بنابراین اگر اینگونه حساب کنیم روی بورس اثر خاصی نمیگذارد. البته شاید اینگونه باشد که مبالغی را که برای دولت یا سازمانها و وزارتخانهها آزاد میشود، بخواهند در حوزه تولید سرمایهگذاری کنند.
در این صورت، این موضوع سودآوری شرکتها و کارخانجات را بالا میبرد و از این طریق میتواند سهام آنها تقویت شود یا اینکه صرفا پولی تزریق شود به مواردی در بازار اوراق و آنجا سرمایهگذاری شود، در غیر این صورت تاثیر منفی نخواهد گذاشت.
مولدسازی داراییها روی کلیت اقتصاد هم تاثیر منفی ندارد و تاثیر مثبت آن هم این است که دولت ممکن است برای تامین نیازهای خود برای کسری بودجه که به افزایش نقدینگی کالاها و استقراض منتهی میشود، استفاده کند ولی اینگونه که بفروشند یا مولدسازی کنند، بیشتر تبدیل به احسن کردن آن است. بنابراین از این جهت روی اقتصاد میتواند تاثیر مثبت داشته باشد که تامین نقدینگی مورد نیاز دولت از این کانال باشد. به این صورت روی نرخ تورم هم مسلما میتواند تاثیرگذار باشد اما عدد زیادی نیست که بخواهد تاثیر معنادار و محسوسی داشته باشد ولی تاثیر منفی ندارد. در این مورد دوباره بحث نظارتی مطرح میشود که باید دقت شود در شیوه فروش، کشف قیمت و اینکه چه چیزهایی را برای واگذاری در اولویت قرار دهند تا مثلا دیگر به دنبال فروختن باغها و پارکها نیفتند و اندک اکسیژنی هم که وجود دارد را از بین نبرند.
- آلبرت بغزیان - اقتصاددان و استاد دانشگاه
- شماره ۴۸۵ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما