به گزارش صدای بورس،نسبت P/E به زبان ساده حاصل تقسیم قیمت بر سود پیش بینی شده شرکت است و در واقع بازگشت سرمایه یا دارایی سهامدار را نشان میدهد به عبارتی P/E به نوعی معکوس نرخ بهره است.
هرچه نرخ بهره پایینتر باشد، P/E بالاتر خواهد بود. همچنین هرچه P/E بالاتر باشد این انتظار میرود که در آینده پرسودتر باشد. برای مثال اگر دو شرکت کاملا همسان باشند و یکی طرح توسعه داشته باشد، P/E بالاتری خواهد داشت و دیگری P/E پایین تری دارد.
در روزهای بی رونق بازار سرمایه بسیاری از ارزندگی سهام صحبت میکنند. بررسی P/E سهام موجود در بازار سرمایه نشان میدهد تنها ۱۵ شرکت P/E زیر ۳ و تنها ۳ شرکت P/E زیر ۲.۵ دارند. در حالی که نگاهی به صندوقها نشان میدهد P/E آنها حدود ۲.۵ است و به این ترتیب به نظر میرسد سرمایه گذاری در صندوقها نسبت به خرید و فروش سهام سود آوری بیشتری برای سهامداران دارد پس عجیب نیست که فعالان بازار سرمایه برای سرمایه گذاری به جای سهام به سراغ صندوقها بروند.
با توجه به جدول و موارد ذکر شده مهمترین پرسش این است که بازار سهام دیگر چه جذابیتی برای سرمایه گذاران دارد. همچنین بررسیها از سال ۱۴۰۰ نشان داد P/E شاخص کل در حال حاضر (۱۳ خردادماه ۱۴۰۳) حدود ۷.۴ است. کمترین P/E در آبانماه ۱۴۰۱ به ۶ و بیشترین P/E نیز در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ به عدد ۱۲ رسیده بود.
منفیهای بیپایان
علی علامه، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با P/E ۲.۵ صندوقها گفت: P/E پایین صندوقها به دلیل بدون ریسک بودن آنهاست، از طرفی نوسان مثبت هم ندارد ولی در سهام به جز بازدهی، ارزش داراییهای آن شرکت نیز افزایش مییابد به همین دلیل اندکی متفاوت است در نتیجه وقتی اوراق بدون ریسک ۴۰ درصد میشود طبیعتا P/E بازار نیز با کاهش قیمت سهام کاهش پیدا میکند. این کارشناس بازار سهام افزود: مهمترین دلیلی که P/E بازار کاهش مییابد این است که چشم انداز رشد سود شرکتها مثبت نیست. اگر ذهنیت این باشد که چشم انداز سودآوری شرکتها فزاینده است قطعا P/E بازار نیز با افزایش قیمتها رشد خواهد کرد و بازار پر رونق میشود. علامه ادامه داد: با نگاهی که دولتها در پیش گرفتهاند که برای تامین کسریهای و ناترازیهای اقتصادی خود به سود شرکتها چشم دارند، شاهدیم بازار نیز اقبالی به شرکتها ندارد و P/E پایین میدهد. از طرفی اوراق ۴۰ درصدی منتشر میکنند که برای بازار سرمایه اتفاق منفی بوده است زیرا پول به سوی این اوراق میرود. دولت آینده باید بعد از مدیریت نقدینگی و کاهش تورم به فکر مدیریت
هزینهها باشد.
سهمهای زیر ۱۰۰ تومان
دادههای سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران نشان میدهد ۱۱ نماد وجود دارد که قیمت آنها زیر ۱۰۰ تومان معامله شد. در این بین قیمت سهام بیمه هوشمند فردا زیر ۱۰۰ تومان است اما در آن ۵۰ درصد تادیه لحاظ شده است. براساس آمار منتشره «ذوب» کمترین قیمت بازار را با رقم ۴۰۳ ریال به خود اختصاص داده است. همچنین «دی» و «جهرم» به ترتیب در قیمتهای ۶۹۷ و ۷۸۲ ریال معامله شدند. «ولساپا» با نام تجاری لیزینگ رایان سایپا و «لکما» نیز با نام تجاری کارخانجات مخابراتی ایران به ترتیب با قیمت ۹۵۱ و ۹۶۵ ریال نزدیک به ۱۰۰ تومان معامله شدند.
در جدول نماد شرکتهایی که زیر ۱۰۰ تومان معامله شدند آمده است.
- محمدرضا شاهوردیلو - خبرنگار
- شماره ۵۴۳ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما