیف فصل مجامع امسال هم مشخص شود.

کدام سهامداران  DPS بیشتری گرفتند

  • میثم قریشی- خبرنگار
کد خبر 455194

اخبار مرتبط

  • ارزشمندترین خودروهای کلاسیک تاریخ کدام‌اند؟

    ارزشمندترین خودروهای کلاسیک تاریخ کدام‌اند؟

    در میان خودروهای کلاسیک برندهایی مانند فورد، فراری و مرسدس بنز حرف اول را می‌زنند. این خودروها اکثرا اسپرت هستند و قیمت بسیار بالایی دارند. در این گزارش به بررسی سه خودرو ارزشمند دنیا می‌پردازیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =