سهم دولت از کیک مخارج بیشتر شد

هزینه های دولت علیرغم حذف کرونا از بار هزبنه ای کشور افزایش یافته است. چرا؟

یه گزارش صدای بورس, هزینه نهایی مصرف دولت از ۴۷ هزار میلیارد تومان در بهار سال گذشته به ۴۹ هزار میلیارد تومان در بهار سال جاری رسیده است، بر این اساس هزینه نهایی دولت در نخستین فصل امسال نسبت به بهار سال گذشته ۴.۵ درصد افزایش داشته است. سهم هزینه های دولت از کل حجم اقتصاد کشور در سال جاری نیز ۲۶.۲ درصد بوده که نسبت به سال گذشته کمی بیشتر شده است. این در حالیست که بسیاری از بار هزینه ای از دوش دولت در سال جاری نسبت به سال گذشته برداشته شده است، چراکه بسیاری از هزینه ها که به علت کرونا بر عهده دولت بود مانند تهیه واکسن، امسال دیگر گریبان گیر دولت نیست اما با این وجود باز هم رشد هزینه های دولت قابل توجه بوده است.

,خالص صادرات در بهار امسال ۱۵ هزار میلیارد تومان براورد شده، بر این اساس سهم این جز از کل تولید ناخالص داخلی ایران در نخستین فصل امسال ۸.۳ درصد بوده است. با توجه به اینکه خالص صادرات در سال جاری نسبت به بهار سال گذشته حدود ۲ هزار میلیارد تومان کمتر شده، سهم این جز نیز نسبت به بهار سال قبل ۱.۲ درصد کاهش داشته است.


بیشتر بخوانید: روند نزولی انباشت ثروت در سال ۱۴۰۰


تولید ناخالص ایران در بهار سال جاری ۱۸۸ هزار میلیارد تومان برآورد شده که نسبت به بهار سال گذشته حدود ۷ هزار ملیارد تومان افزایش داشته است. بر این اساس رشد اقتصادی ایران در بهار امسال ۳.۸ درصد بوده است. بررسی ها نشان می دهد در میان اجزای هزینه ای، بیشترین رشد را در بهار ۱۴۰۱ مصرف خصوصی به ثبت رسانده، به بیان دیگر تقاضا و هزینه حقیقی مردم در نخستین فصل امسال نسبت به فصل مشابه سال قبل افزایش زیادی داشته است. کمترین رشد نیز به انباشت سرمایه تعلق دارد، همین امر موجب شده تا سهم این اجزا از کل حجم اقتصاد ایران در سال جاری نسبت به سال گذشته تغییر کند. با توجه به اینکه مصرف خصوصی رشد بالایی را تجربه کرده، سهم این جز از کل تولید ناخالص داخلی ایران در بهار امسال افزایش یافته است. در این گزارش به بررسی سهم اجزاش هزینه ای از کل حجم حقیقی اقتصاد کشور در بهار ۱۴۰۱ در مقایسه با بهار سال گذشته پرداخته شده است. ارقام استفاده شده در این گزارش حقیقی بوده و اثر تورم و افزایش قیمت ها از آن ها گرفته شده است.

به گزارش اکو ایران به طور کلی تولید ناخالص داخلی از دو روش قابل محاسبه است، روش نخست ارزش افزوده است، در ارزش افزوده حجم اقتصاد از سمت عرضه و تولید بررسی می شود و در سه بخش اصلی گروه کشاورزی، گروه صنایع‌ومعادن و گروه خدمات محاسبه می شود که هر بخش به چه اندازه و مقداری خلق ارزش در اقتصاد کرده است. حالت دوم روش هزینه ای است که حجم حقیقی اقتصاد را از سمت تقاضا یا مصرف بررسی می کند، در این روش محاسبه می شود مصرف خصوصی، هزینه نهایی دولت، انباشت سرمایه ناخالص و خالص صادرات چه مقداد بوده است.

کد خبر 459973

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =