ناترازی انرژی در همه بخشها اثرگذار است. سالی ۱۰ درصد مصرف افزایش پیدا میکند و حجم سرمایهگذاریها بیشتر از ۵ درصد نیست و این ناترازی به طور گسترده در حال افزایش است. در سال قبل برای ناترازی برق یک ماه کارخانههای صنعت سیمان کمبود برق داشتند، اما امسال به دو ماه در سال افزایش پیدا کرد و واحدهای تولید کلینکر سیمان حدود ۱۰ درصد نسبت به سال قبل تولیدشان کم شد. اگر این مشکل در سال بعد هم اتفاق بیفتد با ۳ ماه کاهش تولید مواجه خواهیم بود که قطعا عرضه سیمان با کاهش مواجه میشود.
برای اولینبار در ماه آذر، وزارت نیرو طی بخشنامه جدید اعلام کرد کارخانههایی که بیشتر از ۲ مگاوات برق مصرف میکنند، باید مصرف و تولید خود را کاهش دهند! برای یک کارخانه تولیدی اصلا منطقی نیست. حدود ۲ هفته است که برق صنعت سیمان به حدی محدود شده که تولید این صنعت تا حد زیادی متوقف خواهد شد.
ناترازی دیگر در سوخت است. از آنجا که تولید گاز، سالانه با کاهش مواجه است، مجبور به استفاده از مازوت هستیم. هر چند واحدهایی که در محدوده شهری قرار ندارد، مجاز به استفاده از مازوت به عنوان سوخت جایگزین هستند تا تولید ادامه پیدا کند اما واحدهای سیمانی علاقه چندانی به تولید با این نوع سوخت ندارند، چرا که مازوت در مقایسه با گاز گرانتر است و هزینه حمل تا کارخانه را نیز به واحدهای تولیدی تحمیل میکند، اما با تهیه مازوت هم مشکل داریم! حال اگر مازوت هم پیدا شد در حمل مازوت به کارخانههای سیمان هم مشکلات زیادی وجود دارد. زیرا کامیونها به سمت نیروگاهها میروند.
کارخانههای تولید سیمان در تابستانها با کمبود برق و در زمستانها با کمبود گاز، برق و مازوت مواجه هستند و قادر به تولید اسمی و رسمی خود نیستند، قطعا این دو مشکل باید حل شود، بنابراین هر ارگان، سازمان، مجموعهای که مسئول تأمین برق، گاز و مازوت کارخانهها هستند، باید در این مورد چارهاندیشی کنند. با این شرایط به نظر میرسد که با قطع گاز، برق و نبود مازوت در فصل سرد سال که در پی قطع برق در تابستان اتفاق میافتد، بازار سیمان میتواند شاهد نوسان قیمتی جدیدی باشد. قطعی برق و سوخت در فصول مختلف یکی از اصلیترین و مهمترین چالشهای صنعت سیمان بهشمار میرود. این مشکل تا حدود زیادی در میزان تولید این محصول دخیل بوده و حجم تولید را کاهش خواهد داد و قطعا قیمت سیمان را افزایش میدهد.
درکل باید بگویم که یکی از نشانههای توسعه یافتگی کشورها، میزان رشد اقتصادی ناشی از فعالیت صنایع مختلف است. صنعت سیمان بهعنوان یکی از صنایع اصلی، نقشی محوری در توسعه زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و صنعتی کشور را بر عهده دارد، با توجه به اهمیت موضوع قطعا دولتمردان باید برای صنایع کشور فکری اساسی کنند.
-
علی محمد بد - عضو هئیت مدیره سیمان ماهان کرمان
- شماره ۵۷۲ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما