پس از پایان نا آرامیها در روسیه، دلار به سرعت به محدوده ۴۹ هزار تومان برگشت. بورس در اثر اخبار ناآرامیهای روسیه نزولی شد. بازار بار دیگر هفته عجیبی را پشت سر گذاشت.
مشابه نیمه اول فروردین که ابتدا نرخ محصولات پتروشیمی از دلار ۲۸۵۰۰ تومانی به دلار نیما ۲ حدود ۳۸۵۰۰ تومانی تغییر و سپس به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان برگشت، پس از اعلام نرخ محصولات پالایشی در ابتدای خرداد براساس ارز ۳۸۵۰۰ تومانی، بازار اقبال خوبی به گروه پالایشی و برخی پتروشیمی ها داشت و خوشبینی شدیدی به حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی برای سایر صنایع ایجاد شد. حتی اخباری در خصوص تعطیل شدن سامانه نیما و انتقال به بازار جدیدی همراه بود. اما پس از فشارهای برخی از خریداران محصولات پالایشی که اتفاقا محصولات خود را با نرخ ارز بالاتری صادر میکنند، به نرخ قبلی بازگشت و شوک بدتری به بازار وارد ساخت.
بازگشایی بانکیها
هفته گذشته، بانکیهای بزرگ پس از برگزاری مجمع عادی سالانه بازگشایی شدند. شرکتهایی که حداقل سود را تقسیم کردند و بازگشایی بدی داشتند و بخش قابل توجهی از رشد قبل از مجمع را پس گرفتند. دارا یکم با وجود بازارگردان، به زیر ۲۰ هزار تومان رسید و در محدوده ۷۰ درصد ناو معامله می شود. به نظر میرسد بازارگردان فعلی عملکرد مناسبی ندارد و بایستی منتظر واکنش سازمان بورس بود.
قیمتهای جهانی شاهد نزولی دسته جمعی است. تورم ایالات متحده کاهشی شده و انتظار میرود به سرعت به کمتر از ۴ درصد برسد. نفت به زیر ۷۳ دلار بر بشکه رفته و اونس طلا ۱۹۲۰ دلار شده و مس با اندکی کاهش به ۸۳۰۰ دلار و روی به محدوده ۲۳۵۰ دلار رفته است. سرب هم بالاخره کاهشی شده و به زیر ۲۱۰۰ دلار رفته است. آلومینیوم زیر ۲۲۰۰ شده است. در بورس کالا، شاهد رقابت بالا در سیمان هستیم. به جز چند شرکت شرق کشور، همگی بالای یک میلیون تومان هستند. شمش روی و آلومینیوم بالای ۱۰۰ میلیون تومان معامله میشوند. شمش فولاد بدون رقابت خاصی در محدوده ۲۰ میلیون تومان و وکیوم باتوم بیش از ۵۰ درصد رقابت شده است. عرضههای پتروشیمی به دلیل عدم اعلام نرخ به دلیل اختلاف در نرخ دلار مبنا، کاهش یافت. در بازار پتروشیمی اخباری در خصوص گاز ۷ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها و ۴ هزار تومانی برای سوخت پتروشیمی منتشر شده است که با توجه به تفویض اختیارات قیمت گذاری گاز به دولت و عدم تعیین آن توسط مجلس، عدد پیشنهادی دولت در بودجه مجددا در حال اعلام است. این نرخ شرکتهای متانولی را به زیان دهی و اورهای را تا حد سر به سر پیش خواهد بود. این در حالی است که قیمت گاز براساس فرمول بین ۱۰ تا ۱۲ سنت است.
شروع هفته با افزایش تقاضا
بازار سرمایه شروع هفته را با منفی و فشار فروش اغاز کرد. تقاضا در میانههای بازار توانست از منفی ساعات ابتدایی بازار بکاهد. رشد نرخ ارز به محدوده ۵۰ هزار تومان به دلیل اتفاقات داخلی روسیه و افزایش ریسک سیاسی سبب افزایش تقاضا در بازار شد اما با بازگشایی بانک ملت پس از مجمعی که انتظارات سهامداران را برطرف نکرد فشار عرضه را بر بازار برگرداند. از اخبار مهم این روز تغییر نرخ دلار محاسباتی قیمت پایه فرآوردههای نفتی از ۲۸,۵۰۰ تومان به سطوح ۳۸,۰۰۰ تومانی بود که سبب افزایش سود پالایشگاهها میشود. شاخص کل با افت ۰.۵۲ درصدی در کانال ۲ میلیون و ۱۶۲ هزار واحد قرار گرفت. ارزش معاملات خرد حدود ۶۵۰۰ میلیارد تومان بود که با توجه به معاملات حدود ۴۱۴ میلیارد تومان خروج پول حقیقیها از بازار را داشتیم و دو نماد وبملت و فولاد بیشترین تاثیر منفی بر شاخص داشتند.
