شاخص بورس بعد از رکود طولانی، افزایش یافت و ادامه دار خواهد بود؛ ولی پارامترهای سیاسی هم در این شرایط بازار سرمایه اثرگذار است. دلیل کنونی رشد بازار این است که دولت در سمت حمایت از صنعت قرار گرفته است. این عامل باعث شد چشم انداز سودآوری برای بنگاهها ایجاد شود.
افزایش نرخهایی که داده شده و کاهش هزینههایی که با مصوبات دولت ایجاد میشود و مدیریت نرخ بهره ای که به صورت غیرمستقیم صورت میگیرد، همه این موارد یک معنی میدهد و آن این است که دولت متوجه شده، صنایع و بنگاههای بزرگ تحت فشار هستند و باید کمک کنند تا بنگاهها بتوانند سرپا باشند. الان فرصت بسیار خوبی پیش روی بازار سرمایه قرار گرفته و میتوان دولت را نسبت به منافع بی شمار کارکردهای بازار در اقتصاد ملی آگاه ساخت و دوباره این فرصت را برای این بازار ایجاد کرد و به بخش بزرگی از تولیدکنندگان بزرگ صنعتی که در فهرست شرکتهای بورس قرار دارند، کمک کرد. یکی از اقدامات، جذابتر کردن تولید برای تولیدکنندگان و کاهش جذابیت برای بخش سوداگری است. همچنین دولت باید زمینه حضور شرکتهای تولیدی خارج از بورس را به مسیر شفافیت، فراهم آورد. از سوی دیگر تا زمانیکه بخش سوداگری جذاب است، پذیرش ریسک و فعالیت در عرصه تولید، به دور از منطق اقتصادی است.
دولت به طرق مختلف میتواند به افزایش جذابیت بازار کمک کند و باید آگاه باشد که بازار سرمایه کارا و بزرگ میتواند عصای دست اقتصاد ملی باشد و بازار مهجور و کوچک نمیتواند به شکل اثر بخشی در خدمت اقتصاد کشور باشد. بازار مسیر توسعه خود را طی میکند و ضرورت دارد در این مسیر که در حال حاضر با اقبال روبهرو شده است، دو مقوله مهم همراستا سازی منافع فردی، منافع جمعی و همچنین همراستا کردن نگاه و ملاحظات کوتاه مدت با بلندمدت با جدیت پیگیری شود.
در این شرایط پارامترهای سیاسی نباید نادیده گرفته شود، هرچند ارزیابی پارامترهای سیاسی سخت بوده و اتفاقا اثر آنها دربازار ما همواره دیده میشود و میتواند چند جانبه اثر گذار باشد، مثلا افزایش نرخ ارز برای برخی از صنایع اثر مثبت، اما برای برخی دیگر از صنایع در همان زمان اثر خوبی ندارد. ارزیابی اثرات پارامترهای سیاسی روی انتظارات در نرخ ارز و تورم خود را نشان میدهد و الان آنچه عامل رشد بازار است بیشتر از همه انتظار از افزایش سودآوری بنگاههاست.
-
روح الله حسینی مقدم - کارشناس بازار سرمایه
-
شماره ۵۶۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما