مدیریت، کنترل و بهرهگیری از این نوسانات به واسطهی ابزارهای گوناگون و مناسب همواره به بازارهای مشتقه انرژی منتقل شده و فعالان این نوع بازارها با اهداف و انگیزههای مختلف اقدام به مشارکت در معاملات ابزارهای موجود در این بازارها میکنند.
پوشش دهندگان ریسک و سفتهبازان از مهمترین این فعالان هستند که با مشارکت فعال موجب تعمیق معاملات در این بازارها میشوند. بازارهای انرژی در سراسر دنیا روزانه شاهد حجم بسیار زیادی از معاملات کالاهایی است که جنس انرژی دارند. منابع خام هیدروکربوری و فرآوردههای ناشی از آنها و نیز انرژی برق به شکلهای مختلف از جمله کالاهایی است که اساس این بازارها را شکل میدهند. قیمت این کالاها در نقاط مختلف دنیا ممکن است تا حدی باهم متفاوت باشد که این تفاوت میتواند ناشی از تفاوت در کیفیت، محل تولید، شکل انتقال و محل تحویل باشد. تاثیر و برهمکنش این قیمتها نهایتا منجر به ایجاد شاخصهای قیمتی شده که برای تعیین قیمتهای معاملاتی پایه در روزهای آتی مورد استفاده قرار میگیرد. کشف شاخص قیمتی ناشی از معاملات فرآوردهها و محصولات انرژی و نیز تعیین قیمتهای معاملاتی این محصولات با استفاده از شاخصهای قیمتی مذکور در محیط پویای بازار محصولات انرژی دائما درحال تکرار است. چرخه کشف قیمت از محصولات به شاخص و بالعکس باعث ایجاد یک فاصله قیمتی بین این دو عنصر بازار نقدی میشود. این فاصله قیمتی ثابت نیست و متاثر از عوامل مختلف در بازههای زمانی کوتاه مدت تغییر میکند.
فعالان بازار نقدی محصولات انرژی جهت کاهش مخاطرات ناشی از نوسانات قیمتی در قالب پوشش دهندگان ریسک به سمت بازارهای مشتقه انرژی متمایل شده تا با استفاده از ابزارهای متنوع این بازار و ویژگیهای خاص این ابزارها از جمله نقدشوندگی، اهرمی بودن و تسویه نقدی بتوانند نوسانات نامطلوب قیمتی را تا حد زیادی کاهش دهند. حجم بالای معاملات پوشش دهندگان ریسک و فواصل قیمتی در بازار مشتقه انرژی فرصتی مناسب برای سفته بازان جهت شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری خطرپذیر و کسب سود ناشی از معاملات را فراهم میآورد.
- محسن محبتی - کارشناس عملیات بازار مشتقه بورس انرژی
- شماره ۵۰۴ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما