این امر که فرزند پس از سنین کودکی و نوجوانی، آمادگی لازم برای تشکیل یک زندگی مستقل و قبول مسئولیتهای دوران بزرگسالی را داشته باشد، نیازمند استفاده از روشهای تربیتی صحیح و چارهاندیشی برای نیازهای آینده او، از سوی والدین است.
برخورداری فرزندان از توان مالی و اقتصادی، از مهمترین جنبههایی محسوب میشود که والدین سعی میکنند با برنامهریزی بسیار، به تحقق آن کمک کنند. آنها برای دستیابی به این هدف از ابزارهایی مثل پسانداز، سرمایهگذاری و همچنین آموزش سواد مالی به فرزندان خود استفاده میکنند.
والدین با صرف نظر کردن از منافع حال حاضر دارایی خود، به جمعآوری اندوختهای برای آتیه فرزندان میپردازند. برخی با قرار دادن مبلغی اندک در سپردههای بانکی، به صورت ماهانه بخشی از درآمد خود را به پسانداز برای فرزندان اختصاص میدهند تا پس از گذشت چندین سال، بر اثر تجمیع این مبالغ، سرمایه قابل توجهی در اختیار آنها باشد.
اما روش دیگری که توسط افراد به کار گرفته میشود، سرمایهگذاری از همان سنین نوزادی است. در صورت رعایت اصول و قواعد سرمایهگذاری و بهرهمندی از سبد دارایی متنوع، سرمایه گذاری برای کودکان میتواند بازدهی احتمالی مناسبتری در مقایسه با روش پسانداز داشته باشد؛ چرا که در طول زمان، ارزش داراییهای سرمایهای، اثرپذیری زیادی از متغیرهای کلان اقتصادی دارد.
روشهای سرمایهگذاری برای کودکان
در عصر حاضر، زمینههای مختلفی برای فعالیتهای سرمایهگذاری افراد فراهم شده است. افراد میتوانند دارایی خود را در طلا، املاک و مستغلات، اوراق قرضه و ارزهای خارجی سرمایهگذاری کنند. اما این روشها محدودیتهایی مثل دشواری فرآیند سرمایهگذاری و نیاز داشتن به مبالغ نسبتا بالا را به همراه خود دارند.
معمولا سرمایهگذاری برای فرزندان با دید بلندمدت و پرداخت مبالغ دورهای نسبتا کمی انجام میشود. در صورتی که فعالیت مستقیم در بازارهایی مثل زمین و املاک به سرمایه هنگفتی نیاز دارد. نگهداری طولانیمدت طلا و ارز نیز، دشواریهای بسیاری به همراه دارد. همچنین این داراییها تغییرات قیمتی بسیاری را تجربه میکنند و ارزش آنها وابستگی زیادی به سیاستهای کلان دارد، که این موضوع در درازمدت، عدم قطعیت بسیاری را برای سرمایهگذاری به وجود میآورد.
در این میان، بازار سرمایه با ایجاد فضایی برای سرمایهگذاری آسان در داراییهای متنوع، گزینه مناسبی برای پاسخگویی به نیازهای موجود به شمار میرود. خرید و فروش داراییها به صورت آنلاین و با تنها چند صد هزار تومان در بازار سرمایه امکانپذیر است.
سرمایهگذاری در بورس
بورس بستری برای افراد مهیا میکند تا بتوانند با مبلغ اندکی در سهام شرکتهای بورسی، گواهیهای سپرده کالایی مختلفی همچون سکه طلا، صندوقهای سرمایهگذاری و سایر اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس سرمایهگذاری کنند.
خرید و فروش اوراق بهادار در بازار سرمایه نیاز به اطلاعات تخصصی و دانش بهروز در حوزه سرمایهگذاری دارد. امروزه گسترش فضای ارتباطات، امکان دسترسی به منابع آموزشی بسیار زیادی را به وجود آورده است. با این حال، نیاز است تا دقت لازم را به کار گرفت تا با دریافت آموزشهای لازم از طریق منابع معتبر، بتوان به نتایج مناسبتری دست پیدا کرد. در همین رابطه، سایت آموزش مفید به عنوان مرجع آموزش بورس، اطلاعات تخصصی را به صورت کاملا رایگان در اختیار افراد قرار میدهد.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری از حیث نحوه خرید و فروش در ۲ دسته صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال و صندوقهای قابل معامله (ETF) قرار میگیرند. سرمایهگذاری در صندوقهای صدور و ابطالی از طریق شعب صندوق یا سایت آنها انجام میشود. فرآیند سرمایهگذاری در صندوقهای قابل معامله نیز مشابه خرید و فروش سهام بوده و متقاضیان از طریق سامانههای آنلاین کارگزاریها، در رقابت با سایر معاملهگران، سفارشهای خود را ثبت میکنند.
صندوقها از لحاظ ترکیب و ساختار دارایی نیز به دستههای سهامی، شاخصی، مختلط، تضمین اصل سرمایه، درآمد ثابت، اهرمی، مبتنی بر کالا و بخشی تقسیم میشود. این امر باعث میشود تا سرمایهگذاران گزینههای زیادی را در مقابل خود ببینند و امکان تنوعبخشی به سبد دارایی خود را داشته باشند.
مزایای سرمایهگذاری در صندوقها
همانطور که ذکر شد، فعالیت در بازار سرمایه نیاز به سرمایه زیاد نداشته و گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری دورهای با مبالغ اندک محسوب میشود. امکان خرید واحدهای یک صندوق قابل معامله در بورس با تنها ۱۰۰ هزار تومان، این مزیت را برای والدین ایجاد میکند که بتوانند برای فرزندان خود به صورت ماهانه سرمایهگذاری کنند.
همچنین صندوقهای سرمایهگذاری توسط گروهی از متخصصان این حوزه مدیریت میشوند و نیاز به حضور فعال و مستقیم افراد در بازار را از بین میبرند. شفافیت بازار سرمایه، مزیت دیگریست که با سرمایهگذاری در صندوقها میتوان از آن بهرهمند شد.
دریافت سهام دولتی برای نوزادان
طبق طرح تشویق فرزندآوری و جوانی جمعیت که از سوی وزارت اقتصاد و دارایی تصویب شد، بودجهای بابت خرید صندوقهای قابل معامله سهامی برای متولدین سال ۱۴۰۰ به بعد تخصیص پیدا کرد. والدینی که از این سال به بعد صاحب فرزند شدهاند، با مراجعه به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، میتوانند درخواست دریافت سهام نوزادان را ثبت کنند. پس از اتمام مراحل، این صندوقها از سوی دولت خریداری شده و تحت مالکیت نوزاد قرار میگیرند.
نظر شما