بالارفتن عرضه در گروه پالایشیها
در روز یکشنبه شاهد قدرت تقاضا در ابتدای وقت بودیم. با توجه به رشد دلار نمادهای دلار محور شرایط بهتری داشتند. خبرهای مثبت در خصوص تغییر ارز پترو پالایشیها و سودآوری این صنایع انتظار مثبتهای بالا در این گروهها میرفت اما در میانههای بازار با شایعه لغو این مبنای محاسباتی ارز پتروپالایشیها شاهد افزایش عرضه در این گروهها نیز بودیم. رقابت در بورس کالا بر سر محصولات پتروپالایشی از ۴۰ به ۱۰ درصد کاهش یافت که نشان از عدم تغییر این مصوبه داشت. با بازگشایی منفی تجارت بدلیل مجمع ضعیف و تقسیم سود نه چندان جذاب، تشدید عرضهها در گروه بانکی را شاهد بودیم. از خبرهای مهم این روز میتوان به وارد شدن ایران به لیست سیاه FATF اشاره کرد که سبب جو منفی بر بازار به خصوص گروه بانکیها داشت.
از خبرهای مهم این روز میتوان به خبر دبیر کل کانون صرافان در خصوص احتمال انحلال سامانه نیما اشاره کرد. در نهایت باز هم شاهد خروج ۱۶۰ میلیارد تومان پول از بازار بودیم. شاخص کل با رشد ۱.۸۹ درصدی در کانال ۲ میلیون و ۱۸۹ هزار واحدی بسته شد و ارزش معاملات به نسبت روز گذشته افزایشی و حدود ۷۸۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
در روز دوشنبه بازار برخلاف انتظار با تقاضای خوبی شروع شد اما به تدریج عرضهها در بازار غالب شدند. با توجه به رشد شاخص هم وزن عملکرد کوچکترها در بازار بهتر بود. با خبر برگشت قیمت فرآوردههای نفتی به سطوح ۲۸.۵۰۰ تومانی نمادهای پترو پالایشی با عرضه همراه شدند. دراین میان تحرکات مثبت در گروه خودرویی سبب متعادل شدن بازار شد. با خبر کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده قند و شکر از ۹ درصد به یک، این گروه مورد تقاضا قرار گرفت. ۱۲ درصد از کل نماد «کتوسعه» روز دوشنبه عرضه اولیه شد. ارزش معاملات در محدوده ۶۵۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و خروج پول ۱۹۵ میلیارد تومانی براورد شد. شاخص در نهایت با رشد اندک در محدوده ۲ میلیون و ۱۹۶ هزار واحد ایستاد.
بازار تحت تاثیر اخبار ضد و نقیض
روز سه شنبه، بازار پر عرضه و بی رمقی را شاهد بودیم. اتفاقات و خبرهای ضد و نقیض بازار را تحت تاثیر قرار داده است. با خبرانتشار یک نامه از نتیجه نهایی نرخ خوراک و سوخت پتروشیمیها و صنایع و تعیین نرخ ۷ هزار تومان برای پتروشیمیها سبب زیان ده شدن صنعت متانول و اوره کشور میشود که این خبر باعث شد این گروهها با فشار عرضه همراه شوند و به صف فروش برسند. از نکات قابل توجه این نامه که باعث شوک منفی بر بازار شد تاریخ نامه در ۱۷ اردیبهشت ماه بود که اصلاح بازار از آن زمان شروع شد. در ساعات پایانی بازار عرضه در گروه خودرویی نیز بالا رفت و باتوجه به قرار گیری در محدوده حمایتی اما فروشندگان با توجه به شرایط بازار دست به فروش زدند. با توجه به روند معاملات شاهد افزایش شیب خروج نقدینگی حدود ۵۴۰ میلیارد تومان از بازار بودیم. ارزش معاملات خرد نیز در همان محدوده ۶۷۰۰ میلیارد تومان قرار داشت. با اصلاح ۲۷ هزار واحدی شاخص کل به مرز ۲ میلیون و ۱۶۸ هزار واحد بازگشت.
- ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۴۹۸ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما