رکوردزنی های ضریب فزاینده نقدینگی +نمودار

روند ضریب فزاینده در کشور در ده سال گذشته نشان دهنده آن است که این متغیر در ماه های کنونی در قله ده ساله ایستاده و با نوسان همراه است. نوسانی که نه لزوما احتمال کاهشی شدن را در بر دارد و نه خیز جدید برای ثبت قله دیگری.

به گزارش صدای بورس، رشد متغیرهای کلان اقتصادی در ایران مسیری نزولی را پیموده و این کاهش در پایه پولی نمود بیشتری را به ثبت رسانده است. در خرداد ماه امسال پایه پولی در کشور به 640 هزار میلیارد تومان رسیده و نسبت به ماه قبل افت پیدا کرد. به طور کلی بانک مرکزی یکی از نشانه های کنترل متغیرهای کلان در کشور را مسیر نزولی رشد نقطه ای این شاخص ها می داند.

این در حالی است که نقدینگی هم چنان با سرعت فزاینده ماهانه رو به رو بوده و در این مقطع به 3.3 درصد رسیده است.

روند فزاینده نقدینگی در سال 1401

پایه پولی خرداد 1401 نسبت به ماه قبل تقریبا 0.44 درصد کمتر شده و 2 هزار و 560 میلیارد تومان کاهش پیدا کرد. رشد نقطه ای نقدینگی نیز در سطح 35 درصد قرار داشته و نسبت به پایان سال گذشته از 40 درصد فاصله گرفته است.

در مقابل اما رشد ماهانه نقدینگی مسیری فزاینده را ثبت کرده و در نهایت به 5 هزار و 100 هزار میلیارد تومان رسید.


بیشتر بخوانید: تصویب ضوابط انتشار اوراق گواهی سپرده عام توسط بانک ها


بررسی آمارهای نقدینگی این ماه نشان می دهد بیشترین علت افزایش در شاخص مذکور به سهم پول تعلق داشته که با رشد 11.6 درصدی نسبت به ماه قبل اکنون تقریبا به هزار و 127 هزار میلیارد تومان رسیده که بیشترین رشد در بازه ده ساله به شمار می رود.

اما در ادامه رشد نقدینگی و افت پایه پولی متعاقبا یک شاخص با رشد بیشتری در اقتصاد مواجه خواهد شد. آن هم ضریب فزاینده نقدینگی است.

پایه پولی

رکوردزنی های ضریب فزاینده نقدینگی

این ضریب معادل با تقسیم میزان نقدینگی به کل پایه پولی در کشور است که به لحاظ مفهومی نشان می دهد به صورت عرفی هر واحد پایه پولی به خلق چه میزان نقدینگی منجر می شود.

شاخصی که اکنون طبق آمارهای بانک مرکزی به 7.97 رسیده که در پایان سال 1400 نیز این شاخص معادل با 8 ثبت شده بود.یعنی تغییر چندانی نداشته است.

به طور کلی روند ضریب فزاینده در کشور در ده سال گذشته نشان دهنده آن است که این متغیر در ماه های کنونی در قله ده ساله ایستاده و با نوسان همراه است. نوسانی که نه لزوما احتمال کاهشی شدن را در بر دارد و نه خیز جدید برای ثبت قله دیگری.

از آن جا که این نسبت را در اقتصاد همزمان با معادل معکوس نسبت سپرده قانونی بانک ها نزد بانک مرکزی نیز می دانند بانک مرکزی ریشه افزایش شاخص را ، کاهش ذخایر اضافی بانکها و موسسات اعتباری در پایان خرداد 1401 بوده ‌است.

به گزارش اقتصاد نیوز ،اما به هر شکل رشد ضریب فزاینده مانند یک دماسنج از وضعیت سرعت گردش پول عمل می کند و نشان می دهد هر واحد خلق پول در شرایط کنونی با سرعت بیشتری به نقدینگی تبدیل شده و در نهایت تورم زایی آن بیشتر خواهد بود.

پایه پولی

کد خبر 456048

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • جزئیات توافقات پولی بانکی ایران و روسیه

    جزئیات توافقات پولی بانکی ایران و روسیه

    رئیس کل بانک مرکزی ضمن اعلام جزئیات توافقات پولی و بانکی ایران و روسیه، گفت: با چین، هند و کشورهای دیگری هم پیمان‌ها و تفاهم‌نامه‌های پولی و بانکی را دنبال می‌کنیم.

  • کاهش تورم در تیرماه

    کاهش تورم در تیرماه

    نرخ تورم ماهانه تیر به ۴.۶ درصد رسیده که در مقایسه با ماه قبل، ۷.۶ واحد درصد کاهش داشته است.

  • بازار سرمایه هنوز متوجه جهت‌گیری سیاست پولی نیست

    بازار سرمایه هنوز متوجه جهت‌گیری سیاست پولی نیست

    افزایش نرخ بهره در همه دنیا اثر کاهنده بر تورم دارد بنابراین سیاست افزایش نرخ بهره شاید تا چند ماه بر بازار سرمایه تاثیر منفی بگذارد اما اعتماد بازار بر عملکرد بانک مرکزی نسبت به ایجاد ثبت اقتصادی، یک نوع خوش بینی در بازار شکل می‌دهد که می‌تواند زمینه‌ساز جو مثبت پایدار در بازار سرمایه شود.

  • هر ایرانی چند کارت بانکی دارد؟

    هر ایرانی چند کارت بانکی دارد؟

    دنیای آینده بانک‌های ایران چگونه است و تا چه زمانی می‌توانند با تکیه بر خدمات سنتی و نیمه‌الکترونیک خود ادامه حیات دهند؟ آیا مشتریان آنها به همین خدمات محدود و حداقلی رضایت می‌دهند؟ شاخص دسترسی به خدمات بانکداری نوین در ایران، به‌رغم افزایش تعداد خدمات، همچنان از یک ساختار سنتی مبتنی بر پرداخت، به جای اعتبار دادن به مشتریان، رنج می‌برد.

  • سیاست پولی بانک مرکزی وآینده نرخ‌های بهره در اقتصاد

    سیاست پولی بانک مرکزی وآینده نرخ‌های بهره در اقتصاد

    انتظارات تورمی پس از فروردین ۱۴۰۱ رو به رشد گذاشته است. واکنش قیمت ارز و طلا به اخبار برجامی، رشد شدید قیمت و حجم معاملات مسکن همه نشان دهنده این هستند که انتظارات تورمی تغییر قابل توجه داشته‌اند. در صورتی که شرایط فعلی باقی بماند و احیای برجام صورت نگیرد، ثابت بودن نرخ‌های سود اسمی منجر به تشدید وضعیت می‌شوند در نتیجه می‌توان انتظار داشت که سیاست‌گذاری پولی نرخ‌های تحت اختیار خود را به سمت بالا حرکت دهد.

  • استارت سرد تابستان بورس

    استارت سرد تابستان بورس

    پرونده بازار دارایی‌ها در ماه نخست تابستان بسته شد.

  • میرداماد زیر سایه پاستور؟

    میرداماد زیر سایه پاستور؟

    کارشناسان معتقدند که اصلاحات نسخه جدید، باعث می‌شود به جای تقویت استقلال بانک مرکزی، شرایط برای تقویت سلطه مالی دولت بر سیاستگذار پولی فراهم شود که با اهداف اولیه این طرح در تناقض است.  

  •  یارانه مرداد، نقدی یا کالابرگ؟

    یارانه مرداد، نقدی یا کالابرگ؟

    یارانه نقدی جدید به حساب مردم واریز شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =