صیدی: دستکاری بازار عامل ناترازی انرژی است

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه دستکاری بازار اثر مهمی بر ناترازی‌ها داشته است. گفت:باید به مداخلات انجام گرفته در بازار برق توجه داشت چرا که نتیجه آن مداخلات به ناترازی برق منجر شده است.

به گزارش صدای بورس،با حضور وزیر نیرو و رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از تابلو معاملات گواهی صرفه جویی برق رونمایی شد.

‌علی آبادی وزیر نیرو در مراسم رونمایی از تابلومعاملات گواهی صرفه‌جویی برق گفت: امروز ۶۰ درصد انرژی در کشور تلف می‌شود و تنها ۴۰ درصد از آن به برق تبدیل می‌شود. امروز ما در شرایط ناترازی شدید هستیم و مصرف سوخت نیز بیش از حد در شرایط بحرانی قرار دارد.

وی ادامه داد:بازار معاملات گواهی صرفه‌جویی برق تلاش می‌کند، انگیزه کمک به کاهش مصرف را بالا ببرد.

علی آبادی با اشاره به اینکه تمام بدهی خود را به فعالان اقتصاد انرژی پرداخت می‌کنیم، اظهار کرد: یکی از برنامه‌های وزارت نیرو جذاب کردن محیط کسب و کار در بازار تولید برق است. بر همین اساس قول داده‌ایم همه بدهی خود را به فعالان اقتصاد انرژی پرداخت کنیم.

وزیرنیرو خاطر نشان کرد: باید کمک شود تا بتوانیم این زمستان سخت را به خوبی پشت سر بگذاریم و نباید اصراف کنیم. ممکن است کمبود انرژی باعث شود برخی افراد در سرما زندگی کنند و باید با صرفه جویی در مصرف کاری کنیم که هیچ خانواده‌ای از انرژی در سرما بی نصیب نباشد.

وزیر نیرو تاکید کرد: در شرایط بسیار بد ناترازی قرار داریم، البته ما از جنبه نیروگاهی دچار مشکل نیستیم ۵ هزار مگاوات نیروگاه را روز گذشته از مدار تولید خارج کردیم باید مدیریت مصرف را در دستورکار قرار دهیم.

وی گفت: در مقایسه با کشورهای هم سطح با جی‌دی‌پی، ایران در جایگاه اول مصرف انرژی قرار دارد. باید تلاش کنیم محیط موجود را در راستانی خلاقیت و بهره‌وری بالاتر جذاب کنیم.

رییس سازمان بورس: برای کاهش ناترازی‌ها برق باید یک کالای اقتصادی شود

درادامه مراسم رونمایی بازار گواهی صرفه‌جویی برق حجت‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: برای کاهش ناترازی‌ها در حوزه انرژی و برق، باید برق را به یک کالای اقتصادی تبدیل کرد.

وی با بیان اینکه مدتی است که کلید واژه اقتصاد ایران، ناترازی است، اعلام کرد: در بحث ناترازی معمولا ۲ عامل تحریم و مدیریت به عنوان عامل اثرگذار نام برده می‌شود اما به اعتقاد من یک عامل سوم به عنوان احترام نگذاشتن به طبیعت و محیط زیست از آن ۲ عامل مهم‌تر است.

وی با بیان اینکه دستکاری بازار اثر مهمی بر ناترازی‌ها داشته است. گفت:باید به مداخلات انجام گرفته در بازار برق توجه داشت چرا که نتیجه آن مداخلات به ناترازی برق منجر شده است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید براینکه اگر برق به کالای اقتصادی تبدیل شود، مشکل ناترازی آن هم حل می‌شود به اثر قطع برق بر کاهش تولید صنایع در تابستان امسال اشاره کرد و گفت: کارخانه‌های تولیدی با این همه هزینه سر بار امکان تولید پیدا نمی‌کنند، ظلم از این بزرگتر به تولید وجود ندارد.

صیدی افزود: اگر بازار برق درست شود بازارهای اوراق بهادار مرتبط با برق هم‌کار می‌شوند و حتما اوراق گواهی صرفه‌جویی برق هم اثرگذار خواهند بود.

وی از مدیران بورس انرژی خواست بقیه اوراق مرتبط با برق و هم چنین موثر در ناترازی انرژی طراحی و عرضه شودابراز امیدواری کرد: با احترام به سازوکار بازار زمینه برای رفع ناترازی‌ها در اقتصاد برداشته شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اگر معاملات بازار برق جذاب شود، هم به رفع ناترازی انرژی و هم به توسعه اقتصاد ایران کمک می‌کند.

مدیرعامل بورس انرژی :آغاز معاملات جبرانی برق از هفته آینده

علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران، نیز در مراسم رونمایی از معاملات گواهی صرفه‌جویی برق گفت: از ۲۸ آذر ماه سال جاری معاملات جبرانی برق فراهم می‌شود که متقاضیان می‌توانند میزان کسری خود را از طریق این معاملات تامین کنند.

وی افزود:معاملات گواهی صرفه‌جویی برق، یکی از راهکارهای مهم برای حل ناترازی انرژی در کشور به شمار می‌رود.

مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به چالش‌های تامین انرژی در کشور افزود: بد مصرفی، بیش مصرفی و ناترازی در توزیع انرژی، مشکلاتی همچون کمبود گاز و برق را به وجود آورده و صنایع کشور را با ریسک‌های جدی مواجه کرده است. مدیریت مصرف انرژی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

نقوی تاکید کرد: شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی است و برای کاهش مستمر آن باید بهره‌وری در تولید، انتقال و مصرف انرژی افزایش یابد. در همین راستا، مشوق‌های مالی و ابزارهایی مانند اوراق گواهی صرفه‌جویی طراحی و بازار بهینه‌سازی انرژی راه‌اندازی شده است.

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اقدامات صورت گرفته گفت: با وجود فراهم شدن برخی زیرساخت‌ها، همچنان ظرفیت‌های قانونی بسیاری بلااستفاده مانده است. شورای عالی انرژی با تاخیری طولانی در سال ۱۴۰۰ مصوبه‌ای در خصوص گواهی صرفه‌جویی صادر کرد که مورد تایید کمیته فقهی قرار گرفت و سازمان بورس نیز آن را به تصویب رساند.

وی افزود: در سه سال گذشته، تلاش‌های بسیاری برای معامله‌پذیر شدن این گواهی‌ها انجام شده است. اولین پروژه مرتبط با تعویض لامپ‌های شهری بود که با تصویب کمیته صرفه‌جویی سازمان برنامه و دریافت گواهی‌ها از توانیر، عملیاتی شد.

نقوی در خصوص فرآیندهای اجرایی اظهار کرد: دستورالعمل گواهی صرفه‌جویی به قبوض مشتریان مرتبط شد و مقررات بالادستی قانون‌گذار برنامه‌های خوبی در این حوزه ارائه کرده است. همچنین، در بازار سرمایه نیز به این ابزار توجه شده و اطمینان خاطر لازم برای خریداران در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به تجربه موفق صنعت گاز گفت: استقبال خوبی از این ابزار در حوزه گاز صورت گرفت و باعث افزایش تولید و کاهش ناترازی شد. انتظار می‌رود در حوزه برق نیز با رفع سخت‌گیری‌ها و تسهیل فرآیندها، اعتماد بیشتری ایجاد شود و این بازار رشد و توسعه یابد.

نقوی با بیان اینکه بازار برق سبز در بورس انرژی راه‌اندازی شده است، افزود: برق سبز از محدودیت‌های مصرف معاف است و تاکنون به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در این بازار معامله شده است. صنایع بیشتری وارد این بازار شده‌اند و شاهد استقبال سرمایه‌گذاران هستیم.

وی با اشاره به برنامه‌های آینده بورس انرژی تصریح کرد: دستورالعمل توسعه و اصلاح مبادلات در بورس انرژی تدوین شده است و صنایع مکلف شده‌اند که نیازهای خود را از این بازار تامین کنند. امیدواریم با تسهیل فرآیندها، شاهد توسعه بیشتر این بازار باشیم. در سال آینده ۳۰ درصد حجم معاملات برق در بازار رخ داد برنامه این است تا ۷۰ درصد معاملات در بورس انرژی افزایش پیدا کند.

محسن طرزطلب ، معاون وزیر و رییس سازمان ساتبا نیز در این مراسم گفت: برنامه داریم تا انتهای دولت چهاردهم ۳۰ هزار مگابات انرژی تجدید پذیر خورشیدی و بادی تولید کنیم. ۲۵ هزار وات خورشیدی و ۵ هزار وات بادی خواهد بود.

وی افزود: فرآیند بازار صرفه جویی انرژی شش مرحله دارد که از ارائه طرح، تصویب در کمیسیون، اجرای قرارداد، تصویب در نهاد تخصصی، عقد قرارداد و صدور گواهی و فروش در تابلو را شامل می شود.

طرزطلب گفت: هم اکنون ۴۶ پیشنهاد طرح، ۲۲ طرح مصوب و ارزیابی شده، ۱۷ طرح مصوب کمیسیون و ۵ انعقاد قرارداد در حوزه انرژی های تجدید پذیر در ساتبا در جریان است و تا پایان سال افزایش گسترده خواهد داشت.

معاون وزیر و رییس سازمان ساتبا خاطرنشان کرد: کل ظرفیت پیش بینی شده بازار اول در گام اول ۲۰ میلیارد کیلو وات ساعت ظرفیت بازار بهینه سازی است.

وی ادامه داد:بالغ بر ۱۰۷ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حوزه است که در حال اجراست. با امتیازات این بازار به خریداران گواهی صرفه جویی برق این میزان به شدت افزایش خواهد یافت.

در پایان تابلوی معاملات گواهی صرفه‌جویی برق در بورس انرژی توسط عباس علی آبادی وزیر نیرو، حجت اله صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی افتتاح شد و حاضران در این مراسم لوح یادبودی را به این منظور امضا کردند.

کد خبر 511271

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =