اصلاح یا نزول؛ مسئله این است

شروع هفته بازار با هیجان و نوسان بالایی همراه بود. عرضه‌های سنگین در نمادهای بزرگ و رنج‌های منفی در سهم‌های کوچک سبب نوساناتی در بازار شد.

بازار روز شنبه در ادامه هفته گذشته نمادهای گروه بانکی و خودرویی مورد توجه قرار گرفتند. در میانه‌های بازار گروه پالایشی با رنج‌های مثبت پرتقاضا شدند. حجم و ارزش معاملات خرد با توجه به عرضه و تقاضا در بازار رقم بالایی داشت و حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان ثبت شد.

شاخص کل با رشد حدود ۲۰ هزار واحدی در کانال ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحد قرار گرفت و «ثبهساز»، «خودرو»، «وبملت» و «وبصادر» نمادهایی بودند که با ورود پول حقیقی همراه شدند.

ورود بازار به فاز اصلاحی
در دومین روز هفته منفی شدید و فشار فروش سنگین بازار را وارد فاز اصلاحی کرد. ریزش بازار با کندل قوی سبب شد که شاخص با کاهش ۳.۷۵ درصدی به محدوده ۲ میلیون و ۴۴۰ هزار واحد برسد. فشار فروش توسط حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها و صندوق‌ها در نمادهای بزرگ سبب شد که سهم‌های کوچک با صف فروش همراه شوند. سرعت ریزش بازار سبب شد که برخی به تجربه ریزش سال ۹۹ را به خاطر بیاورند که در نتیجه آن ترس و فشار فروش سنگین به بازار تحمیل شد. در یکشنبه سیاه شاهد خروج سنگین حقیقی‌ها حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان را رقم خورد. در ساعات انتهایی بازار صندوق‌های حمایتی برخی از صف‌های فروش را جمع کرد اما عرضه ها بر بازار غالب بود.

شیوع ترس و نگرانی
در روز دوشنبه اصلاح بازار با سرعت بیشتری ادامه داشت. باقی ماندن صف‌های فروش تا انتهای بازار موجی از ترس و نگرانی را در سرمایه گذاران به وجود آورد. ترس از گران شدن و حبابی شدن بازار سبب شد که اصلاح و ریزش باقدرتی را شاهد باشیم. ارزش معاملات خرد با کاهش به ۱۲ هزار میلیارد تومان رسید.
شاخص با ریزش بیش از ۵ درصد به کانال ۲ میلیون و ۳۱۴ هزار واحد افت کرد. شنیده‌هایی از تعطیلی بازارسرمایه به دلیل افت بیش از ۵ درصد معاملات بر اساس دستورالعمل اجرایی شرایط اضطراری توسط رئیس سازمان بورس تکذیب شد. ورود پول حقیقی‌ها به صندوق‌های درآمد ثابت بعد از مدت‌ها ثبت شد.
در سومین روز، بازار پس از دو روز گذشته که سهم‌ها با صف فروش همراه بودند کم کم به تعادل رسیدند و بزرگترها مورد تقاضا قرار گرفتند. شرایط بازار به نسبت دو روز گذشته‌اش بهتر شد اما درنمادهای کوچک صف‌های فروش باقی ماند. ارزش معاملات در حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان ثبت شد که نشان از دست به دست شدن سهام‌ها بود. فشار عرضه در کلیت بازار سبب شد که تردید در بین خریداران ایجاد شود.
خروج پول حدود ۱۳۰۰ میلیادر تومان بود که گروه‌های خودروسازان، صندوق‌های با درآمد ثابت، سرمایه گذاری‌ها، بانک‌ها، انبوه سازی با بیشترین خروج پول همراه بودند. انتشار گزارشات جذاب در دو نماد «خدیزل» و «فسازان» فراتر از انتظار بازار بود. در نهایت شاخص با افت ۰.۳۷ درصدی در سطح ۲ میلیون و ۳۰۵ هزار واحد ایستاد.

نزول ۱۰ درصدی در پایان
در آخرین روز هفته بازار در ابتدای وقت با تقاضای کم جانی همراه شد که فشار عرضه‌ها بخصوص در کوچکترها بر آن غلبه کرد. حمایت بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها در بزرگترهای بازار تاثیری در شرایط بازار نداشت و همچنان شاهد کاهش قیمت ها و شاخص بودیم. شایعاتی از انتقال دو نماد «خساپا» و «خودرو» به بازار پایه در بازار دست به دست شد که سبب شد موجی از عرضه‌ها به بازار تحمیل شود. بی اعتمادی به روند بازار و ترس خریداران از ادامه روند اصلاحی باعث خروج پول از بازار شد. ارزش معاملات خرد کاهشی بود و حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان ثبت شد. در نهایت شاخص با کاهش ۲۸ هزار واحدی در کانال ۲ میلیون و ۲۷۷ هزار واحد قرار گرفت.
شاخص بورس در این هفته بیش از ۱۰ درصد نزول کرد و رکورد سقوط یک روز در بازار شکسته شد و کاهش ۵ درصدی در روزی که هیچ نمادی بازگشایی نشده بود، رکورد بی سابقه ای محسوب می شود. خروج پول به رقم عجیب ۱۳ همت رسید و هر تلاشی برای جمع کردن نمادها عملا شکست خورد. نمادهای بزرگتر با حمایت صندوق توسعه و صندوق تثبیت و بازارگردان ها جمع شدند اما در نمادهای کوچک فشار فروش و صف فروش ادامه داشت و در بازار پایه شرایط بدتر نیز بوده است. شرکت ها تا بیش از ۲۰ درصد نزول کردند.
در حالی که قیمت‌های جهانی ثابت بوده و دلار اندکی رشد کرده و تغییرات خاصی در نرخ بهره یا مقررات و نرخ گذاری و عوارض نداشتیم، اما بازار کاهش یافت و فشار فروش شدیدی را شاهد بودیم. به نظر می‌رسد که دلیل ریزش یا موضوعی است که هنوز منتشر نشده و گروهی اطلاع داشته اند یا واکنش سرمایه گذاران برای شناسایی سود در محدوده دو میلیون و پانصد هزار واحد بوده است. هر چه بوده است، اعتماد سرمایه گذاران جدید را که اخیرا وارد بازار شده اند، از بین برده است و به نظر اعتماد سرمایه گذاران تا ماه ها به بازار بر نخواهد گشت. ثبت نام خودرو نیز یکی از دلایل خروج پول می تواند باشد. در بازارهای جهانی اونس طلا بالای ۲ هزار دلار تثبیت شده است و نفت برنت محدوده ۷۵ دلار معامله می شود و سرب در بیش از ۲۱۰۰ دلار باقیمانده و روی پس از ریزش شدید هفته پیش در این هفته در ۲۶۰۰ ثابت باقیمانده است. مس به زیر ۸۵۰۰ دلار کاهش یافته است. سکه در محدوده ۳۲ میلیون تومان باقیمانده و دلار آزاد حدود ۵۲.۵ هزار تومان معامله شد. رقابت در بورس کالا در عمده کالاها کمتر از هفته پیش بود و فولاد به محدوده ۲۰ تا ۲۱ میلیون تومان کاهش یافت.

هفته‌ای پر از مجامع
مجامع شرکت‌ها شروع شده است و سیمانی‌ها و دارویی‌های زیرمجموعه تامین اجتماعی اولین گروه از شرکت‌هایی هستند که به مجمع رفته‌اند. سفانو با تقسیم ۱۱۰۷۰ ریالی بیش از ۹۰ درصد تقسیم کرد. دکپسول ۸۲۰۰ ریال تقسیم کرد که حدود ۹۰ درصد است. ساروم نیز تقسیم ۵۴۰۰ ریال داشت.
پی پاد ۳۰۰ ریال تقسیم کرد و البته این نماد برای دومین بار پیاپی با رشد ۵۰ درصدی متوقف شد. شایعه‌ای در اواخر هفته در خصوص ابطال مصوبه قیمت یوتیلیتی از سوی دیوان عدالت اداری منتشر شده که از سوی برخی پتروشیمی‌های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس و دو شرکت مبین و بفجر تکذیب شده است اما پتروشیمی زاگرس شفاف سازی و رای هیات تخصصی دیوان عدالت را کدال کرده است. خبری در خصوص کاهش قابل توجه قیمت خودروهای مونتاژی از جمله خبهمن منتشر شده است. دارویی ها خبر از افزایش نرخ های جدید دادند. حفاری شمال برنده یک مناقصه شده است که نرخ روزانه مناسبی نیز دارد. واحیا نیز ساختمان باروژ را به ارزش پایه ۷۹۰۰ میلیارد ریال مزایده کرد.

  • ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۴۹۱ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 471622

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =