قیمت‌ها با دستور کنترل نمی‌شوند

قیمت‌گذاری امری منسوخ شده در تمام دنیا است زیرا تاثیر مثبتی در کنترل تورم ندارد. وقتی به طور عادی نرخ عمومی تورم کنترل شود، دیگر نیازی به کنترل دستوری قیمت‌ها نخواهد بود. قیمت‌ها با امر و نهی کنترل نمی‌شوند بلکه نظام عرضه و تقاضا و تورم اصلی‌ترین عوامل اثرگذار بر تعیین قیمت‌ها هستند.

به گزارش صدای بورس،مدیرعامل سبدگردان ویستا گفت: در بازار رقابتی یا آزاد، تولیدکنندگان امکان رقابت و تعیین نرخ بر اساس مزیت‌های رقابتی و کیفیت را دارند، اما در قیمت‌گذاری دستوری، بدون توجه به این شرایط نرخ مشخصی برای فروش مشخص می شود.

علی روحی با بیان اینکه دولت‌مردان و سیاست‌گذاران با هدف کنترل تورم دست به قیمت‌گذاری می‌زنند، گفت: قیمت نهایی کالا با افزایش تولید و رقابت بین تولیدکنندگان کاهش خواهد یافت و کنترل قیمت‌ها صرفاً منجر به ایجاد رانت برای گروهی خاص می شود.

وی افزود: اصطلاح قیمت گذاری دستوری به حداکثر قیمت های قانونی تعیین شده برای کالاهای مشخص اشاره دارد و کنترل قیمت معمولا توسط دولت در بازار آزاد اجرا می شود؛ این فرآیند به عنوان ابزاری برای مداخله مستقیم اقتصادی برای مقرون به صرفه کردن برخی کالاها و خدمات به کار می رود و روی کالاهای اصلی مصرف‌ کننده که حساسیت بیشتری در جامعه نسبت به آنها وجود دارد، اعمال می‌شود.

روحی ادامه داد: نمونه حاضر این فرایند در صنعت خودرو ، دارو ، اجاره بها ، تایر و شوینده ها مشاهده می شود؛ اگرچه اعمال سیاست های کنترل قیمت ممکن است در کوتاه مدت قیمت برخی کالاها و خدمات را مقرون به صرفه‌تر کند، اما کنترل قیمت اغلب می‌تواند به اختلال در بازار، ضرر تولید کننده و کاهش کیفیت منجر شود.


بیشتر بخوانید : ۴ شرط صنایع لبنی برای عرضه کافی محصولات پرمصرف


روحی بیان کرد: حتی در آزادترین اقتصادهای دنیا وقتی در زمان‌های جنگ و انقلاب‌ها، به سیاست‌های کنترل قیمت آنهم برای یک دوره کوتاه مدت روی آورده شده، نتیجه مطلوب به دست نیامده است. به عنوان مثال قیمت‌گذاری دستوری پس از انقلاب فرانسه و تعیین سقف قیمت انرژی توسط ایالت متحده در حد فاصل سالهای ۱۹۷۱ را می توان به عنوان نمونه نا موفقی از این سیاست در اقتصاد های مطرح دنیا دانست.

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: نگاهی به تجربه کشورهای مختلف در این خصوص نشان می دهد که این سیاست در نهایت منجر به کاهش سرمایه‌گذاری، کمیابی کالاها می‌شود و زمینه تورم‌های آتی را رقم می‌زند؛ زیرا با هدف گرفتن سمت عرضه برخی تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج می‌شوند و با ضعیف شدن سمت عرضه بدون کاهش تقاضا برای کالای مد نظر دیگر نمی‌توان با دستور قیمت‌ها را کنترل کرد.

به گزارش سنا -مدیرعامل سبدگردان ویستا عنوان کرد: قیمت‌گذاری امری منسوخ شده در تمام دنیا است و تجربه نشان داده در عمل تاثیر مثبتی در کنترل تورم ندارد و زمانی که به طور عادی نرخ عمومی تورم کنترل شود، دیگر نیازی به کنترل دستوری نخواهد بود و در نهایت قیمت نهایی کالا با افزایش تولید و رقابت بین تولیدکنندگان کاهش خواهد یافت؛ همچنین کنترل قیمت ها صرفا منجر به ایجاد رانت برای گروهی خاص خاص می شود.

کد خبر 455943

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • مردم گرانی ها را به کجا گزارش کنند؟

    مردم گرانی ها را به کجا گزارش کنند؟

    نماینده وزیر صمت در هیات رئیسه اتاق اصناف ایران گفت: واحدهای صنفی ملزم به دریافت بارکد دوبعدی ( QR-Code ) مشخصات صنفی خود از اتحادیه و نصب آن در محل قابل رویت برای مشتریان شده‌اند.

  •  ۴ قلم محصول لبنی پرمصرف گران می شود؟

    ۴ قلم محصول لبنی پرمصرف گران می شود؟

    مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: هیچگونه افزایش قیمتی برای ۴ قلم محصول لبنی تنظیم بازاری و حتی سایر اقلام لبنی نخواهیم داشت.

  • سازمان جمع اوری اموال تملیکی؛ عرضه‌کننده جدید بورس انرژی

    سازمان جمع اوری اموال تملیکی؛ عرضه‌کننده جدید بورس انرژی

    فراورده‌های نفتی متعلق به سازمان جمع‌آوری و فروش املاک تملیکی برای نخستین بار در بورس انرژی ایران پذیرفته شد.

  • سیاست یارانه‌ای در صنعت دارو پایان ندارد؟

    سیاست یارانه‌ای در صنعت دارو پایان ندارد؟

    دلار ۴۲۰۰ در صنعت دارو به‌طور کامل حذف نشده و در واردات محاسبه می‌شود.

  • ال ۹۰ پرقدرت  بازمی گردد

    ال ۹۰ پرقدرت بازمی گردد

    معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت از بازگشت خودرو ال ۹۰ با قوای محرکه جدید داخلی یا خارجی از سال آینده به خطوط تولید خبر داد.

  • برنج ارزان بخرید

    برنج ارزان بخرید

    مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از تثبیت قیمت محصولات پروتئینی و لبنی پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و کاهش قیمت برنج خبر داد و علت گران شدن حبوبات را افزایش دو برابری قیمت‌های جهانی آن اعلام کرد.

  •  دنا  ۴۰۹ میلیون تومان شد

    دنا  ۴۰۹ میلیون تومان شد

    بازار خودرو بیش از گذشته در رکود است. مردم خودروهای اقساطی را خریداری می‌کنند. اما در بازار خودرو به صورت نقدی بسیار کم خرید و فروش می‌شود.

  • قیمت انواع ماکارونی در بازار چند؟

    قیمت انواع ماکارونی در بازار چند؟

     قیمت انواع ماکارونی با برندهای مختلف را مشاهده کنید.

  • قیمت خودروهای سایپا امروز جمعه ۳۱ تیر

    قیمت خودروهای سایپا امروز جمعه ۳۱ تیر

    قیمت متوسط بازار آزاد و قیمت نمایندگی خودروهای سایپا امروز جمعه ۳۱ تیر ۱۴۰۱ را در جدول زیر مشاهده کنید. این قیمت‌ها به تومان بوده و روزانه بروزرسانی می‌شود.

  • قیمت خودروهای ایران خودرو امروز جمعه31 تیر

    قیمت خودروهای ایران خودرو امروز جمعه31 تیر

    قیمت بازار و قیمت نمایندگی خودروهای ایران خودرو امروز جمعه ۳۱ تیر ۱۴۰۱ را در جدول زیر مشاهده کنید. این قیمت‌ها به تومان بوده و روزانه بروزرسانی می‌شود.

  • آبدوغ خیار هم غذای لاکچری شد

    آبدوغ خیار هم غذای لاکچری شد

    در حال حاضر خوردن یک کاسه آبدوغ خیار برای یک خانواده چهارنفره بالای ۲۰۰ هزار تومان آب می‌خورد؛ میان‌وعده‌ای که در گذشته جزو غذاهای ساده محسوب می‌شد، اما حالا قیمت یک کاسه آن از یک کیلو مرغ گران‌تر شده و جزو پرچمداران و غذاهای لاکچری برخی رستوران‌ها و فروشگاه‌های غذا درآمده است.

  •  خرید آشپزخانه تمام ایرانی برای عروس چند؟

    خرید آشپزخانه تمام ایرانی برای عروس چند؟

    بازار لوازم خانگی این روزها با رکودی چشمگیر و قابل توجه روبروست و خریداران این کالاها را تنها نوعروسان شامل می شود. اما تهیه یک جهیزیه کامل چقدر آب می خورد؟

  • فروش فوری خودرو پس از سه سال

    فروش فوری خودرو پس از سه سال

    سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: با افزایش تولید خودرو و کاهش تعهدات، برای نخستین بار پس از سه سال خودروی شاهین به‌صورت فروش فوری عرضه می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =