۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹
نوبلیست‌ها علیه ترامپ

پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، واکنش‌های مثبت و منفی در داخل آمریکا و سطح جهان برانگیخت. اما این اتفاق از نظر اقتصاددانان یک فاجعه تمام‌عیار به شمار می‌رود.

به گزارش صدای بورس، با روشن شدن برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی ترامپ، دیدگاه منفی نسبت به رئیس جمهور آمریکا هر روز پررنگ‌تر می‌شود.

ترامپ با شعار تبدیل آمریکا به رتبه اول جهان در همه حوزه‌ها توانست رای بسیاری از آمریکاییان را کسب کند. اما کارشناسان معتقدند، دیدگاه حمایتی او نسبت به صنایع و تولیدکنندگان داخلی و برنامه او برای اعمال تعرفه‌های سنگین بر واردات، خطر بزرگی برای تجارت و رشد اقتصادی جهان است.

پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ۲۳ اقتصاددان برنده نوبل اقتصادی هشدار داده بودند که برنامه‌های ترامپ برای افزایش تعرفه‌ها و کاهش شدید مالیات‌ها به جهش تورم و افزایش قیمت‌ها، کسری بودجه کلان و گسترش نابرابری‌ها (از طریق قطع مزایای تامین اجتماعی) منجر خواهد شد. جوزف استیگلیتز، اقتصاددان نئوکینزی برنده نوبل اقتصاد سال ۲۰۰۱، نامه‌ای را که علیه این سیاست‌های ترامپ به امضای ۲۲ نوبلیست دیگر نیز رسیده بود، در اکتبر سال گذشته منتشر کرد. دارون عجم‌اوغلو، جرج آکرلوف، آبیجیت بانرجی، استر دافلو، سر اولیور هارت، رابرت شیللر و ریچارد تالر از نوبلیست‌هایی بودند که این نامه را امضا کردند. نامه برندگان نوبل اقتصاد که با هدف پیروزی کامالا هریس، رقیب ترامپ منتشر شده بود، اثربخش نبود. حال اقتصاددانان دیگری وارد میدان شده‌اند و نسبت به سیاست‌های خطرناک ترامپ هشدار می‌دهند.

کریستینا گئورگیوا، مدیر اجرایی صندوق بین‌المللی پول در این باره گفت: سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ، چشم‌انداز اقتصادی جهان را تیره و تار کرده است. با توجه به اندازه و نقش اقتصاد آمریکا، تعجبی ندارد که سیاست‌های دولت جدید این کشور به ویژه در زمینه تعرفه‌ها، مالیات، مقررات‌زدایی و کارایی دولت، به شدت مورد توجه جهانی قرار دارد. بی‌ثباتی ناشی از سیاست‌های ترامپ به ویژه در حوزه تجارت و اقتصاد جهانی قابل توجه است. این سخنان در حالی منتشر می‌شوند که تنها دو روز به ورود ترامپ به کاخ سفید باقی مانده است.

ترامپ قصد دارد بر واردات همه کالاها به داخل آمریکا تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدی وضع کند. تنها مورد استثناء، کالاهای چینی است. برنامه ترامپ اعمال تعرفه اضافی ۶۰ درصدی برای کالاهای چینی است. فشارهای تورمی ناشی از این سیاست‌ها در کنار رشد دور از انتظار اقتصاد آمریکا به جهش بازار اوراق بدهی منجر شده است. به عنوان نمونه، بازده اوراق بدهی ۱۰ ساله خزانه‌داری آمریکا به ۴.۷۶۵ درصد یعنی بالاترین رقم از سال ۲۰۲۳ رسیده است. به گفته رئیس صندوق بین‌المللی پول، ترامپ وارث اقتصادی با رشد چشمگیر است. در سه ماه چهارم سال گذشته، نرخ رشد اقتصادی آمریکا به ۳.۱ درصد رسید.

اقتصاددانان در حالی نسبت به سیاست‌های اقتصادی ترامپ هشدار می‌دهند که سرمایه‌گذاران بازار سهام از آنها استقبال کرده‌اند. سرمایه‌گذاران بورسی معتقدند، برنامه‌های ترامپ به افزایش درآمد شرکت‌ها و رونق بازار سهام منجر خواهد شد.

  • حبیب علیزاده - روزنامه‌نگار

  • شماره ۵۷۶ هفته نامه اطلاعات بورس

کد خبر 515095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =