با این حال به نظر میرسد هنوز رکود گریبانگیر بازار مسکن و خط پایانی برای قیمتهای نجومی مسکن که با سرعتی باورنکردنی به جلو میتازند، وجود ندارد.همچنین باید به این موضوع نیز توجه کرد که راهکارهای ارائه شده نتوانستد چندان موفق عمل کنند.
راه کارهای گذشته دریک نگاه
صندوق زمین و ساختمان که یکی از راهکاری ارائه شده در این راستا بود به نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری اطلاق میشود که سرمایههای اندک سرمایهگذاران جمع آوری و سرمایهگذاری در پروژههای ساختمانی را انجام میدهد. این صندوقها از سال ۱۳۸۸ وارد بازار معاملات شده است. اوراق سلف موازی استاندارد نیز از تجربههای موجود است که نوعی ابزار تامین مالی کوتاه مدت محسوب میشود که بر مبنای قرارداد سلف منتشر میشود و بر اساس آن عرضهکننده مقدار معینی از دارایی پایه را مطابق مشخصات قرارداد سلف استاندارد در ازای بهای نقد به فروش میرساند. اوراق تسه نیز که از شروع رکود مسکن در سال ۹۷ منتشر شد، پس از افت و خیزهای قیمتی در سالهای گذشته در اردیبهشت ماه امسال به رشد مطلوبی رسید.
طرحی غیرشفاف با امکان شکست
با وجود تمامی این راهکارها در شرایط فعلی، ایده بورس مسکن بر سر زبانها افتاده است و اخیرا افراد متعددی از مسوولان بورس گرفته تا نمایندگان مجلس از روی کار آمدن این بورس سخن میگویند اما بنا بر گفته کارشناسان مسکن، برخلاف اظهارنظرهای متعدد، سازوکارهای مشخصی در رابطه با این بورس مطرح نشده است. البته در این روند مدیریت ارشد بورس کالا ، همچون گذشته که در خصوص پذیرش مصالح ساختمانی درتالار نقره ای اعلام آمادگی داشتند و این طرح به سرانجامی نرسید ، در خصوص بورس مسکن نیز چراغ سبز خود را روشن کرده اند.
مسوولان وزارت راه و شهرسازی و بورس کالا، بورس مسکن را محلی برای معامله مصالح ساختمان از طریق بورس عنوان کردهاند و طرح هایی مثل فروش املاک و مستغلات، بازار تهاتری مصالح و املاک، طرح فروش متری مسکن و همچنین راه اندازی صندوقهای املاک و مستغلات در بازار سرمایه را از راهکارهای بورس مسکن برای رونق بخشیدن به این بازار میدانند.اما برخی کارشناسان طرح بورس مسکن را قبل از آن که شروع شود،شکست خورده میدانند و عقیده دارند سازوکارهای اعلام شده شفاف نیست.این کارشناسان مسکن را کالای ناهمگنی میدانند که عملا ورود آن در بورس غیر ممکن است.
قیمت مسکن روند افزایشی خواهد داشت
- هفته نامه ۳۵۵ اطلاعات بورس، صفحه ۶