دولت همیشه بازار سرمایه را به عنوان زمین بازی خود تعریف کرده است و هرگاه به پول احتیاج داشته و قصد تامین منابع کسری بودجه خود را دارد نگاهی به بازار سرمایه میاندازد. با توجه به رکود ۳ ساله بازار سهام، اخیرا مشاهده میشود که نمایندگان مجلس قصد دارند مقداری فشار را از بازار سرمایه بردارند.
ممکن است در بندهای بودجه ۱۴۰۳ نرخ خوراک گاز و حقوق دولتی معادن و بحثهای مالیاتی مربوط به صنایع، عقب نشینیهایی صورت گیرد. اما اگر اینطور نباشد همان نوسانات و ابهاماتی که هر سال وجود دارد از امروز تا آخر سال وارد خواهد شد. به نظر میرسد بعید باشد که فشار بالایی به بازار سرمایه وارد شود زیرا قیمت سهام در حال حاضر جذاب بوده و اگر مساله بودجه نیز تاثیر مثبتی روی بازار نگذارد، بحث تجدید ارزیابی که احتمالا در بودجه نیز در نظر گرفته میشود میتواند تاثیرات مثبتی داشته باشد.
نیاز است به تجدید ارزیابی داراییها سرعت بخشیده شود و همچنین بحث مالیات تسهیل گردد. الزاماتی به لحاظ زمانی در بودجه لحاظ شود که قانوناً تجدید ارزیابیها سریعتر صورت گرفته و در رابطه با مالیات نیز به سرمایهگذار حقیقی فشار وارد نشود.
در این صورت انگیزه سرمایهگذاری را افزایش داده و بازار را به سمتی میبرد که بجای تمرکز بر سود دهی شرکتها با توجه به ارزش دلاری شرکتها، آنها را ارزیابی کنند که در شرایط فعلی منجر به مثبت شدن بازار سهام میشود.
همواره مخالف قیمتگذاری دستوری هستیم اما به نظر میرسد دولت راه دیگری ندارد که در سال ۱۴۰۳ بندهایی را در بودجه در نظر بگیرد تا سیگنالی را به بازار بفرستد که نشان دهد روی قیمتگذاری دستوری تاکیدی ندارد، ولی فعلا فضای رها شدن دولت از قیمتگذاری دستوری خیلی سخت پیش میآید و به نظر میرسد هنوز درفضای آن هستیم و نگرانیهایی از این بابت وجود دارد.
- داریوش روزبهانه - عضو هیأت مدیره کارگزاری بانک خاورمیانه
- شماره ۵۲۴ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما