تاسیس خانه‌های بهداشت کارگری در بنگاه‌های بیش از ۵۰ نفر

استفاده از ظرفیت خانه‌های بهداشت کارگری، ایستگاه‌های بهگر و مراکز بهداشت کار زمینه جلوگیری از بیماری‌ها و حوادث ناشی از کار و شناسایی زودرس بیماری‌های شغلی را فراهم می‌کند و حوادث و آسیب‌های شغلی در محیط کار را به حداقل می‌رساند.

به گزارش صدای بورس، موضوع بهداشت یکی از شاخصه‌های مهم تامین رفاه اجتماعی به شمار می‌رود و توجه به سلامت نیروی کار در دستور کار دولت‌ها قرار دارد. در قانون کار ایران اهمیت رعایت نکات ایمنی و بهداشت محیط کار مورد تاکید قرار گرفته است؛ به نحوی که بر اساس تبصره یک ماده ۹۶ قانون کار، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئول برنامه‌ریزی، کنترل، ارزشیابی و بازرسی در زمینه بهداشت کار و درمان کارگری بوده و موظف است اقدامات لازم را در این زمینه به عمل آورد.

یکی از ویژگی‌های خانه‌های بهداشت کارگری این است که با تشکیل پرونده سلامت برای پرسنل،معاینات ادواری و برگزاری دوره‌های آموزشی و مشاوره‌ای در ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه کار و تولید عمل می‌کنند.

به موجب ماده ۱۴۷ قانون کار دولت مکلف است خدمات بهداشتی و درمانی را برای کارگران و کشاورزان مشمول این قانون و خانواده‌هایشان فراهم کند. با توجه به آنکه کارگران بیش از یک سوم عمر خود را در محیط کار سپری می‌کنند از این رو تامین سلامت و امنیت کارگران در محیط‌های کار امری ضروری به شمار می‌رود.

وزارت کار با مشارکت وزارت بهداشت و درمان و سازمان تأمین اجتماعی با هدف جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی کارگران ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری و ایستگاه‌های بهگر را در دستور کار قرار داده است.ارائه کمک‌های اولیه در کارگاه‌های کوچک با هدف شناسایی عوامل زیان‌آور، تهیه وسایل حفاظتی مناسب و استفاده صحیح از وسایل حفاظت فردی از اهداف ایجاد ایستگاه‌های بهگر است.

در همین راستا محمد آذرپناه ـ مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران با اشاره به اهمیت ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری،از تاسیس خانه‌های بهداشت کارگری در بنگاه‌های بیش از ۵۰ نفر خبر داد و گفت: برای بنگاه‌هایی که تعداد نیروهای آنها کمتر از ۵۰ نفر است نیز ایستگاه‌های بهگر تاسیس شده‌ که تعداد آن‌ها در گذشته بسیار اندک بود.

او می‌گوید:راه‌اندازی خانه‌های بهداشت کارگری در بنگاه‌های اقتصادی با جامعه آماری ۵۰ تا ۵۰۰ نفر صورت می‌گیرد که عده بسیاری از کارگران را تحت پوشش خدمات بهداشتی قرار می‌دهد.

به گفته آذرپناه، یکی از ویژگی‌های خانه‌های بهداشت کارگری این است که با تشکیل پرونده سلامت برای پرسنل،معاینات ادواری و برگزاری دوره‌های آموزشی و مشاوره‌ای در ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه کار و تولید عمل می‌کنند.

افتتاح خانه‌های بهداشت کارگری و ایستگاه‌های بهگر در استان تهران طی سال ۱۴۰۲ از رشد ۴۷ درصدی در مقایسه با سنوات گذشته برخوردار بوده است.آنطور که مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران گفته درحال حاضر ۱۲۸۳ ایستگاه بهگر در بنگاه‌های اقتصادی ایجاد شده و موضوع بهداشت کارگری در اولویت قرار دارد.

وی با بیان اینکه افتتاح خانه‌های بهداشت کارگری و ایستگاه‌های بهگر در استان تهران طی سال ۱۴۰۲ از رشد ۴۷ درصدی در مقایسه با سنوات گذشته برخوردار بوده است، افزود:خانه‌های بهداشت کارگری در حفظ و صیانت از سرمایه‌های انسانی اثرگذار است و تلاش برای ارتقای سلامت جسم و روان کارگران تاثیر بسزایی در رشد تولید و افزایش بهره‌وری خواهد داشت.

مطابق گزارش مرکز برنامه‌ریزی و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعداد خانه‌های بهداشت کارگری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشته و به ۴۸۸۹ مرکز رسیده و طی این مدت ۳۹۹ مرکز جدید تاسیس شده است.

از نگاه کارشناسان، با توجه به اهمیت جایگاه خانه‌های بهداشت کارگری در ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه کار و تولید، افتتاح خانه‌های بهداشت کارگری در مجموعه‌های کارگری یکی از اقدامات مفید در جهت بالا بردن سطح سرانه بهداشت در کارگاه‌ها و کارخانه‌هاست. بی‌تردید با استفاده از ظرفیت ایستگاه‌های بهگر، خانه‌های بهداشت کارگری و مرکز بهداشت کار، زمینه جلوگیری از بیماری‌ها و حوادث ناشی از کار و شناسایی زودرس بیماریهای شغلی فراهم می‌شود و حوادث و آسیب‌های شغلی در محیط کار به حداقل می‌رسد.

به گزارش ایسنا، یکی از اهداف اساسی سازمان بهداشت جهانی، تعهد به حمایت از کارگران در برابر بیماری و آسیب‌های شغلی و ناشی از کار است و در همین راستا استانداردهایی از سوی سازمان بین المللی کار برای تامین سلامت کارگران پیش‌بینی شده و تجارب کشورهایی همچون استرالیا و ژاپن از توجه به مقوله بهداشت و سلامت کارگران در کارخانه‌ها و جوامع صنعتی حکایت دارد. به اعتقاد کارشناسان پیشگیری در حوزه سلامت کارگران از جمله موضوعات حیاتی است و راه‌اندازی مراکز و خانه‌های بهداشت کارگری گام موثری در حفظ سلامت کارگران و نیروهای کار در محیط‌های کار به شمار می‌رود.

کد خبر 502115

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =