چرخش تورم زای بانک مرکزی در میانه مردادماه/ افزایش ۲۰ همتی پایه پولی؟

بانک مرکزی در هفته های اخیر مسیر نرخ سود را تغییرداده است. یکی از الزامات کاهش نرخ سود بین بانکی رشد معاملات در بازار است. برخی تحلیلگران معتقدند رشد بی شمار بسط پول در این بازار از محل پایه پولی می تواند منجر به تورم زایی در کشور شود. این شاخص در هفته اخیر منجر به افزایش ۵ همتی پایه پولی شده است.

به گزارش صدای بورس عملیات بازار باز در هفته دوم مرداد با چرخش بانک مرکزی همراه بوده و مسیری صعودی را ثبت کرد. در این بازار بانک مرکزی سیاست های پولی خود را مدیریت کرده و سعی می کند با قبض و بسط پولی خود در این بازار دو هدف را دنبال کند.

بهبود نقدینگی بانک ها و تنظیم نرخ سود بین بانکی

زمانی که در هفته های اخیر بانک مرکزی همراه با وزارت اقتصاد تصمیم به کاهش نرخ سود بین بانکی در این بازار به منظور کنترل نرخ بهره کرد در واکنشی ضربتی بسط پول در بازار باز را شدت داده و نرخ سود دراین بازار را کاهش داد.

این در حالی بود که در هفته‌های متوالی سال جاری بانک مرکزی با کاهش تزریق پول در بانک ها این رقم را از مرز ۹۵ همت درابتدای سال به ۶۰ همت در پایان تیر ماه رسانده بود. کاهش تزریق پول در بازار باز و رشد نرخ سود در این معاملات همگی در راستای سیاست انقباضی بانک مرکزی بود. علتش هم رشد مانده عملیات بازار باز است. شاخصی که مستقیما در پایه پولی بوده و می تواند منجر به رشد تورم شود.

این در حالی است که در هفته های اخیر تمرکز بانک مرکزی از قبض پول از بانک ها تغییر کرده و جایش را به کنترل نرخ بهره داد. زمانی که بورس در پایان تیر ماه با افت بی سابقه شاخص مواجه شد ریشه را در رشد نرخ سود بین بانکی دیده و خواستار افزایش این شاخص از بانک مرکزی شد. موضوعی که بسط پول بانک مرکزی در بانک ها را ارتقا داده و از سقف ثابت ۶۰ همت در ۵ هفته اخیر جدا کرد. این موضوع موجب شد تا مانده عملیات بازار باز نیز تغییر کرده و رشد قابل توجهی پیدا کند.

پایه پولی

افزایش سهم عملیات بازار باز در پایه پولی

بسط پول در بازار باز همواره تاریخ سررسید یک هفته ای داشته و در هفته بعد خود با قبض پول همراه خواهد بود. در همین رابطه مابه التفاوت این دو رقم درهفته های متوالی روندی از مانده عملیات بازار باز را در اختیار قرار می دهد که در این هفته افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.

این سطح در هفته های قبل از مرداد ماه برابر با ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده که در این هفته برای نخستین بار در سال ۱۴۰۱ روندی صعودی پیدا کرده و به ۵۵ همت رسید.

به عبارت دیگر در هفته اخبر ۵ همت به پایه پولی افزوده شده و در صورتی که تاپایان این ماه هر هفته ۵ همت به این شاخص افروده شود در نهایت رشد مانده عملیات بازار باز در پایه پولی برابر با ۴۰ درصد خواهد بود. به باور برخی تحلیل گران این رشد در شاخه تورم ساز در کشور می تواند آسیب زایی تورمی به همراه داشته باشد.

پایه پولی

منیع:اکو ایران

کد خبر 457083

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • استیضاح وزرا و سوال از رئیسی در پی رفتار غیرقانونی در تعیین حقوق بازنشستگان؟

    استیضاح وزرا و سوال از رئیسی در پی رفتار غیرقانونی در تعیین حقوق بازنشستگان؟

    نایب رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران گفت: رفتار غیرقانونی در تعیین حقوق و دستمزد کارگران و بازنشستگان می‌تواند زمینه برای استیضاح وزرا و حتی سوال از رئیس جمهور را باز کند.

  • چشم دلار به هتل کوبورگ

    چشم دلار به هتل کوبورگ

    بررسی‌ها نشان می‌دهد معامله‌گران دلار در روزهای اخیر اخبار هتل کوبورگ را به‌دقت رصد می‌کنند.

  • لایحه ای در مخالفت با بانک مرکزی

    لایحه ای در مخالفت با بانک مرکزی

    در سال‌های اخیر شفافیت به یک مطالبه عمومی تبدیل شده که یکی از حوزه‌های مهم آن که رانت و فساد را کم و نقدینگی و تورم را کنترل خواهد کرد، شفافیت در اعطای تسهیلات شبکه بانکی است.

  • خرج سفره  ۳۵۰ هزار تومان کمتر از حقوق پایه!

    خرج سفره ۳۵۰ هزار تومان کمتر از حقوق پایه!

    برخی سیاست‌های اقتصادی عاملی شده تا در ادوار مختلف سبد غذایی و وضعیت معیشتی بخشی از جامعه ایران تحت تأثیر قرار بگیرد. در چندماه اخیر و پس از «حذف ارز ترجیحی» قیمت بخشی از اقلام خوراکی ضروری افزایش چشمگیری داشته و سطح توانگری بسیاری از سرپرستان خانوار برای تأمین یک زندگی حداقلی به شدت کاهش پیدا کرده است.

  • سه ترفند بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهره

    سه ترفند بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهره

    سه علامت مهم در هفته جاری نشان از اراده بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهره بین بانکی دارد.در هفته منتهی به ۱۵ مرداد ماه بانک مرکزی در جریان عملیات بازار باز تزریق پول را ۵ همت افزایش داده و نرخ پذیرش درخواست بانک ها را به رکورد ۲ ماهه ارتقا داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =