پولشویی فرایندی است که در آن پولهای کثیف بهدست آمده از فعالیتهای غیرقانونی و مجرمانه شسته شده و به پول تمیز یا به ظاهر تمیز تبدیل میشود تا ردیابی منشای آن امکانپذیر نباشد و یا به سختی ردیابی شوند. بنابراین کشورها با جرم انگاری پولشویی، آسیبشناسی اقتصاد خود و تصویب قوانین و مقررات لازم برای پیشگیری و مقابله با پولشویی، سازوکارهای لازم را برای داشتن اقتصادی سالم و به دنبال آن یک بازار سرمایه کارا فراهم میکنند که ضرورت و اهمیت این امر هم در کشور ما درک شده و در این راستا گامهایی برداشته شده است.
این موضوع در دنیا، چندین سال است که در دستور کار مسئولان مربوط قرار گرفته است و نهادهای بینالمللی متولی این امر، الزامات و توصیههایی را در این خصوص تدوین کردهاند. در این خصوص (Financial Action Task Force) FATF یا گروه ویژه اقدام مالی یکی از نهادهای مهم در این زمینه است که سیاستها و استانداردهای مبارزه با جرائم مالی را در قالب توصیههایی تدوین و به کشورهای مختلف ابلاغ میکند و ازآنجا که موضوع مبارزه با پولشویی در کشورهای عضو این گروه از اهمیت بالایی برخوردار است، توصیههای گروه ویژه اقدام مالی سرلوحه امور آنها قرار میگیرد. گروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) سازمانی بیندولتی است که در سال ۱۹۸۹ میلادی تشکیل شد و مقر آن در پاریس است. تأسیس گروه ویژه در ۱۹۸۹ در واقع پاسخ به رشد سریع جنایات فراملی بود. جنایاتی که مبارزه با آنها صرفاً از طریق حکمرانی جهانی، هماهنگسازی استانداردها و همکاریهای بینالمللی امکانپذیر بود.
FATF درباره نحوه پولشویی و تأمین مالی تروریسم تحقیق و استانداردهای جهانی را برای کاهش خطرات ترویج و ارزیابی میکند که آیا کشورها اقدامات مؤثری انجام میدهند یا خیر. در خردادماه ۱۳۹۵ جمهوری اسلامی ایران در پایان نشست گـروه اوراسیا در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم EAG در آستانه قزاقستان بهعنوان عضو ناظر گروه اوراسیا انتخاب شد. ایران در دستهبندی FATF از سال ۲۰۱۰ میلادی به علت اتهامهای وارده به فعالیت هستهای در لیست سیاه قرار گرفته، هر چند از سال ۲۰۰۸ میلادی برای خروج از فهرست کشورهای مشکوک قوانینی را که مورد تأیید این نهاد بوده، تصویب و ابلاغ کرده است.
-
ویدا جناب مهابادی - مسئول مبارزه با پولشویی کارگزاری بانک ملت
-
شماره ۵۶۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما