۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۰
چرا بورس درجا می زند؟

در گفتگو با چهار کارشناس بازار سرمایه دلیل ناپایداری رشد بازار به رغم سیاست های حمایتی بررسی شده است.

به گزارش صدای بورس توقف مجدد روند رو به رشد بازار بار دیگر این نکته را اثبات کرد که رشد بورس نه با سیاست های سطحی و گذری بلکه با ایجاد فرایندهای اطمینان بخش و پایدار ممکن است. این در حالی است که در خلال دو سال گذشته سیاست جدی برای بازگشت اعتماد به بازار را شاهد نبوده ایم. در این گزارش سه تن از کارشناسان به بررسی راهکارهایی برای بازگشت اعتماد به بازار پرداخته اند.

کاهش نرخ بهره بدون ریسک
سید مصطفی صفاری، مدیرعامل سبدگردان سرمایه ایرانیان در این ارتباط معتقد است کاهش نرخ بهره بدون ریسک یا همان اوراق قرضه در بازار فرابورس و عملیات باز بانک مرکزی اهمیت دارد، چون نرخ بهره با روند بازار سرمایه رابطه عکس دارد. به گفته او هنگامی که ۲۵ درصد بدون ریسک به شخصی سود می‌دهند، عدد P/E معادل ۴ می‌شود. بنابراین در بورس که بر مبنای ریسک فعالیت می‌کند و سطح ریسک در آن زیاد است، این موضوع باعث می‌شود P/E بازار که در حال حاضر ۵ است پایین‌تر از ۴ بیاید که به معنای سقوط بازار است اما اگر نرخ بهره بدون ریسک کاهش یابد، بازار باثبات می‌ماند.

حضور نماینده‌ای از سهامداران خرد در سازمان
مهدی رباطی، اقتصاددان و کارشناس بازارهای مالی با بیان این که اقدامی که بتواند به‌طور ساختاری، کلی و موقت بر کلیت تصمیم‌گیری‌های سازمان در جهت بهبود وضعیت بازار تأثیرگذار باشد، تغییر اساسنامه سازمان بورس و افزودن عضو هیأت مدیره به نمایندگی از سهامداران خرد در هیأت مدیره سازمان بورس است می گوید: سازوکار انتخاب آن عضو هم باید تعیین شود تا به طور واقعی بتواند نماینده سهامداران در هیأت مدیره سازمان باشد.

واریز پول حقیقی با رفع بی‌اعتمادی
به گفته هادی قره باغی، مدیرعامل شرکت سبدگردان اندیشه صبا، ضرورت دارد در سطح بازار سعی شود با روش‌هایی جذاب اعتماد از بین رفته تا حدودی جبران شود تا بتوانیم پول حقیقی را وارد بازار کنیم. وی ادامه داد: همچنین در سطح اقتصادی نیز اقدامی که انجام می‌دادم حذف قیمت‌گذاری دستوری است چون در حال حاضر تمامی دارایی‌ها با دلار آزاد و حتی با قیمت بالاتر قیمت‌گذاری می‌شوند که اگر شرکت‌های صادراتی با دلار آزاد فروش بگذارند و سود شناسایی کنند، بازار و سود بسیاری از سهام چند برابر رشد می‌کند، ضمن آنکه شرکت‌هایی که فروش داخلی دارند بهای تمام شده آنها به شدت رشد کرده اما از سوی دیگر قیمت‌های فروششان در حال سرکوب است. بنابراین زمانی که قیمت‌گذاری دستوری حذف و بازار رقابتی و بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود، تحلیل صنایع راحت‌تر و قابل اعتمادتر می‌شود که به معنای پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد است. همچنین عقب افتادگی در سودآوری که نسبت به تورم وجود دارد هم جبران می‌شود.

حفظ جایگاه سهامداران برای بازگشت اعتماد
مهدی رادان، کارشناس بازار سرمایه نیز با بیان این نکته که برای اصلاح بازار سرمایه نیاز به راهکارهای زیادی داریم معتقد است: مشکل اساسی که وجود دارد این است که دیگر اعتمادی به بازار سرمایه باقی نمانده است و به نظر می‌رسد که بالاتر از سازمان بورس و اوراق بهادار یعنی دولت و مجلس باید کاری برای بازار سرمایه انجام دهند و فکری کنند تا مردم به نوعی به بازار سرمایه بازگردند. به گفته او همانگونه که بسیاری از مشکلات را با استفاده از ظرفیت‌های سازمان و بازار سرمایه حل می‌کنند، مثل خصوصی سازی، خصوصی کردن باشگاه‌ها و شرکت‌ها و مسائل قیمت‌گذاری و انتشار اوراق و... که از طریق بازار انجام می‌دهند، متقابلا باید برای بازگشت اعتماد مردم تلاش کنند و یکی از راه‌های آن این است که کسی که در کشور سرمایه‌گذاری انجام می‌دهد قبل از اینکه وارد بازارهای سوداگری شود و یا خارج از کشور سرمایه‌گذاری انجام دهد، باید احساس کند یک جایگاه اجتماعی و منزلتی دارد و این بدین منظور است که منزلت و جایگاه اجتماعی سرمایه‌گذاران بازار سرمایه ارتقاء پیدا کند.

کد خبر 463568

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =