۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۰
بورس در چنگال ارز 

با نگاهی به فراز و فرودهای بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ به این پی می‌بریم که این بازار دوره‌های مختلفی را پشت‌سر گذاشته است؛ از ابتدای سال تا نیمه آن که در سکون بود و بعد از آن هم می‌بینیم که در چند وقت اخیر جهش‌ها و تغییرات داشته و در نهایت اواخر سال از شرایط نسبتا مناسبی برخوردار بوده است ضمن آنکه به سال آینده هم امیدوار است.

اگر بخواهیم درمورد متغیرهای تأثیرگذار در سال ۱۴۰۱ یعنی مواردی که بازار را متأثر کرده و چالش‌هایی که در این سال با آن مواجه بوده، صحبت کنیم، در ابتدا باید اشاره کرد که متغیرهای اثرگذار زیاد بودند و حتی بسیاری از آنها ازجمله عواملی بوده که در سال گذشته هم بازار را تحت تأثیر قرار داده است که عبارتند از؛ بالا و پایین‌های نرخ ارز، مسئله قیمت‌گذاری دستوری برخی از کالاهای عرضه شده توسط شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و تورمی که در داخل کشور وجود داشته است البته موارد مختلف دیگری هم اثرگذار بوده اما اگر قصد داشته باشیم از بین این موارد دو، سه مورد را به عنوان برترین‌ها نام ببریم شاید بحث نرخ تورم، نوسانات نرخ ارز و مسئله قیمت‌گذاری برخی از کالاها ازجمله خودرو در بازار سرمایه از مهمترین و مؤثرترین مؤلفه‌های اثرگذار بر بازار سرمایه بوده باشد.

در حال حاضر که در روزهای پایانی سال قرار داریم و ۱۴۰۲ در پیش است، می‌توان مجدد چند عالم اساسی را نام برد که در سال آتی تأثیر قابل توجهی بر بازار سرمایه خواهند داشت که می‌تواند شاخص و رونق بازار سرمایه را دستخوش تغییرات کند. همچنین شاید بتوان دوباره سه، چهار عامل را نام برد؛ بحث نوسانات نرخ ارز که در سال ۱۴۰۱ با آن مواجه بودیم در سال آتی هم به عنوان یکی از پارامترهای اساسی اثرگذار نقش خود را حفظ می‌کند، تورم نیز در سال آینده جزو متغیرهای بزرگی خواهد بود که بازار سرمایه را تحت تأثیر قرار می‌دهد ضمن آنکه مسئله قیمت‌گذاری کالاها که برخی از شرکت‌ها از آن متأثر هستند و آزادسازی قیمت‌گذاری کالاها در بازار هم از موارد مهمی است.
در کنار همه این موارد یک عامل مهم دیگر که بر این متغیرها هم اثرگذار است؛ بحث اتفاقاتی است که در روابط بین‌الملل در سال آینده حادث می‌شود. این عامل بسیار مهم و به تنهایی بر انتظارات سرمایه‌گذاران و سایر متغیرهای نام برده شده، تأثیرگذار است.
در چند روز گذشته اتفاقاتی که در روابط ایران و عربستان رخ داده و همچنین سایر مذاکراتی که وزارت امور خارجه درخصوص بحث‌های آژانس انرژی اتمی داشته توانسته تأثیر چشمگیری بر بازار سرمایه بگذارد و نرخ ارز را تحت تأثیر قرار دهد به تبع اگر برای سال آینده بخواهیم دوباره به عوامل تأثیرگذار اشاره کنیم، شاید بحث مناسبات بین‌المللی، روابط بین‌الملل و موضوعات کشور ما با آژانس انرژی اتمی از مباحث کلیدی باشد. بر این اساس برای سال آینده مهمترین و بالاترین متغیر و چالش بحث روابط بین‌الملل و سوگیری سیاست‌های ماست و به دنبال آن نوسانات نرخ ارز در سال ۱۴۰۲ اینکه چه میزان پیش‌بینی می‌شود و قرار است چه اتفاقی رخ دهد هم به طور مستقیم و هم غیر مستقیم بسیار تأثیرگذار است.
مستقیم به این‌صورت که بر رفتار سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه اثر می‌گذارد به‌طوری که آنها به عنوان یک گزینه سرمایه‌گذاری به ارز نگاه می‌کنند و غیر مستقیم هم مربوط به تأثیراتی است که نوسانات نرخ ارز بر جریان عملیات شرکت‌های پذیرفته شده در بورس خواهد داشت یعنی تأثیراتی که بر درآمد، قیمت تمام شده و قابلیت برنامه‌ریزی فعالیت‌هایشان می‌گذارد. ضمن آنکه در این میان نرخ تورم و مسئله دخالت‌ها در قیمت‌گذاری کالاها هم از چالش‌های اساسی سال آینده بازار سرمایه است.

  • حسین میری - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۴۸۶ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 468853

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =