به گزارش صدای بورس، دنیایی که در آن زندگی میکنیم پر شده از فراز و نشیبهای اقتصادی که همه مردم را در هزار راه سرمایهگذاری سردرگم میکند و مسلما هیچ وقت همه این راهها موجب سوددهی و یا حفظ ارزش پول افراد نمیشود. برای اینکه در فضای اقتصادی کسی دچار سردرگمی نشود، در گزارش پیشرو به صندوقهای اهرمی که از بحث برانگیزترین محلهای سرمایهگذاری است پرداختیم.
انگار همین دیروز بود که بسیاری از سهامداران میگفتند اهرمیها سقوط کردند و نباید در آنها سرمایه خود را گذاشت اما آنهایی که واقعا میدانستند که سازوکار این صندوقها چگونه است، ایستادند تا ببینند بازار رشد میکند یانه.
قبل از خواندن این گزارش باید به این موضوع دقت کنید که صندوقهای اهرمی میتوانند مانند آتش هم شما را گرم کنند و هم تمام جانتان را بسوزانند؛ برای خرید این صندوقها باید بر شرایط هر لحظه از بازار مسلط بود و آن را خوب فهمید. ضمن اینکه سهامدارانی برنده رقابت اهرمها میشوند که سبد صندوق اهرمی مدنظر خود را شناخته و سپس با دیدگاهی باز اقدام به خرید آن کنند؛ در این مطلب نمودارهایی در جهت آگاهی افراد برای خرید هرکدام از ۷ صندوق اهرمی موجود در بازار آورده شده است تا اگر قصد چنین کاری دارند با آشنایی به سود و زیان آنها وارد چنین کاری شوند.
پس از انتخاب ترامپ
نزدیک به یک ماه از انتخابات ریاست جمهوری ایالت متحده آمریکا میگذرد و در این مدت، بازار روند مثبتی داشته و در ادامه این اتفاق، بازار سرمایه، بسیاری از نقدینگیهای حقیقی و حقوقی را به سمت خود کشانده است. با بررسی روند بورس در ۳۰ روز گذشته و تطبیق آن با سالهای قبل، میتوان به این نتیجه رسید که دلیل این رشد نسبت به سالهای گذشته تغییر کرده است. سبز شدن بازار، معلول اتفاقات متعددی است اما عمده کارشناسان به این موضوع اعتقاد دارند که با روی کارآمدن ترامپ، فضای بورس از ابهام خارج شده و از دلایل جانبی آن نیز میتوان به سیاستهای دولت اصلاح طلب کنونی و کاهش نرخ بهره گواهی سپرده بانکی اشاره کرد.
صندوقهای اهرمی به عنوان نو ورودیهای بازار سرمایه که بزرگترین آنها سه سال دارد، در ۳۰ روز گذشته روندی را از سرگذرانده که عامل شگفتی بسیاری از افراد شده اما اگر عملکرد ۵ ماهه آنها بهصورتی نیست که هوش از سر کسی ببرد. در ماههای گذشته ریزش اهرمیها به صورتی بود که بسیاری از آنها پاسخی برای مشتریان خود جز بندهای موجود در امیدنامه نداشتند
صندوقهای نجات یافته
کمتر صندوقهایی با مبنای افول و رشد همگام با بازار توانستهاند از ریسکهای سیستماتیک این بازه زمانی خود را نجات دهند اما با وجود تمام این ریسکها و طبق نمودار شماره ۱، از میان ۷ صندوق اهرمی موجود در بازار، صندوق موج و صندوق اهرم در بازه زمانی ۵ ماهه توانستند ۳۵ و ۲۰ درصد به خریداران خود سود دهند که در شرایط فعلی میتوان بازدهی موج را خوب و بازدهی اهرم را منطقی دانست. طبق این نمودار برنده رقابت ۷ نفره صندوقهای اهرمی در ۳۰ روز گذشته، صندوق بیدار با ۴۴ درصد بازدهی، بوده. قابل توجه است که این صندوق در رقابت ۵ ماهه، در کنار صندوق جهش رتبه آخر را کسب کرده است! (خبرنگار هفتهنامه اطلاعات بورس تمام تلاش خود را برای دریافت پاسخ از مدیران صندوق «جهش» و «بیدار» کرد، اما در نهایت مدیران این دو مجموعه وی را در دادن پاسخ، ناکام گذاشتند.)
اولینها، آخر شدند
اولین صندوق اهرمی بازار، فعالیت خود را در آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرد؛ اسم این صندوق، اهرم گذاشته شد و در سال ۱۴۰۱، صندوق توان پا به عرصه رقابت با آن گذاشت؛ با نگاهی بلند مدت میتوان این نتیجه را گرفت که طبق نمودار شماره ۲، توان با ۹۳ درصد و اهرم با ۹۱ درصد در بالاترین نقطه بازدهی قرار دارند اما اگر ملاک را نمودار شماره ۱ قرارداده، به این نتیجه میرسیم که این صندوقها اگرچه سن و سال بیشتری از بقیه دارند اما در بازه کوتاه مدت توان رقابت با صندوق موج که متولد ۱۴۰۲ و یا بیدار متولد ۱۴۰۳ است را ندارند. ضمن اینکه صندوق جهش که گویا علاقه ویژهای به آخر شدن در سوددهی دارد نیز از ابتدای تاسیس در سال ۱۴۰۲ تا به امروز توانسته یکدرصد زیان به مشتریان خود تقدیم کند!
جوان اما سودده
بیدار در روزهای اخیر بیشترین حجم ورود پول به صندوق را در میان اهرمیهای دیگر داشته اما نکته قابل توجه این است که بیدار از سهم بازار بسیار کمتری نسبت به صندوق موج و توان برخوردار است (نمودار شماره ۳) . نکته جالبتر اینکه شرکتهایی با چنین سهم بازار بزرگی نتوانستند در کوتاه مدت و طبق نمودار شماره ۱ حریف صندوق بیدار شوند که در خرداد ماه امسال تاسیس شده است. البته باید به این نکته توجه کرد که این دو غول اهرمی در بلند مدت بازدهی بهتری را نسبت به بیدار ثبت کردند.
کدام سود بیشتری داد؟
مقایسه رشد محلهای سرمایهگذاری برای فعالان بازار بسیار مهم بوده و هست و همین مقایسه عامل این شده که این فعالان هر زمان قیمت طلا بالا برود با خود می گویند که برویم به سمت خرید ارز و روزی دیگر هم سهام و ... این رویهای که افراد حرفهای بازار تا به امروز در پیش گرفتند و همچنین جمله تکراری «همه تخم مرغها را در یک سبد نچین»، عامل آوردن نمودار شماره ۴ شد. برای فهم بهتر این مسئله که اگر نقدینگی خود را از طلا خارج و به سمت ارز و یا صندوق میبردیم یا بالعکس، سود بیشتری میکردیم یانه، اطلاعات بازدهی آنها را در نمودار شماره ۴ آوردیم. طبق این نمودار میتوان گفت که دلار با تمام گران شدنها و اتفاقات متعدد سیاسی، نتوانسته ارزش دلاری بازار را به میزانی بالا ببرد که از رشد صندوقهای اهرمی جلو بزند و از نگاهی دیگر میتوان نتیجه گرفت که اگر در ۳۰ روز گذشته دارایی خود را بر روی طلا سرمایهگذاری میکردید عملا سرمایه شما تغییری نمیکرد اما از آن طرف نباید این نکته را نیز فراموش کرد که بازدهی قابل توجه طلا در ۵ ماهه اخیر و با وجود ریسک موجود در اهرمیها، طلا نقطهای امنتر برای سرمایهگذاری بوده است.
در نهایت باید چنین گفت که اولا صندوقهای اهرمی و میزان بازدهی آنها در زمانهای مختلف با یکدیگر فرق میکند و صرف عملکرد مناسب صندوق X در بازه زمانی کوتاه نباید در بلند مدت بر روی آن سرمایهگذاری کرد و دوم اینکه صندوقهای اهرمی برای افراد حرفهای ساخته شده است و تنها کسانی میتوانند از آن منفعت خوبی ببرند که کار کردن با آن را بلد باشند.
-
آرمان هنرکار - خبرنگار
-
شماره ۵۷۰ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما