دلار هنوز با قیمت واقعی خود فاصله دارد

با بررسی نرخ طبیعی برابری دلار به ریال نتیجه می گیریم که قیمت واقعی دلار در کشور بالاتر از محدوده ۳۵ هزار تومان بوده، این درحالی است که شاخص دلار در سطح جهانی نیز افزایشی شده است.

به گزارش صدای بورس, سجاد بوربور کارشناس بازار ارز در خصوص نرخ این روزهای دلار عنوان کرد: آمارهایی که از جانب بانک مرکزی و مرکز آمار درباره تورم منتشر می‌شود با واقعیت تفاوت دارد، به‌طور مثال در دهه ۸۰ تورم بر روی کاغذ ۲۲ درصد بوده، اما آمارهای منتشرشده حاکی از تورم میانگین ۱۵ درصدی بود. این ۷ درصد تفاوت، سرکوب نرخ ارز و حامل‌های انرژی بوده که به‌صورت یارانه به صنایع پرداخت می‌شده و همچنان هم پابرجا است. یعنی هرسالی که تورم ۱۵ درصد باشد، رشد نرخ ارز سالانه ۳ درصد بوده و باعث سرازیر شدن اجناس درجه ۳ چینی به کشور شده است چراکه قیمت پایین دلار بر میزان واردات می‌افزاید. دولت در آن زمان توان سرکوب نرخ ارز را به دلیل وجود منابع ارزی داشت و همچنین میزان فروش نفت در سال های مذکور ، رقمی بالغ‌بر ۲۰۰ میلیارد دلار بود که این امکان را بیش‌ازپیش فراهم می‌ساخت.


دلار هنوز با قیمت واقعی خود فاصله دارد


به گزارش بورس نیوز,این کارشناس ارزی تبیین کرد: در شرایط فعلی روی کاغذ با احتساب سال پایه ۸۱ (در سال ۸۱ ، ارز تک‌نرخی شد، صادرات و واردات هم به‌آرامی انجام می‌شد) اگر قیمت آن زمان را معیار قرار داده و با تورم فعلی رشد دهیم، با نقدینگی موجود که بیش از ۵ همت است ارزش واقعی دلار ۳۷ هزار تومان خواهد بود و با روند فعلی به ۴۰ هزار تومان تا پایان سال هم می‌رسد. باید منابع دلاری و مخارج دولت را موردبررسی قرارداد که چه میزان عایدی از فروش نفت نصیب دولت خواهد شد. ۸۰ میلیارد دلار برآورد هزینه‌های دولت است و با توجه به درآمدهای دلاری کشور که از منابع مختلف تأمین می‌شود، مبلغی معادل ۱۵ میلیارد دلار در اختیار آن قرار دارد که به نظر برای سرکوب نرخ ارز کافی نیست.
وی افزود: سال قبل ۱۶ میلیارد دلار ارز ترجیحی داده شد، اما سیاست الان متفاوت است دلار فروخته و معادل ریالی آن پرداخت می‌شود که بیانگر کمبود منابع در دولت است. حتی باوجود فروش ۲ میلیون بشکه نفت در روز برای نیمه دوم سال، بازهم دست دولت خالی از نقدینگی دلاری است و توان سرکوب نرخ ارز را نخواهد داشت.


عمق کم بازار ارز مانع رشد بیشتر دلار می‌شود؟


بوربور در پایان به بورس نیوز گفت: دلار به خاطر عمق کم در بازار ارز تا به این لحظه وارد کانال ۳۷ هزار تومان نشده است و همچنان در بازار ارز شاهد رکود هستیم. با ۷۵ میلیون دلار می‌توان بازار ارز را کنترل کرد که در این مسیر دولت تا حدودی موفق هم بوده است ولی در شرایط فعلی دلار پایین‌تر از ارزش واقعی خود قرار دارد. در این بین تحریم‌های جدید و حمایت‌ها از برجام کم شده و تمام این موارد می تواند از عوامل تاثیرگذار بر جهش‌های قیمتی نرخ ارز باشد. اگر تحریم‌های دیگر هم از جانب آمریکا اعمال شود دلار به راحتی به ارزش وافعی خود می‌رسد.

کد خبر 462267

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی HK ۲۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۶
    0 1
    چه بلایی بر سر این کشور آوردید با این ضرب و تقسیم تان. شما مافیا ها کاری کردید که بتونيد ماشین و مسکن و.... چندین برابر دنیا به این مردم بفروشید