به گزارش صدای بورس، شرکت حمل و نقل بین الملی خلیج فارس دلیل افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی را افزایش حجم حمل و نرخ حمل است طوریکه هزینه کرایه رانندگان تجاری و غیر شرکتی در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ برابر ۸۸۹۹،۲۷۴ میلیون ریال معادل ۶۹ درصد کل بها عنوان کرده است.
شرکت حمل ونقل بین المللی خلیج فارس با نماد حفارس ضرورت برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی درخصوص بررسی آخرین وضعیت مالی شرکت و درآمدهای عملیاتی برگزار کرد.
داریوش خدادادی مدیر عامل و نایب رییس هیات مدیره در این زمینه به سوالاتی پاسخ داد؛
۱- آخرین پیگیری صورت گرفته در خصوص اقلام راکد و سنواتی دریافتنی ها به چه صورت است؟
به استناد تکلیف مجمع ۱۴۰۲ در خصوص اقلام راکد سنواتی ضمن اینکه شرکت نسبت به حفظ حقوق صاحبان سهام پایبند است تجزیه سنی مطالبات در جلسه هیئت مدیره در حال بررسی است که در دوره مالی منتهی به ۱۴۰۳/۱۲/۲۹ تعیین تکلیف می شود.
۲- تغییرات احتمالی قیمت سوخت چه تاثیری بر افزایش نرخ حمل و نقل می گذارد؟
از آنجاییکه شرکت های حمل و نقلی در تغییر نرخ حمل و نقل از مصوبه ابلاغی معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور تبعیت می کنند، لذا هر گونه افزایش نرخ حمل و نقل از سازمان راهداری کشور به شرکتها ابلاغ میشود که نمونه آن در تاریخ های ۱۴۰۳/۰۳/۱۶ با شماره اطلاعیه ۱۲۰۰۲۱۴ و ۱۳۰۲/۰۳/۰۲ با شماره اطلاعیه ۱۰۲۹۸۵۰ در کدال جهت اطلاع سهامداران منتشر شده است.
۳- علت افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی چه بود؟
علت افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی، همچنانکه در گزارش تفسیری میان دوره ای دوره مالی منتهی به ۱۴۰۳/۰۶/۳۱ صفحه ۲۳ منتشره در کدال تشریح شده است افزایش بهای تمام شده ناشی از افزایش حجم حمل و نرخ حمل است که در سوال ،دوم افزایش نرخ حمل تشریح شد طوریکه هزینه کرایه رانندگان تجاری و غیر شرکتی در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ برابر ۸۸۹۹،۲۷۴ میلیون ریال معادل ۶۹ درصد کل بها است.
۴- ماهیت سایر هزینه ها و علت افزایش آن در هزینه های سربار را توضیح دهید.
به استناد گزارش بازرس قانونی و حسابرس مستقل برای صورتهای مالی میان دوره ای دوره مالی منتهی به ۱۴۰۳/۰۶/۳۱ سرفصل بهای تمام شده شامل مولفه های - کرایه حمل رانندگان تجاری
۲ دستمزد مستقیم و سربار شامل است.
الف) استهلاک دارائی ثابت
ب هزینه لوازم و قطعات یدکی مصرفی
ب هزینه تخلیه و بارگیری حمل آرد ت حق العمل کمیسیون و ۹ درصد پایانه ت هزینه سوخت
ج تعمیرات و نگهداری وسائط نقلیه
چ هزینه بیمه ناوگان
ح) سایر هزینه ها
عمده سایر هزینه ها شامل پرداخت هزینههای متصدیان صدور بارنامه در استانهای کشور بکسل ماشینهای حمل جاده ای است. سایر هزینه ها در سر فصل سربار در شش ماه اول سال ۱۴۰۲ برابر ۲۵۱۸۰۱ میلیون ریال و در ۶ ماهه سال ۱۴۰۳ برابر ۴۸۸.۱۱۶ میلیون ریال میباشد که مطابق با افزایش فرخ حمل مولفه های مرتبط با حمل افزایش پیدا میکنند.
۵ علت کاهش سایر درآمدها و هزینه های غیر عملیاتی؟
سایر درآمدهای غیر عملیاتی در پایان سال ۱۴۰۲ برابر ۱۰۷۴۸،۱۳۳ میلیون ریال و در پایان ۶ ماهه ۱۴۰۳ برابر ۵۴،۱۶۶ میلیون ریال است به استناد یادداشت ۱-۱۰ - صفحه ۱۶ صورت های مالی حسابرسی شده منتشره سال ۱۳۰۲ در سامانه کدال همچنانکه تشریح شده است افزایش سایر درآمدهای غیر عملیاتی در سال ۱۴۰۲ ناشی از سود حاصل از فروش دارائی ثابت مشهود و فروش ناوگان فرسوده است.
۶ برنامه های توسعه ای شرکت
(الف) نوسازی ناوگان از طریق دریافت تسهیلات مالی و فروش ناوگان فرسوده که قراردادهای منعقده در اطلاعیه های شماره ۱۲۵۳۶۲۸ مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۱۴ با شرکت زامیاد ( ۵۰ دستگاه وانت نیسان زامیاد) اطلاعیه شماره ۱۳۵۳۸۵۱ مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۱۵ با شرکت ایران خودرو دیزل ( ۲۰۰ دستگاه شاسی کامیون ۱۹۲۴ باری اطلاعیه ۱۲۶۹۹۰۶ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۲۷ با شرکت ایران خودرو دیزل (۵۰) دستگاه خودرو شاسی کامیون کشنده فوتون HS)
ب طرح توجیهی راه اندازی مرکز خرید و فروش خودرو به استناد ماده ۲ موضوع فعالیت شرکت در اساسنامه
ج) تبدیل دارایی غیر مولد به مولد و استفاده بهینه از زمین اسلامشهر که در صورت توافق کتبی و حقوقی با متولی وقف قرارداد در کدال جهت اطلاع سهامداران منتشر میشود. شایان ذکر است تا تاریخ تهیه گزارش جلسات متوالی با متولی وقف انجام شده است و این جلسات تا حصول توافق فیمابین شرکت و نامبرده جهت استفاده از فضای مازاد پیگیری می شود.
نظر شما